Search
Close this search box.

Na Prevaljah strokovne delavke vrtca premierno odigrale gledališko predstavo Krojaček Hlaček (FOTO)

Ob Tednu otroka so strokovne delavke vrtca (članice dramske skupine) pripravile gledališko predstavo Krojaček Hlaček po scenariju istoimenske knjige pisatelja Leopolda Suhodolčana.

Dramska dejavnost v vrtcu ima dolgo tradicijo, zadnja leta se je skupina pomladila, ker so se nekatere strokovne delavke upokojile. Igra jim ne pomeni le zabavo in sprostitev, na vajah se med seboj povežejo in prijetno družijo. Za sabo imajo precej nastopov, večina v vrtcu in na podružnicah (Leše), igrale pa so tudi že na odru Družbenega doma in v dvorani Doma starejših Na Fari v mesecu decembru za otroke zaposlenih ob praznovanju božiča. Predstavile so se z različnimi pravljicami: Sapramiška, Dobri snežak, Kokoš in jajce ter Mojca Pokrajculja.

Želja, da se lotijo predstave, ki jo generacije otrok poznajo, saj jih knjižni junak krojaček Hlaček z razbojnikom Cin Cinom vsako leto na Krojačkov dan obišče, je tlela že nekaj časa. Pred njimi je bil velik izziv in pomladi leta 2019 so aktivno pristopile k načrtovanemu projektu. Same so izdelale sceno, rekvizite, kostume so našle kar v omarah babic in dedkov. Posebno mesto ima v predstavi instrumentalna glasba, ki jo je skrbno izbrala vzgojiteljica – glasbenica, vključile pa so tudi zvočne slike (rez škarij, zvok kovine, glas muce, žvižg piščalke). Zgodbice, v katerih krojaček Hlaček pomaga prijateljem in živalim s šiviljskimi pripomočki, so smiselno povezale v celoto in jo postavile na oder. Vse je bilo pripravljeno, a epidemija novega koronavirusa je pretresla ves svet, zaprla vrata vrtca in onemogočila nastop.

Začetek novega šolskega leta se je pričel brez covidnih ukrepov in nadaljevale so lahko z vajami. V zelo kratkem času, z veliko truda in težav z virozami so uspele v Tednu otroka premierno izvesti predstavo Krojaček Hlaček pred telovadnico vrtca. Pomemben dan v vrtcu je bil tudi prihod gostov. Povabilu so se odzvali župan dr. Matija Tasič, ravnateljica dr. Andreja Tinta in otroški ter mladinski pisatelj Primož Suhodolčan. Po uvodnem pozdravu pomočnice ravnateljice ga. Ane Buhvald Pori so se otroci, delavke vrtca in vsi prisotni potopili v čarobni, skrivnostni svet gledališča.

Besede pohvale ob uspešno zaigrani predstavi jim seveda pomenijo ogromno, nasmejani otroški obrazi, podarjene ročno izdelane rožice izpod otroških rok pa so jih napolnile z energijo za nove in sveže podvige.

Članice dramske skupine upajo, da bodo otroci v življenju znali misliti ustvarjalno, da bodo polni domislic, predvsem pa da bodo znali ceniti delo in ustvarjalnost drugih.

Zahvaljujejo se vsem sodelavcem, vodstvu za podporo in pomoč. Krojaček Hlaček, razbojnik Cin cin in prijatelji pa že hitijo dalje, da obiščejo čim več otrok v vrtcih in šolah.

FOTOGALERIJA

Besedilo: koordinatorka dramske skupine Vesna Kovačec

Dogodki

Ob Tednu otroka so strokovne delavke vrtca (članice dramske skupine) pripravile gledališko predstavo Krojaček Hlaček po scenariju istoimenske knjige pisatelja Leopolda Suhodolčana.