Search
Close this search box.

Poklukar zadovoljen z delom policije na meji, vstop v državo doslej zavrnjen 20 osebam

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta obiskala Mejni prehod Obrežje in Mejni prehod Rigonce, kjer sta se seznanila z delom slovenskih policistk in policistov pri nadzoru notranje meje s Hrvaško. V soboto ob polnoči je namreč Slovenija vzpostavila kontrolo na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsk
Fotografija je simbolična

»Po dobrem dnevu ocenjujem, da je delo slovenske policije dobro in učinkovito,« je v izjavi za javnost po obisku na Mejnem prehodu Obrežje dejal minister Boštjan Poklukar in izrazil zadovoljstvo, da ljudje, ki živijo tako na eni kot na drugi strani meje, ne čutijo večjih posledic. »Ukrep je uveden za namen varnosti zaradi teroristične grožnje, je začasen ukrep za obdobje 10 dni, verjamem pa, da ga bomo zaradi same situacije podaljšali,« je pojasnil minister.

Po besedah ministra Poklukarja v naslednjih dneh pričakujejo intenzivno mednarodno sodelovanje na področju ministrstev za notranje zadeve in policij. Že v začetku novembra bo v Trstu potekalo tristransko srečanje notranjih ministrov Slovenije, Hrvaške in Italije, v Slovenijo prihaja tudi minister za varnost Bosne in Hercegovine, s katerim se bodo pogovarjali tudi o možnosti misije Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) v Bosni in Hercegovini. »To so aktivnosti, s katerimi zagotavljamo tako varnost Slovenije kot varnost držav Zahodnega Balkana in Evropske unije.«

Po zadnjih podatkih policije je število nezakonitih prehodov meje upadlo. To pomeni, da ukrep tako Slovenije kot Hrvaške deluje in da se je število zmanjšalo zaradi dobrega dela obeh policij. »Sodelovanje obeh policij in strokovnjakov s področja kriminalistične policije in vse opreme dobro deluje.«

Ob koncu je minister pozval ljudi, če opazijo kakršnokoli sumljivo vedenje posameznikov, nenavadne dogodke oziroma vse, kar bi se jim zdelo varnostno problematično, da o tem takoj obvestijo Policijo na telefonsko številko 113 ali naznanijo na prvi najbližji policijski postaji. »Kajti varnost v Sloveniji je najpomembnejša, naredili bomo vse, da bo Slovenija varna država. Slovenska policija opravlja vse naloge notranje varnosti in to zelo dobro,« je zaključil minister.

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić se je zahvalil vsem policistkam in policistom za predano in odgovorno opravljanje dela. Tako je od uvedbe nadzora na notranjih mejah slovenska policija na mejnih prehodih do sedaj zavrnila vstop 20 osebam, državljanov tretjih držav, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop. »O tej problematiki sem opravil temeljit in poglobljen razgovor z generalnimi direktorji policij Hrvaške, Italije in Madžarske. Seznanil sem jih s postopki in ukrepi slovenske policije z glavnim poudarkom na zagotavljanju pretočnosti prometa in olajšanju življenja našim ljudem, ki živijo na obmejnem območju. Ukrepi so ciljno usmerjeni in osredotočeni na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete,« je dejal generalni direktor policije.

V nadaljevanju sta minister in generalni direktor policije obiskala še Mejni prehod Rigonce, kjer sta se srečala tudi z županom Občine Brežice Ivanom Molanom. Skupaj so se sprehodili skozi vas Rigonce in se seznanili s stanjem v vasi. Minister in generalni direktor policije bosta v naslednjih dneh obiskala še oba mejna prehoda z Madžarsko, kjer se bosta seznanila in pogledala, kako dela Policija še na tem delu Slovenije.

Konkretno delo Policijske uprave (PU) Maribor pa je danes na Gruškovju predstavil samostojni policijski inšpektor z oddelka za državno mejo in tujce na PU Maribor David Kaučič. Spomnil je, da bdijo nad mejnima prehodoma Gruškovje in Zavrč, ki sta namenjena vsem potnikom, ter mejnima prehodoma Ormož in Središče ob Dravi, kjer je promet dovoljen samo državljanom EU. Lokalno prebivalstvo lahko medtem mejo prestopa tudi na prehodnih mestih in na bivših mejnih prehodih za obmejni promet.

Policisti mejno kontrolo izvajajo ciljno na vstopu v Slovenijo, “to pomeni, da na podlagi indikatorjev tveganja ocenijo, katero osebo oziroma potnika bodo pogledali, pri izvajanju mejne kontrole pa ugotavljajo, ali osebe posedujejo dokumente in seveda, če izpolnjujejo pogoje za vstop v Republiko Slovenijo”, je opisal aktivnosti.

Od začasne ponovne uvedbe mejnega nadzora so vstop v državo zavrnili šestim tujcem, štirim državljanom Turčije in dvema državljanoma Indije. Obravnavali so tudi voznika Jordanije, ki je v vozilu prevažal tri državljane Sirije brez osebnih dokumentov. Voznika so pridržali in ga bodo po končanem postopku privedli pred pristojnega preiskovalnega sodnika, je sklenil.

Slovenija je nadzor notranje meje EU s Hrvaško in Madžarsko v soboto uvedla v luči povečanih terorističnih tveganj, trajal bo do 30. oktobra, nato ga lahko vlada podaljša. Italija je iz enakega razloga v soboto uvedla nadzor na meji s Slovenijo.

Na podoben način kot Slovenija ta ukrep izvaja tudi Italija. Tako se tudi tam opravlja selektivna policijska kontrola na sami meji in tudi tam ne beležimo večjih zastojev.

Vir: GOV.si in STA

Dogodki

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta obiskala Mejni prehod Obrežje in Mejni prehod Rigonce, kjer sta se seznanila z delom slovenskih policistk in policistov pri nadzoru notranje meje s Hrvaško. V soboto ob polnoči je namreč Slovenija vzpostavila kontrolo na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsk