Search
Close this search box.

Koroški dom starostnikov Črneče je praznoval 40.let

S prireditvijo so včeraj v Koroškem domu starostnikov v Črnečah obeležili 40-letnico doma in 130-letnico institucionalnega varstva na Koroškem.

Koroški dom starostnikov Črneče obeležuje 130-letnico institucionalnega varstva ter 40-letnico delovanja doma. Bili so prvi dom starostnikov na Koroškem, od leta 2008 imajo enoto tudi v Slovenj Gradcu. V namen počastitve dolgoletnega delovanja so včeraj pripravili posebno slovesnost s zanimivim kulturnim programom. Nastopili so Mešani pevski zbor doma ob spremljavi harmonikarja Benjamina Merzdovnika, učenci Glasbene šole Dravograd ter Oto Pestner. Življenje v domu pa sta obiskovalcem predstavili stanovalki Marija Ocepek in Jožica Heber. Ob štiridesetem jubileju so izdali tudi zbornik. 

Uvodoma so obiskovalcem, med katerimi so bili tudi koroški župani in predstavniki javnih zavodov, zavrteli film, ki ga je obletnici v čast pripravil režiser Tomo Novosel. Zbrane je nagovorili direktor Koroškega doma starostnikov Srečko Mlačnik, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje, dr. Tomaž Pliberšek, ki je poudaril, da je dom skozi leta postal primer dobrega institucionalnega varstva na Koroškem in v Sloveniji ter predstavnica Skupnosti socialnih zavodov Valerija Lekič Poljšak. 

Koroški dom starostnikov Črneče je lansko leto začel z izvajanjem pilotnega projekta o dolgotrajni oskrbi. Dom je bil eden izmed treh izbranih nosilcev v Sloveniji, ki bo testiral zakon o dolgotrajni oskrbi. Ob tem je državni sekretar dr. Pliberšek povedal, da je “medsebojno sodelovanje med Ministrstvom za zdravje in Koroškim domom starostnikov primer zelo dobre prakse sodelovanja na projektu, kjer se prepletata področji sociale in zdravstva. Na Ministrstvu za zdravje upamo, da se bo dobro in uspešno sodelovanje nadaljevalo tudi po končanem pilotnem projektu.”

Glede na to, da se zavod nahaja v občini Dravograd, je pretežni del stanovalcev iz koroških občin, nekaj pa jih je tudi iz ostalih občin. Zavod ima namestitvenih zmogljivosti za 263 stanovalcev v 164 sobah in je eden večjih tovrstnih zavodov v Sloveniji.

Ko so ugotovili, da je Koroški dom starostnikov Črneče prevelik za poslovanje in hkrati premajhen za vse potrebe na Koroškem, zato so predlagali dislocirano enoto v Slovenj Gradcu, katera se je izkazala za potrebno in kasneje za zelo uspešno.

Danes, od 10. 30 ure dalje pa v Koroškem domu starostnikov v Črnečah poteka tradicionalno srečanje stanovalcev in zaposlenih s sorodniki, ki bo že 28. zapovrstjo. V kulturnem programu bodo sodelovali MePZ stanovalcev doma in Benjamin Merzdovnik, direktor doma Srečko Mlačnik, predstavnici stanovalcev Marija Ocepek in Jožica Heber, predstavnica sorodnikov doc. dr. Ruža Pandel Mikuš, Maja Mirkač na citrah in ansambel Poskok. Potekalo bo tudi odprtje razstave likovnih del Srečka Frühaufa in stanovalcev doma, pripravili pa bodo tudi bogat srečelov.

VIR: KDS, Koroški radio, GOV.SI