Search
Close this search box.

S folklorno prireditvijo “Na gaudi se dobimo” uspešno zaključili 64. Koroški turistični teden v Črni (FOTO in VIDEO)

Včeraj, 18. avgusta, so s prireditvijo “Na gaudi se dobimo« v Črni na Koroškem uspešno zaključili že 64. Koroški turistični teden. Srečanje folklornih skupin, ki je bilo tokrat mednarodno, je že stalnica črnjanskega turističnega tedna, zanj pa so vsako leto zadolženi člani Folklorne skupine KD Gozdar, ki ga pripravijo v sodelovanju z občino in Zvezo kulturnih društev Črna.

VIDEO: “Na gaudi se dobimo” 2019 – povorka

[aiovg_video id=90363]

Nastopajoči: Folklorna skupina KD Gozdar Črna na Koroškem; Folklorna skupina Izvir; Dolenjske Toplice; KUD Oton Župančič Tinje, Zgornja Ložnica; KD Celjska folklorna skupina, Celje; Folklorna skupina Bolnišnica Ptuj, Ptuj; Folklorna skupina Molodist, Ukrajina.

Prvi so se v povorki predstavili domačini, člani FS KD Gozdar, ki uspešno deluje že od leta 1981. Trenutno v skupini za mentorstvo skrbita zakonca Marta in Anton Fajmut, predsednik pa je Milan Mlinar. Črnjanski folklorniki so poznani tako doma kot po svetu. Poleg te avgustovske prireditve pa v jesenskem času organizirajo tudi prireditev “Od jabke do mošta”. Več o lanski prireditvi si lahko preberete TUKAJ.

Tako je v Črni pelo, igralo in plesalo približno 130 plesalk, plesalcev in muzikantov, ki so množici obiskovalcev najprej popestrili nedeljsko popoldne s povorko in krajšimi predstavitvami na vasi oziroma v centru Črne, piko na i pa je dodalo tudi sončno vreme.

Osrednja prireditev se je odvila v kulturnem domu, kjer smo bili priča različnim plesom z vseh koncev Slovenije in tudi tujine. Že pred povorko in osrednjo prireditvijo pa so se nastopajoči udeležili sprejema s pogostitvijo pri županji Občine Črna na Koroškem mag. Romani Lesjak.

Plesalce in plesalke FS KD Gozdar spremljajo tudi trije muzikanti

Molodist je folklorna skupina, ki prihaja iz ukrajinskega mesta Chervonograd. V Črni so se predstavili s kozaškimi plesi in koreografijo Ukrajina. Njihova vodja je znana ukrajinska koreografinja Liudmyla Pribega. S člani Folklorne skupine Gozdar pa so se spoznali na gostovanju na Poljskem, kjer so spletli prijateljski vezi in se jim tako letos pridružili na prireditvi v Črni, kamor so prispeli že v četrtek. Med drugim so si ogledali središče Črne, krajinski park Topla in se podali na Uršljo goro. Že v petek so nastopili v Žerjavu, občinstvo pa so ponovno navdušili včeraj, tako s predstavitvijo na vasi kot rudi kasneje v dvorani.

V Črni se odvija ta prava "gauda" …

Objavil/a Koroške Novice dne Nedelja, 18. avgust 2019

Poleg Ukrajincev so se v Črni predstavile še štiri gostujoče skupine iz Slovenije in organizatorji prireditve, domačini, člani FS KD Gozdar Črna na Koroškem.

VIDEO: “Na gaudi se dobimo” – povorka: Predstavitev Folklorne skupine Molodist iz Ukrajine

[aiovg_video id=90415]

Folklorna skupina Molodist, Ukrajina.

Folklorna skupina Izvir je bila ustanovljena leta 2008 in deluje v okviru Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice. V skupini je 18 plesalcev, med njimi tudi nekaj predstavnikov moškega spola, ki jih na harmoniki spremlja Miha Hudak. Mentor skupine je Franc Šprejcer, koordinatorica skupine je Breda Fink, k sodelovanju pa so povabili tudi Branko Moškon iz Novega mesta.

Folklorna skupina Izvir, Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice

Folklorna skupina Bolnišnice Ptuj je svojo kulturno poslanstvo začela pred 43. leti. Danes deluje v okviru Delavsko prosvetnega društva Svoboda Ptuj, popkovina pa je še vedno v Bolnišnici, ko jo je takratni sindikat ustanovil v letu 1976. Začeli so skromno, razvili pa so se v skupino plesnih parov, godcev in pevcev, s posebnim poudarkom pa skrbijo za pomladek. Znotraj sekcije deluje tudi glasbena skupina, ki poustvarja slovensko ljudsko glasbo.

Folklorna skupina Bolnišnica Ptuj

Ljubezen do obujanja slovenske plesne in druge zapuščine tega predela Pohorja je bila povod za ustanovitev folklorne skupine na Tinju. Danes v skupini plešejo člani stari od 18 pa do 55 let, za glasbeno spremljavo pa skrbijo trije muzikanti. Skupina poje stare ljudske pesmi in pleše plese tega predela Pohorja. S svojim delom so uspeli iztrgati pozabi plese, šege, navade, običaje ob raznih kmečkih opravilih in pesmi, ožjega in širšega predela Pohorja. Radi zaplešejo na domačem odru, še raje pa gredo drugam, da predstavijo bogato kulturno dediščino svojega kraja.

KUD Oton Župančič Tinje, Zgornja Ložnica

KD Celjska folklorna skupina šteje 35 članov, ki svoj prosti čas namenjajo za ohranjanje bogate pevske, plesne in kulturne dediščine. V svoji bogati zgodovini, skupina namreč deluje že od leta 1973, so njeni člani nastopili na številnih festivalih tako v Sloveniji kot tudi v tujini. V sodelovanju s številnimi slovenskimi koreografi pa so med drugim osvojili in v repertoar uvrstili koroške, kozjanske, štajerske, prekmurske, goričke, belokranjske, gorenjske in soške splete.

KD Celjska folklorna skupina, Celje

Po končani prireditvi je sledila še večerja in druženje ter izmenjavanje plesnih izkušenj med udeleženci srečanja, z željo, da se kmalu spet snidejo.

Dogodki