Search
Close this search box.

Zaposlitve v gostinstvu tudi na Koroškem velik problem: Klepet s prijateljem ali užitek ob kavici je postal časovno odmerjen trenutek, ki je izgubil svoj čar

Kadrovska kriza je v gostinstvu in turizmu zmeraj hujša. Ker ni kadra, se lokali posledično zapirajo ali spreminjajo delovni čas.

Pomanjkanje delavcev v gostinstvu je izziv, s katerim se soočajo mnogi kraji po svetu in v Sloveniji, tudi na Koroškem. Razlogi zato so lahko kompleksni in vključujejo več dejavnikov. Npr. demografski dejavniki, marsikje je nizka rodnost, nizka privlačnost saj delo v gostinstvo pogosto zahteva delo ob koncu tedna, praznikih in večernih urah. Pandemija COVID 19 je močno vplivala na gostinstvo, saj je z zaprtjem restavracij in omejitvami pri obratovanju veliko delavcev izgubilo zaposlitve ali pa so se odločili za spremembo kariere. Čuti pa se tudi pomanjkanje ustrezno usposobljenih delavcev.

To težavo bi po mnenju strokovnjakov lahko rešili tako, da bi izboljšali pogoje dela, zaposlovalci bi več vlagali v usposabljanje in razvoj, sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami, fleksibilnost pri delovnih urah in več bi moralo biti sodelovanja z lokalnimi skupnostmi.

O tem, kakšne so težave na Koroškem, smo se pogovarjali z gospodom Davidom Šisernikom, lastnikom kavarne in slaščičarne Ars Cafe.

Zakaj, menite, da se vedno manj ljudi odloča za delo v gostinstvo?

Že pred pandemijo Covid so bile razmere v gostinstvu vse prej kot rožnate. Seveda pa je Covid stanje samo še poslabšal. Povzročil je dejansko beg delovne sile v druge branže, ki v primeru pojava ponovne krize, zagotavlja bolj stabilno delovno okolje. Gostinski lokali so bili v času krize eden izmed prvih, ki so morali zapreti svoja vrata in svoje zaposlene prisilno pustiti doma. Ljudje so se upravičeno ustrašili in si poiskali bolj varno okolje.

Seveda pa je delo v gostinstvu tudi svojevrsten izziv in vsekakor ni za vsakega. Delo dobrega natakarja poleg hitro in pravilno pripravljenega napitka zahteva veliko mero čustvene inteligence in empatije. Danes je pristop do strank in ustvarjanje odnosa s stranko ključen. Stranka se vrača zaradi pozitivne prve izkušnje in tako lahko lokal pridobi stalno klientelo in skupaj ustvarjamo dobro atmosfero.

Študentje so vedno dobrodošli, ki poleg zaslužka vidijo tudi pozitivno izkušnjo, ki jo bodo dobili z delom v gostinskem lokalu. Kot rečeno, ne gre samo za postrežbo cenjenih strank, marveč za veliko več. Če kje, potem se lahko tukaj naučijo potrpežljivosti, prilagodljivosti in spoznavajo čare in izzive, ki jih prinaša družba in okolica. Res pa je, da je takšnih študentov, ki so pripravljeni se učiti na različnih področjih in ne vidijo samo golega zaslužka, zelo malo.

Da ne pozabim na eno izmed težav, ki ne pesti samo nas, temveč celotno družbo – prehiter tempo življenja. Klepet s prijateljem ali užitek ob kavici je postal časovno odmerjen trenutek, ki je izgubil svoj čar. In tako so ljudje postali vedno bolj nestrpni in jim je vsaka minutka, ki jo namenijo čakanju, da so postreženi, postala odveč. Le malo je še takih, ki znajo užiti trenutek dneva in dobrega napitka, ter družbe.

Na kakšen način bi lahko pritegnili ljudi, da bi se zaposlili v gostinstvu?

Dandanes je še vedno najpomembnejši zaslužek, ki pritegne ljudi. Na žalost smo bitja, ki smo pripravljeni sprejeti marsikaj, v zameno za višji zaslužek. Menim pa, da ni vse samo v denarju, kajti v službi preživimo velik del dneva in življenja in bi moralo biti delovno okolje zagotovo eden izmed odločilni dejavnikov.

Sam želim ustvariti pozitivno delovno okolje, vendar to lahko ustvariš, če je tudi kolektiv tako naravnan. V svoji karieri imam veliko dobrih pa tudi slabih izkušenj, ki pa nas vse bogatijo in delajo boljše. Imam pa del ekipe, ki je zelo dolgo že zvest in na katere se lahko vedno zanesem in jih spoštujem.

S kakšnimi izzivi se trenutno sprejemate?

Trenutno so pred nami izzivi, ki bodo prinesli nekaj novega zagona v kavarno. Med svoje ljudi želimo privabiti tistega, ki bi bil pripravljen sprejeti izziv vodenja kavarne, ki želi sodelovati pri številnih projektih, pri katerih sodeluje Ars cafe mestna kavarna, tistega, ki ve, da dobra kava ni samo skodelica s črno tekočino, ampak veliko več.

Vsako leto ponudite možnost, da v kavarni strežejo tudi otrokom s posebnimi potrebami. Zakaj ste se odločili za tako lepo ponudbo?

Projekt sodelovanja s 3. Osnovno šolo poteka že več kot 4 leta.

Sodelovanje se je sprva začelo na 21. marec, ko obeležujemo dan Downovega sindroma. Pari pisanih nogavic nas tako povezujejo na različnih projektih, ki jih organiziramo skupaj. Med odmevnimi je peka kostanjev pred kavarno, ki se ga otroci z veseljem udeležijo in komaj čakajo, da pokažejo, kaj zmorejo. Ne nazadnje pa so velik doprinos k mestnemu jedru, kajti pripomorejo k ohranjanju tradicije peke kostanja.

Poglavitna ideja pa je predvsem omogočiti otrokom vključevanje v družbo, razvijati naš odnos z njimi, ki nas imajo še toliko za naučiti. To so ljudje z velikim srcem in so nam lahko vzor. Ne gre samo za strežbo, peko kostanja, je veliko več, mogoče so nekomu v velik opomin.

Kakšen ste kot zaposlovalec?

Kot zaposlovalec se vidim v prvi vrsti za poštenega in delovnega, ki želi s svojo ekipo ustvariti pozitivno delovno in ambientalno vzdušje v kavarni. Vsak gost pride z namenom, da se sprosti in prijetno preživi svoj čas, ki si ga je namenil.  

Kaj si želite v prihodnje?

V prihodnje želim, da bi še naprej s svojimi zaposlenimi in skupaj z gosti ustvarjali okolje, v katerega se vsak rad vrne in ustvari kakšen prijeten spomin. 

Po informacije, koliko je bilo letošnje leto potreb po zaposlitvi v gostinstvu in turizmu na Zavoda za zaposlovanje Slovenj Gradec, so nam posredovali podatek, da je bilo oddanih 230 potreb po zaposlitvi. Hkrati je bilo oddanih od delodalcev 111 potreb po zaposlitvi tujcev v gostinstvu in turizmu.

Dogodki

Kadrovska kriza je v gostinstvu in turizmu zmeraj hujša. Ker ni kadra, se lokali posledično zapirajo ali spreminjajo delovni čas.