KGLU: “Razstavo bomo profesionalno izpeljali do konca zaradi odgovornosti do umetnikov in tiste javnosti, ki ji je v tej časih še mar za kulturo in umetnost”

Potem ko so pred enajstimi dnevi v Evropskem parlamentu potrdili odpoved razstave slovenskih umetniških del v Bruslju, ki bi bila na ogled v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, so včeraj z ministrstva za kulturo sporočili, da je razstava potrjena. Kot so zapisali, bo postavljena pod pogoji, kot jih je določil in zahteval minister Vasko Simoniti. Odzvali so se tudi v KGLU, ki so nezadovoljni nad dogajanjem in ravnanjem ministrstva za kulturo.
FOTO: KGLU, Dobran Laznik

Kot so zapisali v sporočilu za javnost je Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) vabilo ministrstva za kulturo, da pripravi umetniško razstavo ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije, kljub zelo kratkemu času, ki je bil na voljo, sprejela predvsem zato, “ker sodobni slovenski umetnosti ponuja priložnost predstavitve v mednarodnem prostoru in s tem večjo prepoznavnost.” Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavni projekt nato samovoljno odpovedal, o čemer se je javno in nedvoumno izrekel v preteklem tednu, so zapisali.

Preberite še: Razstava Živimo v vznemirljivih časih v Bruslju bo postavljena pod pogoji ministra

V KGLU pa so včeraj prejeli informacijo, da ministrstvo znova podpira izvedbo razstave v Bruslju. “Po prejeti informaciji smo zahtevali pisno zagotovilo, da bo razstava izpeljana pod pogoji, ki so bili potrjeni v začetku priprav na razstavo, tj. da je izbor avtorjev kustosa KGLU Marka Košana razstavljen ob delih, ki se že nahajajo v zbirki Evropskega parlamenta”, so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da dela trinajstih vabljenih umetnic in umetnikov za priložnostno predstavitev po izboru kustosa bodo skupaj z deli avtorjev, ki so že v zbirki Evropskega parlamenta, v skladu z ustaljeno prakso tovrstnih razstav v Bruslju objavljena v razstavnem katalogu, ki ga pripravljajo v Evropskem parlamentu.

“Po prejetem potrdilu vsebinskih in finančnih pogojev smo se o nadaljevanju izvedbe projekta posvetovali z vključenimi ustvarjalci. Nadaljevanje projekta so soglasno podprli, a le v primeru, da bo ostal takšen, kot smo ga zastavili v KGLU,” so opozorili. Zato posebej poudarjajo, “da bo projekt s soglasjem Ministrstva potekal v dogovorjenih okvirih, ki se od začetka sodelovanja niso spremenili.”

Ob tem so še dodali: “V KGLU smo nezadovoljni nad dogajanjem, ravnanja Ministrstva za kulturo pa ne moremo razumeti drugače kot diskreditacijo umetnikov in našega dela ter politične instrumentalizacije projekta, s čimer se ne moremo strinjati,” ter zaključili: “Razstavo bomo profesionalno izpeljali do konca zaradi odgovornosti do umetnikov in tiste javnosti, ki ji je v tej časih še mar za kulturo in umetnost.”

Preberite še: Ministrstvo za kulturo odpovedalo razstavo koroške galerije v BrusljuSimoniti razstavo koroške galerije v Evropskem parlamentu odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogojiDirektorica KGLU: Ravnanje ministra se nam zdi ponižujoče tako do umetnikov kot tudi do našega profesionalnega dela

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.