Search
Close this search box.

Na zemljevidu ECDC ob Sloveniji vse več temno rdečih območij. Madžarska delodajalcem omogočila, da zahtevajo cepljenje zaposlenih

Zaradi naraščajočega števila okužb s koronavirusom se je madžarska vlada odločila, da delodajalcem dovoli, da od svojih zaposlenih zahtevajo cepljenje proti covidu-19 zaradi zagotavljanja varnosti delavcev, je danes na redni novinarski konferenci sporočil vodja kabineta predsednika vlade Gergely Gulyas.

Dodal je, da je cilj ukrepov k cepljenju spodbuditi čim več ljudi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Za zaposlene v državnih ustanovah bo država lahko predpisala takšno obvezno cepljenje, župani pa bodo imeli pravico uvesti zahtevo pri lokalnih svetih, je še dejal.

Sporočil je še, da se je vlada odločila, da bo od 1. novembra dalje v javnem prometu ponovno obvezno nošenje mask in prepoved obiskovanja obiskovalcev v bolnišnicah.

Madžarska je pred poletjem večinoma odpravila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Trenutno za sodelovanje v javnem življenju ni potrebno dokazilo o cepljenju ali testiranje. Edina izjema so množični dogodki. Zaenkrat so maske obvezne le v bolnišnicah in domovih za ostarele, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjih mesecih se je število okužb z novim koronavirusom na Madžarskem močno povečalo. Sedemdnevna pojavnost novih okužb na 100.000 prebivalcev je bila nedavno 170. V celoti je cepljenih okoli 60 odstotkov prebivalstva.

Na zemljevidu ECDC ob Sloveniji vse več temno rdečih območij

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes objavil posodobljen epidemiološki zemljevid, na katerem Slovenija ostaja označena s temno rdečo barvo, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko v boju proti covidu-19. Temno rdeči sta po novem v celoti tudi Hrvaška in Bolgarija.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Poleg Slovenije, vseh treh baltskih držav ter Romunije, ki so bile temno rdeče že pred tem, so s to barvo po novem v celoti obarvani tudi Hrvaška in Bolgarija. Temno rdeči so tudi južni del Irske, del Belgije, sever Grčije, del Avstrije (Salzburška in Predarlska) ter deli Slovaške in Poljske.

Povsem rdeče, kar pomeni nekoliko boljše epidemiološko stanje, so po novem v celoti obarvane Nemčija, Nizozemska in Madžarska, še naprej je rdeča celotna Finska. Rdeče so obarvane tudi večji del Češke, Poljske, Avstrije in Grčije.

Položaj v Italiji, Franciji in Španiji je medtem še vedno občutno boljši, čeprav se je tudi v teh državah epidemiološka slika nekoliko poslabšala. Francija, ki je imela prejšnji teden tri regije obarvane zeleno, kar pomeni zelo dobro epidemiološko sliko, je ta teden v celoti obarvana oranžno. Manj zelenih in več oranžnih območij kot prejšnji teden je na novem zemljevidu ECDC tudi v Italiji.

Portugalska in Švedska ostajata oranžni, Španija pa je “semaforska” – vzhodni del je obarvan oranžno, zahodni del zeleno, medtem ko je Baskija obarvana rdeče.

Zaradi naraščajočega števila okužb s koronavirusom se je madžarska vlada odločila, da delodajalcem dovoli, da od svojih zaposlenih zahtevajo cepljenje proti covidu-19 zaradi zagotavljanja varnosti delavcev, je danes na redni novinarski konferenci sporočil vodja kabineta predsednika vlade Gergely Gulyas.