gostilna

Zaposleni v gostinstvu in turizmu za možnost več vrst testiranja

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju ponovno predlaga, naj se zaposlenim v gostinstvu in turizmu omogoči več vrst testiranja na novi koronavirus. Tako med drugim predlagajo samotestiranje, testiranje na slino ali jemanje brisa iz grla. Opozorili so tudi na odhajanje delavcev iz panoge.

Preberi »

Do zastonj kave tudi na Koroškem

Danes bo v mariborski Moji kavarni ob 14.30 uri potekal pogovor ob kavi, s katerim bodo obeležili začetek globalne pobude „Recite živjo”, ki bo od 1. do 6. junija potekala po vsem svetu, tudi v na Koroškem. Cilj pobude, ki jo organizira podjetje Julius Meinl, je z drobnim trenutkom naključne prijaznosti omiliti posledice epidemije, ki nas je v preteklih mesecih prikrajšala za nešteto priložnosti za drobne trenutke, ki nam lepšajo vsakdan.

Preberi »

“Gostinci nismo drugorazredna panoga, da bi za nas veljali najstrožji pogoji”. V gostinstvu in turizmu še vedno čakajo na obljubljene ukrepe pomoči v interventnem zakonu

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozarjajo, da je nujno treba sprejeti interventni zakon, ki bo gostinstvu in turizmu zagotovil pravočasno pomoč za okrevanje po epidemiji covida-19. Obenem pozivajo k takojšnji odpravi po njihovem neživljenjskih pogojev za opravljanje dejavnosti v tej panogi, so danes sporočili iz zbornice.

Preberi »

VIDEO in FOTO: Tudi na Koroškem slabo vreme okrnilo obisk gostinskih vrtov in teras

Tudi koroški gostinci so danes lahko odprli terase in vrtove svojih gostiln in lokalov. Možnosti odprtja so se razveselili, vendar se je marsikdo zaradi slabega vremena in nizkih temperatur odločil, da bo s ponovnim zagonom strežbe še počakal. Saj jim v tem trenutku možnost odprtja teras ne pomaga veliko. Vremenski pogoji, predvideni v tem tednu, za to še niso primerni. Tisti, ki so odprli, pa so opozorili na nerentabilnost takšnega poslovanja. Mi smo preverili, kakšen je bil obisk lokalov danes v Slovenj Gradcu in na Ravnah.

Preberi »

Kaj pravijo nekateri koroški gostinci glede današnjega odprtja teras?

V ponedeljek se bodo v osmih regijah, kjer so epidemiološke razmere boljše, lahko odprle terase gostinskih lokalov, med drugim tudi na Koroškem. Čeprav so gostinci težko pričakovali vnovičen zagon dejavnosti, pa se na ponedeljek pripravljajo z zadržkom, še poseben izziv predstavlja novo odlok tistim, ki nimajo pokritih teras ali pa jih sploh nimajo. Prav tako bo strežba potekala pod določenimi pogoji: med mizami bodo morali ponudniki zagotoviti razdaljo, za mizo bodo lahko največ štiri osebe, osebje restavracije oz. lokala pa se bo moralo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom. Preverili smo, kako se na odprtje pripravljajo na Koroškem.

Preberi »

Obeta se posebna pomoč gostinstvu in turizmu. Kako pa bo s turističnimi boni?

Na gospodarskem ministrstvu pripravljajo ukrepe za pomoč panogi gostinstva in turizma, ki zaradi omejitvenih ukrepov že več mesecev ne more poslovati. Državni sekretar Simon Zajc izpostavlja enkratno pomoč za zagon poslovanja in subvencioniranje regresa, sicer pa bi lahko vlada po njegovih besedah o odprtju teras in vrtov odločala ta teden.

Preberi »

Sindikat delavcev gostinstva in turizma: “Sporočamo vam, da ne zmoremo več!” Vlada bi morala omogočiti strežbo na terasah in vrtovih po vsej državi

Sindikat delavcev gostinstva in turizma je premierja in nekatere ministre pozval k pomoči panogi, kjer je zaradi zaprtja veliko delodajalcev propadlo, veliko delavcev je pristalo na zavodu, drugi pa z nadomestili težko preživijo. Med drugim zahtevajo višja nadomestila in razumno sproščanje omejitev ter širšo veljavnost turističnih bonov.

Preberi »