Hrvaško ustavno sodišče odločilo, da so ukrepi proti pandemiji zakoniti

Hrvaško ustavno sodišče je presodilo, da so ukrepi za zajezitev širjenja pandemije covida-19 legitimni in zavrnilo predlog o presoji ustavnosti covidnih potrdil, pooblastil štaba civilne zaščite ter obveznega testiranja zaposlenih v zdravstvu in sociali.

Predsednik hrvaškega ustavnega sodišča Miroslav Šeparović je dejal, da je odločitev o uvedbi covdnih potrdil v skladu z ustavo, ker cepljenje na Hrvaškem ni obvezno. Potrdila tako ščitijo najbolj občutljive, zanje pa ni ustrezne alternative, je dejal.

Glede pristojnosti štaba civilne zaščite so sodniki poudarili, da ta deluje pod neposrednim nadzorom vlade, ki je po ustavi odgovorna parlamentu.

Štab civilne zaščite je dolžan, da na podlagi razpoložljivih znanstvenih dognanj sprejme ukrepe, za katere oceni, da so po eni strani najmanj restriktivni in po drugi strani učinkovito varujejo javno zdravje, so v obrazložitvi v torek zapisali sodniki.

Glede testiranja v zdravstvu in sociali, ki je za zaposlene obvezno dvakrat tedensko, so ustavni sodniki poudarili, da je legitimni cilj tega ukrepa zaščita zdravja in življenja pacientov ter ljudi, ki bivajo v teh ustanovah.

Hrvaški premier Andrej Plenković je odločitev sodišča v torek pozdravil in dejal, da vse odločitve vlade in štaba civilne zaščite glede pandemije temeljijo na zakonih z legitimnim ciljem, so nediskriminatorne in sorazmerne.

Ustavno sodišče pa še ni odločilo o zakonitosti obveznega testiranja zaposlenih v javni upravi in šolstvu.

Na Hrvaškem so pred več kot mesecem dni sprejeli ukrep, v skladu s katerim morajo tako zaposleni kot uporabniki storitev državnih in javnih ustanov pred prihodom na delovno mesto ali ob vstopu v poslopja javnega sektorja pooblaščeni osebi pokazati dokazilo, da so covid-19 ali preboleli ali bili cepljeni proti njemu ali pa so bili negativni na testiranju na novi koronavirus. Pred tem so podoben ukrep že uveljavili v zdravstvu in socialni oskrbi.

Obvezna covidna potrdila sicer zavrača več hrvaških desnih opozicijskih strank, zaradi njih so na Hrvaškem že potekali tudi množični protesti.

Stranka Most je medtem zbirala podpise državljanov pod dve referendumski pobudi, ki sta usmerjeni proti pooblastilom hrvaškega štaba civilne zaščite v času epidemije. Zahtevajo razpis referenduma o ukinitvi obveznih covidnih potrdil.

Konec tedna so iz stranke že sporočili, da jim je uspelo zbrati dovolj podpisov za referendum, vendar jih doslej še niso uradno vložili.

Pobudniki morajo zbrati podpise skupno desetih odstotkov volilnih upravičencev, kar znaša natančno 368.446 podpisov.