Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Prireditev »Od jabke do mošta«

Včeraj so člani Folklorne skupine KD Gozdar Črna na Koroškem, ki so se pred dnevi vrnili z gostovanja na Poljskem, organizirali, v sodelovanju z Občino Črna na Koroškem in Zvezo kulturnih društev Črna, že tretjo prireditev »Od jabke do mošta«, ki je bila tokrat ponovno mednarodna. Na njej je namreč, poleg domače skupine, učencev Osnovne šole Črna na Koroškem, Folklornega društva Oglarji Šoštanj, nastopila tudi folklorna skupina s Hrvaške, Kulturno umjetnička udruga Zasadbreg. Večerno dogajanje je bilo še posebej zanimivo za najmlajše, ki so nestrpno čakali na razglasitev najboljših »likovnih ustvarjalcev«.

Folklorno društvo Oglarji Šoštanj.

V sklopu prireditve je namreč potekal Natečaj za izvirno likovno delo in fotografijo. Odziv nanj je iz leta v leto boljši, prvo leto je na njem sodelovalo skupno 16 likovnih del in fotografij, lansko leto 60, tokrat pa se je nanj odzvalo rekordno število sodelujočih, saj so organizatorji prejeli kar 144 likovnih del in eno fotografijo. Likovna dela in fotografije so z všečkanjem ocenjevali uporabniki družbenega omrežja Facebook. Organizatorji so se odločili, da glede na tolikšno število prejetih fotografij, prilagodijo pravila in podelijo nagrade za likovna dela petim udeležencem, ki so prejeli največ všečkov in ne le trem, kot je bilo mišljeno prvotno.

Vsi izdelki so bili tudi razstavljeni v galeriji KD Črna, kjer si je bilo možno ogledati tudi razstavo različnih sort jabolk in jedi iz jabolk, ki so jo pripravili »Gozdarji« ob pomoči članic Društva kmetic Mežiške doline, obiskovalci pa so dobrote iz jabolk po prireditvi tudi poskusili.

Prisotne je najprej nagovoril Milan Mlinar, predsednik KD Gozdar, nekaj besed pa sta obiskovalcem namenili tudi predsednica Zveze KD Črna na Koroškem Ivanka Šušel in županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak.

Kulturno umjetnička udruga Zasadbreg.

Poskrbljeno je bilo za pester kulturni program, obiskovalci in nastopajoči pa so se pomerili tudi v plesu z jabolki. Zmagovalca Marta Fajmut in Vinko Salčnik, sta prejela nagrado, vstopnici za »Moštno gavdo«, ki jo organizira Sadjarsko društvo Mežiške doline in bo konec novembra na Prevaljah. Vsi pa so imeli možnost sodelovati tudi v žrebanju za sod, ki je tokrat romal v Šoštanj.

Nagrajenci Natečaja za izvirno likovno delo in fotografijo.

Največ všečkov je prejel Tilen Obretan (403 všečke), na drugo mesto se je uvrstila Neža Smonkar (333 všečkov), oba učenca OŠ Franja Goloba Prevalje, z mentoricama Gabrijelo Grzina in Nino Kumprej. Tretji je bil Rene Taks (254 všečkov), iz Vrtca Krojaček Hlaček Prevalje, z mentorico Martino Šater. Četrto in peto mesto pa sta osvojila učenca OŠ Črna na Koroškem, Nikolina Burica (210 všečkov), pod mentorstvom Marije Rus in Jure Knez (179 všečkov).

Zmagovalec natečaja Tilen Obretan je bil navdušen nad prvim mestom, povedal je, da se je sam spomnil, kaj bo risal, »nihče mi ni pomagal« pravi in dodaja, »risali smo v šoli, samo najprej smo si ogledali en film, pol smo pa risali, kar sam sem se odločil, kaj bom naredil.«

Leon in Neža Smonkar ter Tilen in Tim Obretan.

Neža Smonkar je po podelitvi nagrade povedala: »Idejo za risbo sem dobila v filmu, ki smo ga gledali v šol,i kako prešajo »jabke«. Odločila sem se, da bom narisala to, »kk en dov z drevesa pajtla jabke«, drugi so pa veseli, ko so pobirali jabke pa so lahko pol mošt prešali. Sem pa vesela nagrade, ful je fajn. Najbolj všeč mi je obesek, pa karte za kopanje in pica.«

Rene Taks, ki je prejel nagrado za tretje mesto ter ponosna sestra Anna in brat Tine.

Novost je bila tudi podelitev nagrade likovnemu delu, ki je bilo najlepše po mnenju organizatorjev. Nagrado so prejeli varovanci Dnevnega centra Ravne na Koroškem (Tilen Potočnik, Timotej Pavlin, Denis Šmid, Ana Konečnik, Jure Pisar, Olja Dolinšek, Marko Podrzavnik, Tilen Kozjak, Maša Tratnik, Maja Stojan), pod mentorstvom Mihaele Knez in Alenke Peregotto. Nagrado za edino prispelo fotografijo pa je prejela Katja Mori iz Dravograda.

Izdelek varovancev Dnevnega centra Ravne na Koroškem.

Ivanka Šušel, predsednica Zveze kulturnih društev Črna na Koroškem, je po prireditvi povedala: «Nocojšnja že tretja prireditev mi je prav posebej pri srcu zaradi ohranjanja tradicije, kako se je včasih pri kmetih prešal mošt, pelo in plesalo in pri tem prav nič niso pogrešali današnje sodobne tehnike – telefonov, televizije itd. Družili so se mladi in stari, prepevali, plesali, če je ob ognju zadišalo po pečenem kostanju, je bilo to še nekaj posebnega. Teh in drugačnih lepih trenutkov imamo sedaj premalo, privoščijo si jih le še na kmetih, od koder se včasih razlega glas harmonike in kdo bi ostal ob njenih zvokih ravnodušen. Pomembno je tudi to, da mlade spodbujamo k risanju. Na natečaj za najlepše likovno delo in fotografijo, kot smo letos videli, je prispelo rekordno število izdelkov, kar pomeni, da je prireditev dobro sprejeta. Na prireditvi so sodelovali tudi učenci osnovne šole s svojim programom v narečju, ki so poskrbeli, da smo se tudi nasmejali. Za prireditev bi se zahvalila FS KD Gozdar z gosti, ki so nam popestrili Martinovo soboto.«

V Črni pravkar poteka prireditev Od jabke do mošta. Ste z nami? Folklorna Skupina Gozdar Črna na Koroškem

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 10. november 2018

Dogodki