Županja Semiča: “Odločitev o cepljenju je zelo osebna odločitev vsakega posameznika, je poseg v njegovo telo, o čemer pa ne more in ne sme odločati nihče tretji”

Predsednik vlade Janez Janša je pred dnevi skupaj z zdravstveno stroko na posvetu z župani pozval predstavnike lokalne skupnosti, da pomagajo pri še boljši organizaciji cepljenja ter s tem k povečanemu odzivu občanov na pozive k cepljenju. Nekateri župani so se na njegove pozive že odzvali in na različne načine nagovorili občane, da naj se cepijo. Županja Semiča pa se je odločila za drugačno sporočilo javnosti. Po njenih besedah je vlada vodstvom občin naložila veliko odgovornost in breme do svojih občank in občanov.
FOTO: Aljaž Uršej

Zapis, ki ga je županja Polona Kambič objavila na Facebooku, objavljamo v celoti.

“Moje stališče na poziv županom za večjo precepljenost.”

“Dne 7. julija 2021 je Vlada RS pozvala vse županje in župane na Brdo pri Kranju, kjer nam je naložila veliko odgovornost in breme do svojih občank in občanov. Od nas zahteva in pričakuje, da bomo aktivno udeleženi pri spodbujanju in nagovarjanju k cepljenju ter bomo tako občine krojile obseg omejitev v prihajajočih mesecih, ki so s strani Vlade RS že dokaj natančno napovedane. Predlogi in dosedanje prakse nekaterih županov so šli celo tako daleč, da so že mejili na nasilje, kar me je zelo zaskrbelo. Takega načina ne podpiram, ker za to nimam mandata in prav nobene pravice.”

“Tudi nikakor ne morem prevzemati nase odgovornosti, ki bi bile posledica takega ravnanja in pomenijo hud poseg v človekovo dostojanstvo in pravico do svobodnega odločanja. Občanke in občani ste mi že v tretje zaupali in gotovo ne zato, da bi vas v karkoli prisiljevala in vam kratila vaše ustavne in temeljne človekove pravice. Odločitev o cepljenju je zelo osebna odločitev vsakega posameznika, je poseg v njegovo telo, o čemer pa ne more in ne sme odločati nihče tretji.”

FOTO: Facebook Polona Kambič

“Vodilna organizacija za varovanje človekovih pravic v Evropi je Svet Evrope, ki deluje ločeno od Evropske unije. Njegova članica in hkrati podpisnica »Evropske konvencije za človekove pravice«, torej pogodbe, ki je namenjena varovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države, je tudi Republika Slovenija. Svet Evrope je 27. 1. 2021 s prepričljivo večino (115 ZA in 2 PROTI) sprejel za vse države članice zavezujočo resolucijo št. 2361 (2021), torej tudi za Slovenijo. Navedena Resolucija Sveta Evrope zagotavlja, da so državljani obveščeni, da cepljenje ni obvezno in da nihče ne sme biti pod politično, socialno ali kakšno drugačno obliko prisile, da se cepi, če tega sam noče. Da nihče ne bo diskriminiran, ker se je zaradi možnih tveganj za zdravje ali drugih razlogov odločil, da se ne bo cepil. Ker v času od njenega sprejema nisem opazila, da bi bili državljani uradno o tem obveščeni, vas v nadaljevanju seznanjam z njeno vsebino, ki podpira moje stališče.”

“O tem govorita točki 7.3.1 (potrebno je zagotoviti obveščenost državljanov, da cepljenje ni obvezno in da se nikogar ne prisiljuje politično, socialno ali kako drugače, da se cepi, če tega ne želi narediti sam) in 7.3.2 (potrebno je zagotoviti, da nihče ne bo diskriminiran, ker ni bil cepljen zaradi možnih tveganj za zdravje ali ker noče biti cepljen)«. Celotno besedilo omenjene Resolucije si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://pace.coe.int/en/files/29004. Prav tako si lahko preberete določila Ustave Republike Slovenije: http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=USTA1.”

“Ves čas, odkar se spopadamo s korona virusom, sem javnost spodbujala k zdravemu načinu življenja za dvig odpornosti, ker sem mnenja, da če si zdrav in vitalen, ne moreš biti hkrati tudi bolan. Poletje nam daje možnost, da si pred jesenjo in napovedanim razmahom novih različic virusa še bolj okrepimo svoj imunski sistem. Zato uživajmo na soncu in v izobilju vitamina D, na svežem zraku, ob domači hrani in velikih količinah čiste vode. Preusmerimo svoje misli v prijetne stvari in uživajmo z ljudmi, ki jih imamo radi in so radostni. Prosim, da se zaradi tako občutljive tematike vzdržite komentarjev. Polona Kambič, županja”

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
ToniK
ToniK
1 leto nazaj

Kapo dol!! Za predsednico!! Namesto teh nacijev in manekenov, ki so sedaj za prižnico Slovenije.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije