Search
Close this search box.

Za pse smrtno nevarna srčna glista vse bolj razširjena

Srčna glista je parazit, ki lahko resno ogrozi zdravje psov. Dolgo je veljalo, da so najbolj ogroženi psi, ki živijo ob morju in tisti, ki tja odhajajo na oddih. Bolezen pa se vse bolj pojavlja tudi v drugih delih Slovenije.

Bolezen, ki jo povzroča omenjeni parazit se imenuje dirofilarioza, prenašajo jo komarji, ki so vmesni gostitelj. Kljub izrazu srčna glista je dirofilarioza predvsem bolezen pljuč. Nevarnost okužbe pa je največja od pomladi do jeseni, ko so komarji najbolj aktivni.

Zmotno je prepričanje, da lahko pes okužbo dobi samo v krajih blizu morja, drži pa, da je tam najbolj pogosta. Še posebej pogoste okužbe beležijo na Krasu, v Istri in Dalmaciji. 

Zaradi podnebnih sprememb v zadnjih desetletjih se komarji, ki so prenašalci, selijo vse bolj na sever, kjer imajo enako dobre pogoje za življenje kot na morju.

Leta 2014 so primer okužbe zabeležili v veterinarski ambulanti v Prekmurju  pripsu, ki nikoli ni zapustil domačega dvorišča. O primerih okuženih psov, ki niso nikoli potovali na morje, poročajo veterinarji tudi iz drugih delov Slovenije.

Kaj se zgodi, če se pes okuži?

Pes se okuži s pikom komarja, ki ima infektivne oblike ličink v slini. Večina psov več mesecev ali celo let ne kaže kliničnih znakov okužbe, razen v primerih obsežne okužbe z zajedavci. Samice parazita ležejo ličinke, ki se nahajajo v krvnem obtoku, te ličinke pa nato preidejo v krvne žile in se po približno šestih mesecih razvijejo v odraslega parazita, ki parazitira v srcu in večjih pljučnih žilah. Parazit je podoben “špagetu” in je lahko velik tudi do 35 cm, v pasjem telesu pa preživi celo do 7 let.

Odrasle gliste, ki živijo v desni polovici srca in pljučni arteriji lahko povzročijo motnje v delovanju jeter in ledvic ter odpoved srca. Okuženi psi največkrat umrejo zaradi shiranosti ali po napadu zelo oteženega dihanja, velikokrat pride tudi do pljučne embolije, ko odmrli odrasli paraziti zamašijo žile v pljučih.

Klinični znaki okužbe so odvisni od stopnje bolezni. Odrasle srčne gliste, ki živijo v srcu in žilah, organizmu in vitalnim organom povzročajo precejšnjo škodo. Prvi organ, ki je prizadet so običajno pljuča, kjer lahko že nekaj glist povzroči veliko škodo. Velikokrat se zgodi, da organizem utrpi veliko škode, še preden se opazijo zunanji znaki invazije srčnih glist. Ti znaki so: prekomerna utrujenost, brezvoljnost, težko dihanje, kašljanje, povečan obseg trebuha zaradi vodenice, neješčnost in hujšanje.

Zelo pomembna je preventiva:

Izbiramo lahko med številnimi preparati, od raznih tekočin, ampul in tablet. Večinoma se preventiva ponavlja mesečno in se lahko prekine v obdobju, ko ni komarjev, torej v hladnih zimskih mesecih. Z zdravili uničujemo do mesec dni stare ličinke filarije.

Bolezen se lahko zdravi, vendar je uspešnost zdravljenja odvisna od zgodnjega odkritja. Prej, ko bo ugotovljena bolezen, bolj uspešno bo zdravljenje.

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki