Danaja Grebenc snema prvo zgoščenko in navdušuje z igranjem harmonike od Trbonj do Toronta

55811533_387540402066641_4632164547048767488_n

O trinajstletni Danaji Grebenc iz Trbonj, prejemnici zlatega grba Občine Dravograd, uspešni učenki, dvakratni evropski prvakinji v igranju na frajtonarico, ki se poleg omenjenega laskavega naslova ponaša še s preko stotimi lovorikami in približno 60 zmagami na tekmovanjih v igranju na frajtonarico, smo na našem spletnem portalu lani novembra, ko je ponudila pomoč Lovru in njegovi sestrici Lani, že pisali.

Tokrat pa smo z mlado virtuozinjo na harmoniki poklepetali o njenih zadnjih nastopih ter o načrtih za letošnje leto in povabilih, ki kot pravi Danaja, kar dežujejo z vseh koncev sveta.

Že na začetku pogovora smo izvedeli, da počitka za Danajo skoraj ni. Kadar ni v šoli, pridno vadi igranje na frajtonarico v Glasbeni šoli Rošer ali doma. Pogosto se usede tudi za klavir in zraven tudi zapoje. Kadar ji dopušča čas pa v roke rada vzame tudi kitaro. Veliko nastopa in gostuje, tako v domačem kraju kot izven, v teh dneh pa preživlja prosti čas v glasbenem studiu, kjer snema svojo prvo zgoščenko.

Kot je povedala Danaja, je leto 2018 zaključila delovno, če temu lahko tako rečemo, glede na to, da je še osnovnošolka. Sodelovala je na Novoletnem koncertu na Brezjah, kamor jo je kot gostjo povabil zelo uspešen harmonikar Luka Mlakar. Njeni oboževalci so ji lahko konec minulega leta prisluhnili tudi na zaključku Veselega decembra v domačih Trbonjah. Takoj po novem letu pa se je udeležila druženja ustvarjalcev kulture, likovne, besedne, športne in turistične umetnosti v Dvorcu Bukovje, ki ga je priredila županja Marijana Cigala. Na prireditvi je zaigrala skupaj s skupino Šempetrski šopek, na odru pa se je predstavila tudi sama.

Skupina Šempetrski šopek.

Zatem je svoj delček s harmoniko prispevala k uspešni izvedbi dobrodelnega koncerta za Lovra, ki se je tako kot marsikomu, tudi njej vtisnil v globok spomin. »Na to prireditve so prišli tudi moji občudovalci iz Južne Tirolske iz Italije, ki so me že celo leto vabili v goste k njim. Prav po zaključku tega koncerta sem jim obljubila, da se pridem predstavit na Južno Tirolsko,« pove Danaja, ki je januarja kot gostja sodelovala tudi na Slakovem koncertu v Železnikih, ki ga je organiziral njen mentor in učitelj Klemen Rošer.

Danaja in njen mentor Klemen Rošer.

V začetku februarja je skupaj s prijatelji Šempetrskega šopka, katerega članica je tudi sama, zaigrala kot presenečenje na 80, letnici. 10. februarja pa se je udeležila prvega letošnjega tekmovanja, in sicer 13. Mednarodnega tekmovanja za nagrado Avsenik v Begunjah na Gorenjskem, kjer je tretje leto zapored dosegla odličen rezultat. Osvojila je zlato priznanje in 3. mesto v skupini ter skupno 4. mesto med 85 tekmovalci, ki so se pomirili v igranju na diatonično harmoniko.

Sledilo je predtekmovanje ZDHS za državno prvenstvo, kjer je Danaja prav tako prejela zlato priznanje in si priigrala uvrstitev v finale državnega tekmovanja, ki bo 7. 4. 2019 v Velenju. Na predtekmovanju pa sta se z njenim prijateljem Gašperjem Štajnerjem iz Škofljice premierno preskusila tudi v duetu ter dosegla izvrsten rezultat. Osvojila sta namreč zlato priznanje, 2. mesto in uvrstitev v finale državnega prvenstva. Ob tem je Danaja povedala: »Ta uvrstitev nama zelo veliko pomeni, saj sva si zadala zelo težko nalogo, ker sva lokacijsko zelo oddaljena, zaradi česar je potrebno za uresničitev zastavljenih ciljev in doseganja dobrih rezultatov veliko organizacije in trdega dela «.

Gašper in Danaja.

Naj omenimo, da sta z Gašperjem zaigrala tudi na Dobrodelnem koncertu v Kompolju pri Ljubljani in kot pravi Danaja, ju bomo lahko še večkrat slišali igrati kot duo.

Med pogovorom je Danaja še omenila, da so jo konec februarja povabili tudi na 20. obletnico Literarnega društva Beseda v dvorec Bukovje, kjer jim je popestrila kulturni program. »Prav na tem srečanju sem prejela tudi tri dodatna povabila, vendar pa sem dve od teh morala žal že odkloniti, ker so se stvari že začele preveč kopičiti in prekrivati. Imam namreč že toliko povabil, da imam urnik narejen in zaseden že vse tja do polovice leta,« še pove Danaja.

Seveda je nas zanimalo, kam jo tako pogosto vabijo. »Povabila se vrstijo tako iz domačega kraja, Slovenije, kot tudi tujine – Avstrija, Italija, Kanada, Washington …«, je razložila Danaja. Njena mama Darja pa je dodala, da jo skrbi, ali bosta z možem sploh imela dovolj dopusta, da bosta lahko Danaji omogočila vse nastope in udeležbo na vseh koncertih, kamor so jo povabili. Omenila pa je tudi, da se vedno, če le imajo čas, radi udeležijo vseh nastopov in gostovanj, kamor Danajo povabijo. Tako so se 8. marca prav tako družinsko odpravili na Južno Tirolsko, v Schenno v Italiji.

»Sprejeli so me z odrtimi rokami, na letakih in plakatih, po Facebooku, skratka povsod je bil najavljen moj nastop. Po njihovih besedah sem bila »kraljica harmonike« iz Slovenije. Z užitkom je bilo igrati pred takšnim občinstvom, ki te sprejme z neizmernim veseljem, s spoštovanjem, ko toliko oboževalcev sedi pred tabo. Mnogo je bilo glasbenikov, ki so si prav želeli igrati z mano. Opazila sem, da je odnos do harmonike in do muzikantov zelo, zelo spoštovan. Lep, drugačen kot pri nas. Zame osebno boljši,« opiše nepozabno doživetje Danaja in doda: »Ljudje so me prepoznali, spoznali, že nekaj dni po tem koncertu sem dobila nova povabila na gostovanja v sosednjo Avstrijo«.

O načrtih za naslednje mesece je še povedala, da bo v začetku aprila nastopila kot gostja v Hengsbergu (Folx TV), od 24. do 26. maja pa se odpravlja s harmoniko na ladjo od Passaua do Linza, kjer bo igrala v družbi članov ansambla Franca Miheliča in drugih muzikantov z Južne Tirolske.

V začetku junija ji boste lahko prisluhnili na različnih prireditvah po Avstriji, 28. junija pa vas vabi v Marija Rojach, kjer bo, kot gostja sodelovala na koncertu ansambla Saša Avsenika. Seveda pa jo bomo srečali tudi na domačih odrih, ne samo v tujini. Med drugim na koncertu mladih harmonikarjev na Škofljici, 22. 4. 2019, pri nas na Koroškem pa na proslavi Zveze borcev v Dravogradu, 25. aprila in na koncertu v Trbonjah, 14. junija.

»Med tem pa se seveda že pripravljam na harmonikarska tekmovanja, prvo je že ta vikend, 30. 3. 2019, Mednarodno Grand Prix tekmovanje v Portorožu, 7. aprila grem, kot sem že omenila, na državno tekmovanje ZDHS v Velenje, konec maja pa me čaka tudi prvo svetovno prvenstvo v igranju na harmoniko, ki bo v avstrijskem mestu St. Peter Freienstein. Tako da grem novim izzivom naproti,« še pove Danaja.

Preverili smo tudi, kako ji, glede na natrpan urnik, ki ga je nam predstavila, kaže z izdajo nove zgoščenke.

»Kljub številnim obveznostim, ki jih imam poleg šole in učenja ter igranja, sem v teh dneh začela z novim, velikim projektom, snemanjem svojega prvega CD-ja, in sicer v studio Burja, pri Janiju Rednaku, v Sežani. Nekaj sem že posnela lani, nekaj smo posneli minuli vikend, nekaj pa bom še čez dobra dva meseca. To je sicer še le prvi del projekta,« je razkrila Danaja, ki je pri snemanju za pomoč prosila mentorja Klemna Rošerja. Saj meni, da bodo z njegovimi nasveti in napotki skladbe na novem CD-ju zvenele še lepše.

Bili pa smo tudi radovedni, kaj sledi po prvem delu projekta, vendar nam Danaja tega še ni želela zaupati. »Drugi del pa naj za zdaj ostane še skrivnost,« je odgovorila in dodala: »Za konec bi rada povedala, da skupaj z mamico in očkom pridno varčujem, da bom naslednje leto lahko zaigrala tudi v Torontu, kamor so me povabili prijatelji harmonike. Prav tako pa sem dobila tudi povabilo za nastop v Washingtonu, ki pa smo ga žal za zdaj zavrnili, saj je to za našo družino kar velik zalogaj, vsaj kar se tiče denarja. Morda pa mi nekoč uspe, da se bom lahko odzvala tudi na takšna povabila in večkrat nastopila tudi čez lužo.«

Danaja, hvala za tvoj čas in veliko uspehov na glasbeni poti. Seveda z željo, da bomo kmalu poročali o tvojih gostovanjih tudi preko luže.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.