Sindikat pozval k brezplačnim testom za zaposlene v gostinstvu in turizmu. Omejitev gostov na terasah s PCT-pogojem po njihovem nerazumljiva in nesprejemljiva

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so danes vlado pozvali, naj v panogi gostinstvo in turizem še naprej zagotavlja brezplačno testiranje na virus covida-19. Gre za eno najbolj ogroženih dejavnosti v tej epidemiji, v kateri trenutno uradno primanjkuje prek 6000 delavcev, so opozorili.
lokal, terasa

V sindikatu so ponovili, da je bila dejavnost gostinstva in turizma ena izmed gospodarskih dejavnosti, ki je bila zaradi epidemije in odloka vlade dvakrat po več mesecev zaprta.Ker bodo testi za testiranje na virus po novem odloku vlade plačljivi in bodo delodajalci zaradi tega pritiskali na zaposlene, da se cepijo, pozivamo vlado, da še naprej krije stroške testiranj s hitrimi testi in samotestiranja,” so zapisali.

Manjšim delodajalcem bo po njihovem strošek testiranja zaposlenih tudi enkrat na teden pomenil veliko breme. “Če želimo ohraniti družbe, delovna mesta in zaposlitve delavcev, je pomoč države nujna, so poudarili. Kot so opozorili, so nekateri lokali in hoteli še vedno zaprti, ker ni dovolj ljudi, ki bi delali in ki bi bili pripravljeni poleg težkih delovnih pogojev prenašati še dodatne obremenitve.

V tej dejavnosti po podatkih uradnega povpraševanja prek zavoda za zaposlovanje primanjkuje preko 6000 delavcev. Ker pa delodajalci kader iščejo tudi preko različnih agencij in socialnih omrežij, so prepričani, da je pomanjkanje kadra vsaj še enkrat tolikšno. Epidemija je povzročila tudi velik upad vpisa v gostinske in turistične šole. Delavci, ki so bili odpuščeni, so se zaposlili v drugih storitvenih dejavnostih, kvalificiranega kadra je tako vse manj, so opisali.

Omejitev gostov na terasah s PCT-pogojem je po njihovem nerazumljiva in nesprejemljiva, predvsem zato, ker je bilo javno objavljeno s strani znanstvene in zdravstvene stroke, da je okužba z virusom na zunanjih površinah minimalna. “S tem pogojem bo promet številnim že tako obubožanim delodajalcem le še upadel in znova se bomo lahko soočali z dodatnim zapiranjem lokalov in odpuščanjem delavcev,” so ocenili.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.