Franc in Hermina Šegovc praznujeta 60 let poroke

Danes praznujeta 60 let poroke Hermina in Franc Šegovc, vodja in pevka ansambla Štirje kovači.
IMG_4180

Hermina in Franc sta se spoznala 9. februarja 1960, ko je Franc prišel domov iz vojske. Pozdravit je šel svoje sodelavce v Tovarno Kos, kjer je bil prej zaposlen in v pisarni opazil dekle kostanjevih las. Postala sta nerazdružljiva in se poročila slabo leto za tem, ko sta se spoznala. Herminini starši so želeli hčerko prepričati naj še malo uživa mladost, a se ni pustila pregovoriti. Poročila se je stara komaj 16 let, Franc jih je štel 23.

Hermina in Franc pa sta 11 let kasneje začela sodelovati v ansamblu Štirje kovači. Hermina je z njimi posnela Kot dih poletja si. Glasbeno je z njimi še pred tem začela sodelovati Herminina sestra Zora Založnik, ki je za Štiri kovače napisala precej besedil. 

Hermina in Franc živita na Legnu, v prenovljeni hiši Hermininih staršev.

Ansambel Štirje kovači, ki ga vodi Franc Šegovc, je imel na tisoče nastopov in izdal 46 plošč, kaset in zgoščenk. Skupina je prejela vrsto nagrad in priznanj ter se zapisala med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji. Ansambel je veliko gostoval po zahodnoevropskih državah in bil trikrat na večtedenskih turnejah po ZDA in Kanadi. Leta 2001 je slovensko narodno-zabavno glasbo ponesel tudi na Japonsko. Ansambel je leta 2000 prejel najvišje priznanje na področju narodno-zabavne glasbe, zlatega petelina, valček Kam le čas beži pa so razglasili za vižo stoletja.

Franc in Hermina Šegovc sta poklonila zbirko dediščine Štirih Kovačev MO Slovenj Gradec.

Preberite še: Franc in Hermina Šegovc poklonila zbirko dediščine Štirih Kovačev MO Slovenj Gradec

VIR: Veseljak

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije