Po korekciji ponovna rast

money-2724241_1920

Gospodinjstva, gospodarstvo in zvezne države v ZDA so še vedno v pričakovanju sprejetja obsežnega paketa pomoči za pandemijo v višini 1,9 bilijona dolarjev s strani ameriških demokratov. Ker tolikšna investicija predstavlja 8 odstotkov BDP ZDA iz 2019, bo sprejetja takega načrta pomoči lepa popotnica za delniške trge. Razveseljujejo pa tudi izsledki nove študije, ki nakazujejo, da cepivo, ki so ga razvili na univerzi v Oxfordu skupaj s podjetjem AstraZeneca, ne le ščiti ljudi pred nastopom hujše bolezni in smrti, ampak tudi bistveno upočasni prenos virusa. Študija raziskovalcev z Univerze v Oxfordu je prva, ki kaže na to, da dotično cepivo proti koronavirusu zmanjšuje tudi sam prenos virusa. Ob pozitivnejših novicah delniški trgi beležijo uspešen začetek novega meseca, globalni tečaji so se po korekciji v drugi polovici januarja v tem tednu ponovno okrepili, zlato je nekoliko izgubilo, dolar pa se je proti evru okrepil za dober odstotek.

Sezona četrtletnih poročil za 4. kvartal 2020

V ZDA se sicer zdaj nahajamo na polovici sezone objav četrtletnih poslovnih izidov za lanski zadnji kvartal. O poslovnem izidu je do sedaj poročalo dobrih 200 podjetji izmed 500, ki so trenutno vključena v ameriški indeks S&P500. Ta so v lanskem zadnjem kvartalu v povprečju zabeležila enoodstotno rast prihodkov in štiriodstotno rast dobička v medletni primerjavi. V preteklem kvartalu sta jo pri medletni primerjavi razumljivo najslabše odnesla energetski in industrijski sektor, ki sta zabeležila 35 in 11-odsotoni upad prihodkov. Po rasti prihodka in dobička sta še naprej konsistentna zdravstveni in tehnološki sektor, katerim se je dobiček povišal za 15 in 12 odstotkov.

Krka rekordno, Cinkarna Celje v prvo kotacijo

Tudi na domačem trgu smo bili deležni začetka sezone objav informacij glede poslovnih izidov domačih podjetij za preteklo četrtletje. Novomeška Krka je na ravni skupine v letu 2020 ustvarila rekordnih 1,53 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je zvišal za 17 odstotkov in je po predhodnih nerevidiranih izkazih dosegel 286,6 milijona evrov, kar je najvišji čisti dobiček doslej. Takšen rezultat najverjetneje pomeni še boljše izplačilo dividend kot lani, ko so te znašale 4,25 EUR na delnico. Glede na močno Krkino bilanco, bi bilo pričakovati rast dividende v skladu z rastjo dobička. Cinkarna Celje, ki v zadnjih tednih redno odkupuje lastne delnice in tako skrbi za dobrobit delničarjev, tudi vstopa v prvo kotacijo na Ljubljanski borzi (LJSE). Delnice Cinkarne Celje so letos sicer pridobile dobrih 6 odstotkov. 

Preberi še:  V sredo v Sloveniji potrdili 745 novih okužb

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

prijavi se

prijavi se v svoj račun