Search
Close this search box.

Predvidoma še ta teden začetek unovčevanja novih bonov. Ponekod jih bodo začeli sprejemati 1. septembra

Prebivalci Slovenije bodo predvidoma še ta teden pri turističnih ponudnikih, gostincih, v kulturi in športu lahko začeli unovčevati nove bone, ki jih prinaša danes uveljavljeni novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji. Številni imajo sicer neizkoriščene še turistične bone iz lanskega leta, doslej je bilo unovčene 42 odstotkov njihove vednosti.

Od začetka unovčevanja starih oz. turističnih bonov, torej od 19. junija lani, jih je bilo do nedelje unovčenih 1.054.378 v skupni vrednosti 149,68 milijona evrov. To pomeni, da je bilo unovčenih 51,5 odstotka vseh bonov in 41,9 odstotka njihove skupne vrednosti. Odstotka sta različna, ker nekateri upravičenci bona še niso unovčili v celotni njegovi vrednosti, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).

Medtem je nove bone prinesel zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, ki ga je DZ potrdil prejšnji teden in velja od danes. V obliki dobroimetja v informacijskem sistemu Fursa jih bodo prejeli vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Njihova vrednost za odrasle je 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov.

Tako kot turistični boni iz lanskega leta, ki prav tako veljajo do konca letošnjega decembra, bodo tudi novi boni prenosljivi med najožjimi sorodniki. Prav tako jih bo mogoče izkoristiti tudi v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih storitev.

Tudi v praksi bo unovčevanje novih bonov potekalo na podoben način, kot poteka unovčevanje turističnih bonov. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v Fursovem sistemu. Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku. “Finančna uprava je na to pripravljena,” so za STA sporočili iz Fursa.

Pripravljeni so tudi ponudniki. “Bone bomo sprejemali v upanju, da koga uspemo dodatno prepričati in spodbuditi k rekreaciji,” je povedala direktorica fitnes centra Fitcity in podpredsednica sekcije za fitnes, rekreacijo in regeneracijo Polona Gosar. “Upamo, da bodo ljudje zneske 100 in 50 evrov z veseljem v celoti uporabili za šport, rekreacijo, regeneracijo in vse ostalo, kar je nujno za zdravje,” je dodala.

Glede na precejšnjo neizkoriščenost turističnih bonov se sicer Gosarjeva boji, da bo podobno z novimi boni. Fitnesi so si prizadevali za izdajo t.i. športnih bonov, ker je možnost uporabe novih bonov zelo široka, pa dvomijo, da bodo koga spodbudili k večji skrbi za svoje zdravje s pomočjo rekreacije.

Naša želja je bila, da država promovira šport in pomen le-tega za fizično in psihično zdravje,” je dejala sogovornica. Tako se bojijo, da bodo novi boni le drobtinica, namenjena javnosti, medtem ko na panogo, za katero je poletna sezona že tradicionalno šibkejša, ne bodo imeli posebnega učinka.Dejstvo pa je, da zdrav in produktiven človek ne bremeni zdravstvenega sistema, ne izkorišča bolniških statusov in to bi moral biti dolgoročni cilj, je še poudarila Gosarjeva.

Nove bone bo mogoče unovčiti tudi za gostinske storitve in lastnik ene od večjih celjskih gostiln, ki ne želi biti imenovan, se jih zelo veseli.Želim si jih sprejemati, a ne vem še, kakšen bo sistem unovčenja,” je dejal za STA ter dodal, da se bodo za sprejemanje bonov odločili, če bo sistem unovčevanja enostaven. Za gostinstvo, pred katerim pa je vse večji strah pred novim valom epidemije in vnovičnim zaprtjem, je po njegovih besedah vsak evro dobrodošel.

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor pa so pojasnili, da bodo nove bone začeli sprejemati s 1. septembrom, čez poletje namreč nimajo predstav. Podrobnosti o tem, kako bo unovčevanje bonov potekalo, še niso dorekli, je za STA povedal predstavnik gledališča Alan Kavčič.

Nove bone bo tako kot obstoječe turistične bone mogoče koristiti za nastanitveno dejavnost, poleg tega pa še za vrsto drugih, med drugim za že omenjene gostinske, športne in kulturne dejavnosti, pa za obisk sejmov in srečanj, kinematografov, botaničnih in živalskih vrtov, za nakup knjig ali najem športne opreme.

Prebivalci Slovenije bodo predvidoma še ta teden pri turističnih ponudnikih, gostincih, v kulturi in športu lahko začeli unovčevati nove bone, ki jih prinaša danes uveljavljeni novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji. Številni imajo sicer neizkoriščene še turistične bone iz lanskega leta, doslej je bilo unovčene 42 odstotkov njihove vednosti.