Search
Close this search box.

Ob 40 letnici delovanja so v Koroškem domu starostnikov posneli film (VIDEO)

Koroški dom starostnikov Črneče je lanskega oktobra obeležil 130-letnico institucionalnega varstva ter 40 letnico delovanja doma. Bili so prvi dom starostnikov na Koroškem, od leta 2008 imajo enoto tudi v Slovenj Gradcu. Ob 40 letnici delovanja so posneli zanimiv film. Če si ga še niste uspeli pogledati imate sedaj priložnost.

Organizirana skrb za starejše in onemogle ljudi v Dravogradu sega v leto 1889, ko je bila v Dravogradu ustanovljena ubožnica, kamor so vselili prve ostarele in onemogle hlapce in dekle, reveže in brezdomce. Starejšim in ubožnim so namenili prostor v stavbi, kjer je bilo prostora za 50 oskrbovancev. Imenovali so jo Ubožnica Franca Jožefa. Po drugi svetovni vojni, leta 1951 je okrajni ljudski odbor ustanovil Dom onemoglih Dravograd Novo poimenovanje je sledilo leta 1960, ko je dom onemoglih postal Dom upokojencev in oskrbovancev. Več kot petdeset let je trajalo, preden je ubožnica postala Dom. S spremembami imena se je spreminjalo tudi delo, a šele pred štiridesetimi leti je ustanova postala Koroški dom starostnikov.

Tukaj pa se zares pričenja njihova zgodba, ki si jo lahko pogledate v kratkem filmu, ki so ga pripravili. Glavni “igralci” pa so kar zaposleni in stanovalci doma.


Dom leži na prelepi lokaciji ob reki Dravi. Obdaja ga čudovit park, ki ponuja možnost za sprehode in mir. Prav zaradi tega prejmejo veliko vlog za sprejem iz različnih krajev Slovenije. “Našim stanovalcem daje možnost in zadovoljstvo prijaznega in varnega staranja. Da nam je to uspelo, je bilo potrebno veliko dela in raznovrstnih dejavnosti” je povedal direktor Srečko Mlačnik. Poudaril je, da so največja vrednost njihovi zaposleni, ki s svojo prijaznostjo, zavzetostjo in predanostjo vsak dan znova spreminjajo institucijo v dom. V vseh štiridesetih letih delovanja pa je bilo v Domu več kot 500 zaposlenih.

V teh štiridesetih letih se je dom v veliki meri spremenil, saj ni več pretežno zdravstvena ustanova, čeprav so prvi in dolgo tudi edini imeli lastno zdravstveno ambulanto. Postali so socialno zdravstvena hiša, ki ponuja stanovalcem vrsto možnosti: prijateljske skupine, prireditv, izlete, piknike, interno TV. Vsako leto skupaj pričakajo vstop v novo leto, odmevna je tudi njihova modna revija, ki jo pripravijo kar stanovalci, tudi srečanje s sorodniki je postalo tradicionalno, ličkanje je velik praznik….Pričeli pa so izvajati tudi dejavnost pomoči na domu ( v Dravogradu, na Ravnah in v Slovenj Gradcu).

Zavod se nahaja v občini Dravograd, kjer je pretežni del stanovalcev iz koroških občin, nekaj pa jih je tudi iz ostalih občin. Zavod ima namestitvenih zmogljivosti za 263 stanovalcev v 164 sobah in je eden večjih tovrstnih zavodov v Sloveniji.

V Koroškem domu starostnikov Črneče so leta 2018 začeli z izvajanjem pilotnega projekta o dolgotrajni oskrbi. Dom je bil eden izmed treh izbranih nosilcev v Sloveniji, ki bo testiral zakon o dolgotrajni oskrbi.

Ko so ugotovili, da je Koroški dom starostnikov Črneče prevelik za poslovanje in hkrati premajhen za vse potrebe na Koroškem, zato so predlagali dislocirano enoto v Slovenj Gradcu, katera se je izkazala za potrebno in kasneje za zelo uspešno.

Preberite še: Koroški dom starostnikov Črneče je praznoval 40.let, Koroški dom starostnikov je prejel plaketo za najbolj urejeno okolico v letu 2019.

Pri tem pa naj spomnimo, da velja popolna prepoved obiskov v vseh domovih za starejše, o čemer si lahko več preberete tukaj. Aktivnosti stanovalcev pa lahko spremljate na Facebook strani tukaj in tukaj.

Dogodki