Simoniti razstavo koroške galerije v Evropskem parlamentu odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji

Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. "Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja," je povedal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.
sg-083

Minister je v povezavi s pripravami razstave dejal, da se je organizacijski del vlekel nekaj mesecev, kar se mu zdi nenavadno, da se je izgubljal čas in da so se stvari zapletale ter da so ga obveščali po kapljicah, ne celostno od začetka.

Pojasnil je, da so na ministrstvu postavitev razstave poverili poznavalcu slovenske likovne umetnosti, kustosu Koroške galerije likovnih umetnosti Marku Košanu, po njegovem mnenju imenitnemu poznavalcu slovenske likovne umetnosti, vrednemu vsega zaupanja, ki je izbral 13 avtoric in avtorjev.

Preberite še: Ministrstvo za kulturo odpovedalo razstavo koroške galerije v Bruslju

Na neki točki pa se je po ministrovih besedah začelo govoriti, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi tudi predstaviti na tej razstavi, čemur je odločno nasprotoval, ker meni, da to ni potrebno, ker je Slovenija samostojna in suverena država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavljala.

Kot razlog za odpoved je Simoniti navedel to, da ni bil seznanjen s tem, kakšni so pogoji za postavitev take razstave v Evropskem parlamentu. Njegove službe ga po njegovih navedbah niso pravočasno seznanile o tem, kaj to pomeni. Odločitve ne bo preklical, razen če bo razstava celostna in takšna, kot oni želijo, torej ločena od zbirke Evropskega parlamenta.

Na vprašanje, kako ni vedel za koncept teh razstav, ki se pripravljajo od leta 2011, je minister odgovoril: “Ker sem neveden. Torej, ker me ne zanima.” Na vprašanje, zakaj ga je zmotilo, da bi bilo razstavljeno oboje, je odgovoril: “Ker bomo mi odločali, kaj bo tukaj.” “Noben uradnik ne bo postavljal pogojev. Torej, lahko jih postavlja, jaz jih pa lahko ne sprejmem,” je dejal.

Minister je še povedal, da obžaluje ta zaplet, ki da ni tak, kot se skuša morda prikazati. Dodal je tudi, da “so to vedno malo politični projekti”.

Glede stroškov v povezavi s to razstavo pa je minister dejal, da tega ne zna povedati na pamet in da bodo plačali, kar bo treba.

Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU, v Evropskem parlamentu obstajajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo.

Kot so pred dnevi pojasnili v Evropskem parlamentu, so začasno slovensko razstavo načrtovali odpreti julija, na ogled pa bi bila do decembra letos oziroma januarja prihodnje leto.

Razstava je po neuradnih informacijah, o katerih je pred dnevi poročalo Delo, padla v vodo zaradi nestrinjanja ministra Simonitija z izborom avtorjev, katerih dela bi bila v izboru. Ministrstvo naj bi zbodla dela šesterice slovenskih avtorjev, ki so že zastopani v stalni zbirki Evropskega parlamenta in so jih v Bruslju prav tako želeli razstaviti. Gre za dela Andreja in Gašperja Jemca, Lojzeta Logarja, Draga Tršarja, Arjana Pregla in Jasmine Cibic.

Na ministrstvu so v sporočilu za javnost danes še zapisali, da si bodo v prihodnjih dneh in tednih prizadevali, da bi namesto parlamentarnega hodnika v Bruslju našli primerno galerijo, kjer bi na ogled ponudili razstavo, ter da si hkrati želijo, da bi bila ta razstava v času predsedovanja postavljena tudi v Ljubljani in Slovenj Gradcu.

Simoniti se je te dni v Bruslju udeležil zasedanja ministrov EU za kulturo, na katerem je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedstva Svetu EU na tem področju. O tem je govoril tudi z visokimi predstavniki institucij EU. O omenjeni razstavi po njegovih besedah niso govorili.

Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik je za STA sporočila, da so bili seznanjeni s pogoji in prakso razstavljanja umetniških del iz zbirke Evropskega parlamenta ob priložnostni razstavi. Obenem so bili seznanjeni tudi z avtorji in deli, ki se nahajajo v omenjeni zbirki. “S tem, da se ta dela razstavijo vzporedno z izborom 13 del kustosa Marka Košana, nikoli nismo imeli težav,” je poudarila.

Kot je zapisala, odločitve, da ministrstvo odpove razstavo zaradi vključitve del iz zbirke Evropskega parlamenta, ne more komentirati, je pa bila, kot poudarja, razstava z naslovom Živimo v vznemirljivih časih vsebinsko zasnovana za prostore Evropskega parlamenta ob priložnosti predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije “in ne za kakršne koli druge prostore”.

Nad odpovedjo razstave so, kot so zapisali, ogorčeni tudi v sindikatu Glosa. “Je mogoče, da desetletno tradicijo razbije ravno naša država, in to celo po zaslugi ministra oz. ministrstva za kulturo, ki v imenu nosi kulturo in bi moral oz. moralo biti prvi in pravi branik kulture na vseh ravneh,” se sprašujejo.

Obenem ministra sprašujejo, kdo mu daje upravičenost izbire avtorjev in eksponatov. “Prilastili ste si vlogi kustosa in kritika, čeprav te pravice nimate po ustavi, zakonih, podzakonskih aktih,” so prepričani v sindikatu, ki ministru svetujejo, da naj “še danes sanira zdrs”, ki ga je “zagrešili z obarvanim naklepom”.

“Namesto, da domovini, ki jo zastopate, škodite, rajši širite njeno poznavanje in ugled. Pričnite se zavedati, da ste v službi slovenskega naroda in da ni slovenski narod tisti, ki je dolžan kimati vam in vašim nesmislom,” so še zapisali v Glosi.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.