Search
Close this search box.

Po oceni ministrstev lahko gostinci in trgovci delujejo brez omejitev

Gostincem in trgovcem kljub pogojem, kot so preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, nošenje mask, razdalja med mizami ter otežen prehod meja, opravljanje dejavnosti ni onemogočeno ali omejeno, ocenjujejo na ministrstvih za delo in gospodarstvo. Zato delodajalcem ne pripada pravica do subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes gostilo srečanje s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) ter ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zbornici sta med drugim izpostavili koriščenje ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Pri tem so navedli, da morajo biti ukrepi, kot so obvezno preverjanje pogoja PCT v turizmu in gostinstvu in drugih panogah, ki jih odloki zavezujejo k temu, razmaki med mizami ter otežen prehod meja med upravičenimi razlogi za odrejanje skrajšanega delovnega časa zaposlenih v tej panogi.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič je medtem poudaril, da je bil z interventnim zakonom za gospodarstvo in turizem ukrep povračila nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas prenovljen. Po novem je med pogoji za pravico do delnega povračila nadomestila plače po zakonu pripada delodajalcem, ki najmanj 10 odstotkov zaposlenim mesečno ne more zagotavljati najmanj 90 odstotkov dela in ki mu je s predpisom vlade omejeno ali onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti.

“Na območju celotne Slovenije so trenutno sproščene vse dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Odloki samo v nekaterih primerih določajo posamezne omejitve, sicer pa določajo pogoje, pod katerimi je dovoljeno opravljanje dejavnosti,” so ob tem zapisali na ministrstvu za delo.

Tako “ni mogoče šteti, da je opravljanje gospodarske dejavnosti kot take onemogočeno ali omejeno” v smislu izpolnjevanja pogoja v zakonu, “če so določeni zgolj pogoji, pod katerimi se lahko gospodarska dejavnost opravlja in ti izhajajo zgolj iz varnostnih (preventivnih) razlogov zaradi preprečevanja širjenja okužb”. Ministrstvo za delo ob tem meni, da zahteva po izpolnjevanju pogoja PCT (npr. za vstop v gostinski lokal, kinematografe, organizirane dogodke in podobno) ter pogoji, ki veljajo za prehod državnih mej, ne štejejo za omejitev opravljanja gospodarske dejavnosti v smislu izpolnjevanja pogoja iz zakona.

Za izpolnjevanje tega kriterija mora biti po mnenju ministrstva s predpisom vlade omejeno ali onemogočeno opravljanje gospodarske dejavnosti kot take.

V sporočilu za javnost so na ministrstvu za delo dodali, da je bilo v ukrep krajšega delovnega časa največ oseb vključenih februarja letos, in sicer 19.678 zaposlenih. V naslednjih mesecih se je število vključitev zmanjševalo, v juniju je bilo tako vključenih le še 535 zaposlenih.

Tudi na gospodarskem ministrstvu so poudarili, da izpolnjevanje pogoja PCT ni omejitev, pač pa ravno ta pogoj omogoča nemoteno izvajanje teh dejavnosti. Glede obveznosti testiranja zaposlenih na 48 (hitri testi) oz. na 72 ur (testi PCR), kar bo za vrsto storitvenih dejavnosti začelo veljati 23. avgusta, pa so na gospodarskem ministrstvu poudarili, da se zavedajo, da bo spremenjena periodika obveznega testiranja “predvsem za manjše poslovne subjekte na obrobju Slovenije predstavljala veliko obremenitev”.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc bo zato pozval ministrstvo za zdravje k zagotovitvi mreže mest za testiranje po celotni Sloveniji na način, da bodo delovni procesi brez težav stekli že v ponedeljek zjutraj ne glede na kraj opravljanja dejavnosti.

V razpravi o plačilu obveznega testiranja zaposlenih so predstavniki OZS poudarili, da pričakujejo nedvoumno tolmačenje zakonodaje, kdo mora plačati testiranje. So se pa vsi sogovorniki strinjali, da je cepljenje zaposlenih najboljša rešitev v dani situaciji, so še navedli na gospodarskem ministrstvu. Tistim, katerim zdravstveno stanje ne omogoča, da se cepijo, bo brezplačno testiranje tudi v prihodnje vedno na voljo.

Medtem je Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije na vlado in odgovorna ministrstva znova naslovil poziv, naj odpravijo neenako in diskriminacijsko obravnavo delavk in delavcev v gostinstvu napram delavcem v drugih dejavnostih in javnem sektorju”. “Nobenih argumentiranih dokazov še niste posredovali, da se virus širi prav v tej dejavnosti, še več, virus se je alarmantno širil, ko so bili gostinci kar 11 mesecev zaprti in njihovi delavci na čakanju na delo doma,” so zapisali.

V sindikatu so “absolutno proti pogoju PCT, ki nima zakonske podlage, in proti testiranju zaposlenih vsakih 48 ur,” so še poudarili.

Dogodki

Gostincem in trgovcem kljub pogojem, kot so preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, nošenje mask, razdalja med mizami ter otežen prehod meja, opravljanje dejavnosti ni onemogočeno ali omejeno, ocenjujejo na ministrstvih za delo in gospodarstvo. Zato delodajalcem ne pripada pravica do subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.