V Slovenj Gradcu svečano odprli Muzej Štirih kovačev

Najstarejši neprekinjeno delujoč narodno-zabavni ansambel v Sloveniji, ansambel Štirje kovači, je dobil svoj muzej. Danes so na Ozki ulici v Slovenj Gradcu, predstavniki MO Slovenj Gradec in Koroškega pokrajinskega muzeja, v družbi Franca in Hermine Šegovc, simbolno prerezali otvoritveni trak in s tem tudi uradno odprli muzej koroškega ansambla.
155550145_1165081617265156_4576136401120338775_o

Najbolj je ansambel, ki jel leta 2019 praznoval 65-letnico neprekinjenega delovanja, poznan po ponarodeli skladbi Kam le čas beži. To je bil tudi naslov občasne razstave Koroškega pokrajinskega muzeja, na kateri so leta 2019 s fotografijami, plakati, nosilci zvoka, notnimi zvezki in knjigami, nagradami in priznanji predstavili najpomembnejše dogodke in mejnike v karieri ansambla in poskušali ujeti utrip časa in življenja nasploh.

V letu 2020 sta Franc in Hermina Šegovc zbrano gradivo o ansamblu Štirje kovači podarila Mestni občini Slovenj Gradec, župan Tilen Klugler pa ga je v imenu lokalne skupnosti predal v upravljanje Koroškemu pokrajinskemu muzeju. Zdaj pa je gradivo na ogled v Muzeju Štirih kovačev, ki so ga uradno otvorili danes.

“Skladbe Štirih kovačev so nedvomno pustile velik pečat v slovenski narodno-zabavni glasbi. O tem, da ste Štirje kovači glasbeni ambasadorji našega Slovenj Gradca, najbrž ni nobenega dvoma. Ustanovitelj in vodja, gospod Franc Šegovc, je tudi naš častni občan, kar kaže tudi na naše kolektivno prepoznanje, da ste z ansamblom Štirje kovači in z glasbo, ki ste jo v teh skoraj sedmih desetletjih ustvarili, utirali pot slovenski narodno-zabavni glasbi, ki ni bila vedno tlakovana, ampak včasih tudi trnova, predvsem pa ste vanjo vložili veliko svojega truda, osebnih naporov, velikanski dosežek, ki mora ostati zapisan v zgodovino pa je, da ste prav vi postavili temelje za razvoj in današnji razcvet te glasbene zvrsti. In tudi zaradi tega naj bo današnji dan praznik. Svečano odprtje hrama in pomnika naših glasbenih legend pa naj bo razumljeno tudi kot naša hvaležnost za vso vašo predanost Slovenj Gradcu in za vse, kar ste v promocijskem smislu storili za naše mesto,” je ob tej priložnosti dejal župan MO Slovenj Gradec.

Kustosinja in avtorica razstave Valerija Grabner je spregovorila o pomembnih mejnikih ansambla Štirje kovači, Slovenj Gradec pa je tako bogatejši za pomembno muzejsko zbirko, ki bo, spričo popularnosti najstarejšega slovenskega narodno-zabavnega ansambla, zagotovo pripomogla še k večji prepoznavnosti mesta Slovenj Gradec, hkrati njena trajna postavitev bogati in širi našo kulturno dediščino, je preko Facebooka sporočil slovenjgraški župan in dodal: “Vljudno vas vabimo, da si jo, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale, ogledate tudi vi.”

Ansambel Štirje kovači, ki ga vodi Franc Šegovc, je imel na tisoče nastopov in izdal 46 plošč, kaset in zgoščenk. Skupina je prejela vrsto nagrad in priznanj ter se zapisala med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji. Ansambel je veliko gostoval po zahodnoevropskih državah in bil trikrat na večtedenskih turnejah po ZDA in Kanadi. Leta 2001 je slovensko narodno-zabavno glasbo ponesel tudi na Japonsko. Ansambel je leta 2000 prejel najvišje priznanje na področju narodno-zabavne glasbe, zlatega petelina, valček Kam le čas beži pa so razglasili za vižo stoletja.

Vodja ansambla Franc Šegovc je napisal približno 800 skladb in 200 besedil ter izdal več publikacij. Za življenjsko delo je leta 2014 prejel naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, poslušalci Koroškega radia pa so ga izbrali tudi za koroško osebnost leta 2017, v katerem je praznoval 80. rojstni dan.

Pri tem naj še omenimo, da sta Franc in Hermina Šegovc letos praznovala tudi 60 let poroke, o čemer smo poročali TUKAJ,

Vir: Arhiv KN, Facebook Tilen Klugler, STA

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.