Search
Close this search box.

Ministrstvo za kulturo odpovedalo razstavo koroške galerije v Bruslju

Slovenija je odpovedala razstavo v Bruslju, s katero naj bi se predstavila v evropskem parlamentu v času predsedovanja svetu EU. Razstavo pripravlja kustos Marko Košan iz Koroške galerije likovnih umetnosti, kjer pa so za odpoved slišali iz medijev.

Razstavo z naslovom Živimo v vznemirljivih časih pripravlja kustos Marko Košan iz slovenjgraške galerije, na ogled pa naj bi bila predvsem dela avtorjev mlajše generacije, ki se ukvarjajo z družbeno aktualnimi temami in drugimi vprašanji sodobnosti. Kot poročanju RTV Slovenija je Koroško galerijo likovnih umetnosti k pripravi razstave po besedah direktorice dr. Andreje Hribernik pred približno tremi meseci povabilo ministrstvo za kulturo, priprave so v polnem teku, za odpoved pa je sama izvedela iz medijev.

“Koroška galerija likovnih umetnosti je bila s strani Ministrstva za kulturo povabljena, da ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije v poslopju evropskega parlamenta v Bruslju pripravi razstavo umetniških del. V skladu z dogovorom je kustos Marko Košan pripravil koncept razstave in izbor avtorjev ter pričel s pripravo kataloga, prav tako imamo z vsemi avtorji tudi že sklenjene pogodbe o sodelovanju”, je v sporočilu za javnost pojasnila direktorica KGLU dr. Andreja Hribernik. Ob tem je dodala, da jih je informacija o odpovedi, za katero so izvedeli iz medijev, presenetila. “Razlogov za odpoved razstave ne poznamo, o tem nas nihče z Ministrstva za kulturo ni obvestil, prav tako se nam zdi tovrstno postopanje Ministrstva zelo problematično. S takšnim ravnanjem se krni ugled tako Koroške galerije likovnih umetnosti kot celotne države, tako v očeh domače kot tuje javnosti,” je še dejala direktorica.

Kot je povedala za STA, jih je ministrstvo k pripravi razstave povabilo pred približno dvema mesecema, pri pripravi koncepta pa jim je dalo proste roke. Kustos je po njenih besedah izbral pretežno avtorje mlajše generacije s sodobnim karakterjem.

V Evropskem parlamentu so pozneje tudi potrdili odpoved razstave slovenskih umetniških del v Bruslju, ki bi bila na ogled v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Kot so zapisali, jih je o odpovedi razstave v petek obvestilo stalno predstavništvo Slovenije pri EU. Takšne občasne razstave so sicer pripravljali od leta 2011.

Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU, v Evropskem parlamentu obstajajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo.

Kot so še pojasnili v Evropskem parlamentu, so začasno slovensko razstavo načrtovali odpreti julija, na ogled pa bi bila do decembra letos oziroma januarja prihodnje leto.

Da je Slovenija odpovedala razstavo umetniških del v poslopju Evropskega parlamenta v Bruslju, je danes na spletu poročalo Delo. Pridobilo je pismo slovenski strani, v katerem je vodja parlamentarne enote za takšne projekte Mar Corrochano danes zapisala, da “zelo obžaluje odločitev slovenskega predsedstva, da odpove zelo zanimivo začasno razstavo, ki jo je Evropski parlament skupaj s kuratorjem, ki sta ga imenovali, pripravljal šest mesecev”.

V Evropskem parlamentu je priprava takšne razstave med predsedovanjem tradicija. “To se je dogajalo nekaj let in globoko obžalujem, da je slovensko ministrstvo za kulturo prekinilo to tradicijo sodelovanja z Evropskim parlamentom,” je zapisala po poročanju časnika.

Po poročanju Dela naj bi razstava neuradno padla v vodo zaradi nestrinjanja ministrstva oziroma ministra Vaska Simonitija z izborom avtorjev, katerih dela bi bila v izboru. Ministrstvo naj bi zbodla dela šesterice slovenskih avtorjev, ki so že zastopani v stalni zbirki Evropskega parlamenta in so jih v Bruslju prav tako želeli razstaviti. Gre za dela Andreja in Gašperja Jemca, Lojzeta Logarja, Draga Tršarja, Arjana Pregla in Jasmine Cibic.

Odprtje razstave je bilo načrtovano okrog 10. julija, ko bi se iztekla sedanja, portugalska razstava, je še zapisalo Delo.

Na ministrstvu se zaenkrat še niso odzvali.

VIR: RTV Slovenija, Delo, KGLU, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Dare
Dare
2 let nazaj

Tako pač je,ko nesposobnež in primitivec odloča kdo bo razstavljal.

Dogodki

Slovenija je odpovedala razstavo v Bruslju, s katero naj bi se predstavila v evropskem parlamentu v času predsedovanja svetu EU. Razstavo pripravlja kustos Marko Košan iz Koroške galerije likovnih umetnosti, kjer pa so za odpoved slišali iz medijev.