Search
Close this search box.

Koroški dom starostnikov je prejel plaketo za najbolj urejeno okolico v letu 2019

Prejšnji torek je v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu potekala svečana podelitev priznanj in plakete Turističnega društva Slovenj Gradec za urejeno okolico v letu 2019.

Ocenjevanje urejenosti okolice že nekaj let spada med redne aktivnosti Turističnega društva Slovenj Gradec. Oglede na terenu in ocenjevanja je opravila komisija v poletnem času. Komisijo so sestavljali: Tina Jeseničnik, Brigita Osrajnik, Štefka Konečnik, Davorin Horvat in predsednica društva Tatjana Krejan Košan.

PLAKETO ZA NAJBOLJ UREJENO OKOLICO V LETU 2019 JE PREJEL DOM KOROŠKIH STAROSTNIKOV, POSLOVNA ENOTA SLOVENJ GRADEC:

Koroški dom starostnikov ima v neposredni bližini zunanje terase, ki je nadaljevanje novozgrajenega zimskega vrta, urejen park, ki je pravi “raj” za stanovalce. Kljub gosto naseljenemu predelu mesta, kjer so locirani, so se uspeli nekoliko ograditi z zelenjem in leseno ograjo, s čimer zagotavljajo pomembno domačnost oskrbovancem. Med lepo vzdrževano travno površino so speljane tlakovane poti, senco na vrtu pa nudijo mnoga večja drevesa. Zgrajenih je veliko lesenih pergol, po katerih se vije vinska trta, ponekod tudi vrtnice, urejen je tudi novejši sadovnjak. Del vrta krasijo visoke grede z zelišči in paradižnikom, pa tudi kompostnik za ostanke rastlin. Vrt je idealen prostor za duženja, prireditve ali pa posedanje na klopcah.

Koroški dom starostnikov Slovenj Gradec.
FOTO: Tatjana Krejan Košan

Ob prejetju plakete so v domu zapisali: “Veseli in ponosni smo, da smo bili prepoznavni v mestnem okolju in vas vabimo v zavetje butičnega parka.”

PRIZNANJA ZA UREJENO OKOLICO SO PREJELI:

Silva Ledinek iz Slovenj Gradca je dobila priznanje v kategoriji urejenosti okolice stanovanjske hiše in sicer za manjši vrt ob večstanovanjski hiši, kjer je poskrbljeno za zelenico, za nižje rastoča drevesa, različne trajnice, za cvetoče rastline, na vrtu ne manjka niti visoka greda za zelenjavo, vrtna uta, terasa za druženje in kotiček za vnuke.

Lidija Pevec Ogrinc iz Starega trga v kategoriji urejenosti okolice stanovanjske hiše z dodanimi dekorativnimi elementi. Ob stanovanjski hiši družine Pevec Ogrinc je nastala dnevna soba na prostem, vsa oprema in dekorativni predmeti so povezani med seboj, kar pa se nadaljuje tudi po ostalem delu vrta, ki je dopolnjen z ostalim rastlinjem in šopki iz sezonskega cvetja.

Renata in Janez Šumah iz Spodnjega Razborja v kategoriji urejenosti okolice stanovanjske hiše. Novejšo stanovanjsko hišo, ki leži na idilični lokaciji varuje gozd, na samem dostopu na parcelo pa poraščena brežina, kjer so posajena drevesa in grmovje. Neposredno ob hiši je urejena tlakovana steza, v nadaljevanju drobni kamni in obrobne grede trajnic, nasad sivke vmes pa še kaj cvetočega. Urejen je zelenjavni vrt, visoke grede, hotel za insekte, prostor za zalivanje. Vsi vrtni elementi so izdelani iz lesa in se lepo zlivajo z okoljem.

Kmetija Konc: Nataša Kotnik in Anton Šumah iz Spodnjega Razborja v kategoriji urejenosti okolice kmetije. Kmetija se uvršča med tiste, ki imajo zgledno urejeno in pospravljeno dvorišče in okolico gospodarskih poslopij. Locirana je na lepi razgledni točki, kjer jo obdajajo travniki z visokodebelnimi drevesi. Okolico domačije krasijo posajene trajnice in grmički. Vrt je tipičen zelenjaven s cvetočimi enoletnicami. Njihovo dvorišče pa krasijo rdeče pelargonije.

Vinko in Anica Breznik z Mirjano iz Gradišča v kategoriji ocvetličenost okolice doma. Kmetija Kernik je že nekaj časa poznana mimoidočim pohodnikom proti Kremžarici, ki jo v poletnem času v izobilju krasijo pravi slapovi cvetočih surfinij. S cvetočimi koriti je okrašeno gospodarsko poslopje ter stopnišče, okna in balkon stanovanjske hiše.

Ivan in Elica Rus iz Pameč v kategoriji ocvetličenost okolice doma. V Pamečah pri Rusovih je v bogatem okrasnem delu vrta urejen poseben prostor za vzgojo dalij. Dalije izvirajo iz Mehike, kjer veljajo za grmičaste gomoljste trajnice. Za naše podnebne razmere pa to ne velja, zato jih je potrebno jeseni izkopat, primerno skladiščit, nato posaditi, visokim dalijam pripraviti oporne palice, jih med rastjo privezovati, negovati, odstranjevati odcvetele cvetove in seveda zalivati. Gomolje večih sort je gospod Ivan dobil od svojega sorodnika Haloško-Zagorskega Tončka gospoda Antona Visinskega, ki velja za žlahtnitelja 1300 sortam dalij.

VIR: Turistično društvo Slovenj Gradec

Dogodki