Franc in Hermina Šegovc poklonila zbirko dediščine Štirih Kovačev MO Slovenj Gradec

V prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu je danes potekala svečana predaja arhivskega gradiva o delovanju in uspehih ansambla Štirje kovači, ki sta ga vsa ta leta vestno zbirala Franc in Hermina Šegovc, zdaj pa sta zbrano gradivo podarila Mestni občini Slovenj Gradec.
IMG_4176

Župan Tilen Klugler je prejeto gradivo v imenu lokalne skupnosti predal v upravljanje Koroškemu pokrajinskemu muzeju. Razstavljeno pa bo v “muzeju Štirih kovačev”, ki ga bodo uredili na Ozki ulici 1 v Slovenj Gradcu, pod prostori tamkajšnjega centra za socialno delo. Razstava pa bo na ogled od 20. oktobra naprej.

VIDEO: Tiskovna konferenca pred postavitvijo stalne muzejske zbirke o ansamblu Štirje kovači v Slovenj Gradcu.

Ansambel Štirje kovači, ki je v letu 2019 praznoval 65-letnico neprekinjenega delovanja, se je s svojo bogato zgodovino zapisal med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji.

Ansambel Štirje kovači, ki ga vodi Franc Šegovc, je imel na tisoče nastopov in izdal 46 plošč, kaset in zgoščenk. Skupina je prejela vrsto nagrad in priznanj ter se zapisala med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji. Ansambel je veliko gostoval po zahodnoevropskih državah in bil trikrat na večtedenskih turnejah po ZDA in Kanadi. Leta 2001 je slovensko narodno-zabavno glasbo ponesel tudi na Japonsko. Ansambel je leta 2000 prejel najvišje priznanje na področju narodno-zabavne glasbe, zlatega petelina, valček Kam le čas beži pa so razglasili za vižo stoletja.

Štirje kovači so zagotovo najbolj prepoznavni po ponarodeli skladbi Kam le čas beži. To je bil tudi naslov lanske občasne razstave Koroškega pokrajinskega muzeja, ki je bila del praznovanja njihove 65-letnice, na kateri so s fotografijami, plakati, nosilci zvoka, notnimi zvezki in knjigami, nagradami in priznanji predstavili najpomembnejše dogodke in mejnike v karieri ansambla ter poskušali ujeti utrip časa in življenja nasploh.

Klugler je na dogodku poudaril, da bo s tem korakom ustvarjena osnova za odprtje stalne muzejske zbirke o ansamblu, ki je za glasbeno in kulturno promocijo Slovenj Gradca ter celotne Koroške, tako doma kot na tujem, prejel številna priznanja. Postavitev stalne zbirke pa bo nedvomno največji poklon njihovemu ustvarjanju.

Pri tem naj še omenimo, da je Franc Šegovc, vodja najstarejšega ansambla z neprekinjenim delovanjem pri nas, Štirih kovačev, napisal približno 800 skladb in 200 besedil ter izdal več publikacij. Nekaj zgodb o svoji življenjski poti je zapisanih v njegovi prvi knjigi Naš pobej bo muzikant, pred dnevi pa je luč sveta zagledala že njegova druga knjiga, ki jo je poimenoval Rjava zemlja. Za življenjsko delo je leta 2014 prejel tudi naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, poslušalci Koroškega radia pa so ga izbrali tudi za koroško osebnost leta 2017, v katerem je praznoval 80. rojstni dan.

Prisotni pa so danes izkoristili tudi priložnost ter gospe Hermini Šegovc zapeli za njen minuli rojstni dan, ki ga je slavila včeraj. Župan in direktor Koroškega pokrajinskega muzeja mag. Tadej Pungartnik pa sta ji podarila tudi šopek rož.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.