Search
Close this search box.

Direktorica KGLU: Ravnanje ministra se nam zdi ponižujoče tako do umetnikov kot tudi do našega profesionalnega dela

Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavo slovenskih umetniških del, ki jo bi v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU pripravila KGLU, odpovedal. Za odpoved razstave so v galeriji izvedeli v ponedeljek iz medijev. Iz medijev so izvedeli tudi za razloge odpovedi, ki "neosnovano temeljijo na samovoljnih odločitvah ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija." V KGLU, po besedah njihove direktorice, ne vidijo več možnosti za konstruktivno sodelovanje pri razstavi.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. “Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja,” je povedal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Minister je v povezavi s pripravami razstave dejal, da se je organizacijski del vlekel nekaj mesecev, kar se mu zdi nenavadno, da se je izgubljal čas in da so se stvari zapletale ter da so ga obveščali po kapljicah, ne celostno od začetka.

Pojasnil je, da so na ministrstvu postavitev razstave poverili poznavalcu slovenske likovne umetnosti, kustosu Koroške galerije likovnih umetnosti Marku Košanu, po njegovem mnenju imenitnemu poznavalcu slovenske likovne umetnosti, vrednemu vsega zaupanja, ki je izbral 13 avtoric in avtorjev.

Preberite še: Simoniti razstavo koroške galerije v Evropskem parlamentu odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji

Po poročanju STA pa je danes pet evropskih poslancev iz Slovenije je v pismu predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju predlagalo, da bi razstavo slovenskih umetniških del v parlamentu, s katero bi obeležili slovensko predsedovanje Svetu EU, a jo je Slovenija odpovedala, organiziral neposredno Evropski parlament oziroma bi to storili podpisani poslanci. “Slovenski poslanci menimo, da bi bilo priložnost predstavitve naše države vseeno škoda izgubiti, zato preverjamo alternativne možnosti. Ena od njih je, da bi postavitev razstave organiziral neposredno Evropski parlament, druga pa, da bi to storili podpisani slovenski poslanci. V obeh primerih bi potrebovali vašo privolitev in dovoljenje, da razstavo postavimo in obdržimo v času predsedovanja,” so zapisali v pismu.

V KGLU ne vidijo več možnosti za konstruktivno sodelovanje pri razstavi v Bruslju.

Danes pa se je oglasila tudi direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti dr. Andreja Hribernik, ki je v sporočilu za javnost pojasnila, da je bila koroška galerija, pred približno dvema mesecema s strani ministrstva za kulturo povabljena, da ob priložnosti predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije za obdobje od julija do decembra 2021 pripravi razstavo del sodobnih slovenskih umetnikov v galeriji Evropskega parlamenta. “Vabilo smo sprejeli, saj smo ga kljub zelo kratkemu roku za pripravo razumeli kot izredno priložnost za predstavitev ustvarjalnih dosežkov naših umetnikov v mednarodnem prostoru,” je ob tem dodala.

V kolektivu galerije so se odločili, da bo razstavo vsebinsko pripravil kustos Marko Košan, ki je, po pojasnilih direktorice KGLU, v mesecu dni, kolikor ga je imel na razpolago, v skladu z možnostmi razstavnega prostora v Bruslju pripravil koncept predstavitve ter k sodelovanju povabil trinajstih priznanih slovenskih umetnic in umetnikov mlajše srednje generacije. “V KGLU smo bili seznanjeni z zbirko del slovenskih umetnikov, ki se že nahaja v Evropskem parlamentu. Prav tako smo bili seznanjeni in obveščeni o praksi, da se dela iz te zbirke razstavijo vzporedno s priložnostno razstavo. Vseh šest del iz zbirke Evropskega parlamenta smo tako v skladu z ustaljeno prakso umestili v naše izbor in razstavo naslovili Živimo v vznemirljivih časih,” je razložila direktorica in dodala, da so v dogovorjenih rokih na ministrstvo in Evropski parlament poslali vso potrebno gradivo za pripravo kataloga in izvedbo razstave, prav tako so z Evropskim parlamentom podpisali pogodbo o izposoji del ter dogovore o sodelovanju z umetniki.

Za odpoved načrtovane razstave slovenske umetnosti v Evropskem parlamentu so v galeriji izvedeli v ponedeljek iz medijev. Iz medijev so izvedeli tudi za razloge odpovedi, ki “neosnovano temeljijo na samovoljnih odločitvah ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija.”

“Tovrstno ravnanje se nam zdi ponižujoče tako do umetnikov kot tudi do našega profesionalnega dela. Predloga ministra, ki ga je v sredo, 19. maja 2021, predstavil na tiskovni konferenci v Bruslju, da se dela razstavijo na drugi lokaciji ali celo v Sloveniji, ne podpiramo, saj je bila razstava po vzoru drugih predsedujočih držav zasnovana izključno za predstavitev ob predsedovanju Slovenije Svetu EU in za specifične prostore Evropskega parlamenta,” je zapisala direktorica in dodala, da v KGLU ne vidijo več možnosti za konstruktivno sodelovanje pri razstavi v Bruslju, hkrati pa se zahvaljujejo umetnikom za pripravljenost ter prijazno sodelovanje pri pripravi projekta, ki je bil žal odpovedan.

VIR: KGLU, STA

Dogodki

Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavo slovenskih umetniških del, ki jo bi v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU pripravila KGLU, odpovedal. Za odpoved razstave so v galeriji izvedeli v ponedeljek iz medijev. Iz medijev so izvedeli tudi za razloge odpovedi, ki "neosnovano temeljijo na samovoljnih odločitvah ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija." V KGLU, po besedah njihove direktorice, ne vidijo več možnosti za konstruktivno sodelovanje pri razstavi.