Search
Close this search box.

meja

Na parkirnem prostoru na mejnem prehodu našli mrtvo žensko

Na parkirnem prostoru za tovorna vozila na mejnem prehodu Obrežje so nekaj pred 8. uro našli mrtvo žensko. Na truplu niso odkrili znakov nasilja, obdukcija pa je pokazala, da je umrla naravne smrti. Ob mrtvi ženski sta bila dva Kitajca, od katerih so enega zaradi slabega počutja odpeljali v brežiško bolnišnico, so sporočili s PU Novo mesto.

Preberi »

Italija uvaja nadzor na meji s Slovenijo 

Italija je Slovenijo obvestila, da zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu uvaja nadzor na meji s Slovenijo, so danes sporočili z MNZ. Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija posledično uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Preberi »

Avstrija znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

Avstrija je Evropsko komisijo obvestila o novem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko za še šest mesecev. Odločitev je Dunaj utemeljil z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU, grožnjo trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini ter trgovino z ljudmi, piše na spletni strani Evropske komisije.

Preberi »

Avstrija bo znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

Avstrija namerava znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za šest mesecev, je danes povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Kot je pojasnil v jutranji oddaji na radiu Ö1, ki deluje v okviru javne radiotelevizije ORF, je podaljšanje nujno, ker nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.Napovedal je, da bo Avstrija Evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji s Slovenijo in Madžarsko obvestila v prihodnjih dneh.

Karner je še pojasnil, da je bil v zadnjem letu velik migracijski pritisk, zato je bilo nujno nadaljevati nadzor na notranji schengenski meji z Madžarsko in Slovenijo. V zadnjem času se sicer število nezakonitih migracij zmanjšuje, kar je avstrijski notranji minister označil za posledico tega nadzora. Ta po njegovih besedah ostaja nujen za varnost avstrijskih državljanov, dokler ne deluje nadzor na zunanjih schengenskih mejah.

Omenil je še, da se je okrepil migracijski pritisk na Italijo in da Slovenija beleži “300-odstoten porast” nezakonitih migracij. “Zato je nujno, da se Avstrija pravočasno odzove in se pripravi,” je poudaril. “Ker se moramo in se bomo pod vsakršnimi pogoji izognili situaciji, s kakršno smo se soočili v zadnjih letih,” je dodal. Avstrija bo zato po njegovih besedah ohranila nadzor in povečala pritisk na “tihotapsko mafijo”.

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev.

Nazadnje ga je za pol leta podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos. Med razlogi za vnovično podaljšanje nadzora je Dunaj tedaj navedel povečanje migracijskih tokov, med drugim tudi zaradi vizumskih politik na Zahodnem Balkanu, povečanje sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer na zunanji meji EU ter aktivnosti organiziranih skupin tihotapcev.

Slovensko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo neutemeljena, saj Dunaj ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje. Ob tem je opozorilo na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU. Slovenija pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Preberi »

Hrvaška v nedeljo vstopa v schengen in območje evra

Hrvaška se bo v nedeljo pridružila schengenskemu in evrskemu območju. Slovesnosti ob vstopu Hrvaške v obe območji se bo udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se bo na mejnem prehodu Obrežje ob tej priložnosti sestala s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Preberi »

Dogodki