Search
Close this search box.

Bo optimizem na delniških trgih prevladoval tudi v prihodnjem letu?

Za nami je leto okrevanja, ki je bilo v znamenju delne povrnitve povpraševanja ter rastočih dobičkov podjetij in delniških tečajev. Zdaj se soočamo s težavami omejene globalne ponudbe, ki povzročajo rast cen. Pričakujemo lahko, da se bodo te težave zavlekle v naslednje leto. Kljub rastočim cenam in kljub pojavljanju novih virusnih različic delniški trgi oziroma delnice še vedno ostajajo zanimiv naložbeni razred za prihodnje leto, saj se dobički podjetij še krepijo, centralne banke pa bodo obrestne mere najverjetneje dvigovale postopoma.

Čaka nas najkrepkejše zategovanje monetarnih politik v zadnjem desetletju, kljub temu pa lahko pričakujemo, da bodo centralne banke obrestne mere najverjetneje dvigovale postopoma. Torej ob višji inflaciji in nizih obrestnih merah, lahko za naslednje leto pričakujemo nadaljevanje negativnih realnih obrestnih mer, kar bo še naprej povzročalo pozitivne cenovne učinke na delniških trgih.

Letošnje poslovanje velikih podjetij je odlično. Podjetja ameriškega S&P500 indeksa so v tretjem kvartalu letos zabeležila 17-odstotono rast prihodkov in 40-odstotno rast dobička. Za četrti letošnji kvartal pa se v agregatu pričakuje 18-odstotna rast prihodkov in 25-odstotna rast dobička. Ob povrnitvi dobičkov podjetij pa delniški trgi niso več tako precenjeni. Nemškemu DAX indeksu se je kazalnik P/E letos znižal iz 70 na 15 (P/E kazalnika S&P500 in Dow Jones indeksa sta 25,6 in 19,8).  Ta nivo pa je primerljiv z Daxovim odčitkom P/E večine leta 2018, ob  tem pa ima DAX približno 2,8-odstotno dividendno donosnost. Za primerjavo pa lahko omenimo, da je domači SBITOP indeks pri kazalniku P/E pod 8 še cenejši in se trenutno lahko pohvali s 4,2-odstotno dividendno donosnostjo. Podjetja SBITOP indeksa so sicer v tretjem kvartalu v medletni primerjavi zabeležila 53-odstotono rast dobička.

Dobro je še spomniti, da se z 31. 12. 2021 izteče rok za imetnike vrednostnih papirjev, ki so bili ob ukinitvi registrskih računov na KDD preneseni na skupni namenski račun za prenos na KAD. Dejstvo je, da imajo imetniki delnic družb z ukinjenih registrskih računov samo še en teden časa, da te delnice prenesejo na trgovalne račune pri borzno posredniških hišah oziroma lahko svoje delnice zamenjajo za delnice ILIRIKE MOJE ZVEZDE d.d.

Besedilo: mag. Lojze Kozole, ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Dogodki