Search
Close this search box.

Začetek cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu za 3-letnike in 49-letnike

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je prejel cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V letu 2019 bo cepivo na voljo otrokom, ki so rojeni leta 2016 in odraslim, ki so rojeni leta 1970.

Na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so prejeli cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za izvajanje cepljenja po programu cepljenja in zaščite z zdravili. V letu 2019 je cepljenje KME, ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, na voljo otrokom, ki so rojeni leta 2016 in odraslim, ki so rojeni leta 1970. Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki oziroma pediatri.

Osebe, ki so torej rojene leta 2016 in leta 1970 in so že bile cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, so upravičene do naslednjih treh odmerkov cepiva proti KME (osnovnih ali poživitvenih).

V program cepljenja bosta vsako leto vključeni novi generaciji odraslih, starih 49 let in otrok, starih 3 leta, s čimer bodo postopoma dosegli vedno večjo zaščito slovenskih prebivalcev pred KME.

Tisti, ki so upravičeni do cepljenja proti KME na stroške Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in so se že cepili ter sami plačali cepljenje, do povračila stroškov niso upravičeni, bodo pa upravičeni do naslednjih treh odmerkov cepiva proti KME (osnovnih in poživitvenih).

Kdaj se lahko cepimo proti klopnemu meningoencefalitisu?

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je na voljo skozi vse leto, a je priporočeno, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma cepiva opravi v zimskih mesecih. Tako vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov.

Zakaj sta bili za program cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu izbrani starostni skupini odraslih, starih 49 let in otrok, starih 3 leta?

Glede na podatke o obolevnosti in bremenu bolezni je bila v primeru klopnega meningoencefalitisa strokovna odločitev, da se v program cepljenja vključi eno generacijo otrok in eno generacijo odraslih. Obolevnost za klopnim meningitisom je v Sloveniji največja pri starostni skupini od 55 do 64 let, zato je bilo cepljenje odraslih smiselno uvesti v eno od starostnih skupin pred tem (49 let stari odrasli). Pri otrocih je potek bolezni večinoma blažji, a so se zaradi morebitnih dolgotrajnih posledic bolezni odločili zajeti tudi eno generacijo otrok ( 3 leta stari otroci). Starost tri leta pa je bila izbrana zato, ker je pri tej starosti sistematski pregled, na katerem se s cepljenjem lahko prične, na tem pregledu pa se ne opravlja nobeno drugo cepljenje.

Zakaj sta v program cepljenja vključeni samo ti dve starostni skupini?

Z izvajanjem programa bosta v program vsako leto vključeni novi generaciji odraslih in otrok (starih 49 let in 3 leta), s čimer se bo lahko postopoma dosegla vedno večja precepljenost slovenskih prebivalcev.

Najpogostejša nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo klopi je v Sloveniji lymska borelioza. Pojavlja se po celi državi in letno zabeležimo okoli 4.000 – 7.000 zbolelih. Slovenija sodi med države z najvišjo pojavnostjo klopnega meningoencefalitisa v Evropi. V zadnjem desetletju je za klopnim meningoencefalitisu zbolelo povprečno 170 oseb letno, pogostos okužb pa je največja na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji. Redkejša bolezen, ki jo prenašajo klopi pri nas je humana granulocitna anaplazmoza. Nevarnost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi, traja včasih že od februarja pa vse do novembra. Pojavnost klopnega meningoencefalitisa in lymske borelioze je v Sloveniji večja v toplejšem delu leta in doseže vrh v poletnih mesecih.

VIR: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Dogodki