Na Koroškem v sredo 85 novih okužb. Slovenija na zemljevidu ECDC ostaja temno rdeča

V sredo so ob 6639 PCR-testih potrdili 1845 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je v sredo znašal 27,8 odstotka. Na Koroškem so včeraj potrdili 85 novih okužb.

V sredo so opravili tudi 24.320 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida praviloma preverijo še s PCR-testi.

V bolnišnicah zdravijo 421 covidnih bolnikov, šest manj kot dan pred tem. 120 na oddelkih intenzivne nege, dva manj kot dan prej. V sredo je umrlo sedem covidnih bolnikov. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zdravijo 12 bolnikov s potrjeno okužbo, 1 potrebuje intenzivno terapijo. 1 je pa umrl.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 1306, kar je 108 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 706 okužb na 100.000 prebivalcev oziroma 42 več kot dan prej. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 14.904 aktivnih okužb, po podatkih sledilnika na Koroškem 430.

V regiji so sicer včeraj zabeležili 85 novih okužb. Največ ponovno v Slovenj Gradcu, kjer so jih potrdili še 7 več kot dan pred tem, in sicer 27. Na Ravnah na Koroškem 15, v Dravogradu 13, v Mislinji 9, na Prevaljah in v Podvelki po 7, na Muti 3, v Radljah ob Dravi 2, po eno pa v Ribnici na Pohorju in v Mežici.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.180.888 ljudi oz. 56 odstotkov celotne populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 66 odstotkov oseb, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 52 odstotkov celotne populacije oz. 1.106.164 oseb. Med polnoletnimi jih polno cepljenih 62 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 73 odstotkov. Po podatkih vlade so v sredo cepili skupno 4023 oseb.

Pri tem naj še omenimo, da Slovenija na obnovljenem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) ostaja v celoti označena s temno rdečo barvo, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko v boju proti covidu-19. Vse bolj rdeč postaja celoten vzhodni del EU, medtem ko je položaj v Italiji, Franciji in Španiji precej boljši.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

Temno rdeče so poleg Slovenije v celoti obarvane še vse tri baltske države in Romunija, sicer pa so temnordeči še zahod Bolgarije, sever Grčije, vzhod Slovaške ter vzhod Hrvaške in mesto Zagreb.

Avstrija, Nemčija, Finska, Irska in Belgija so medtem povsem oz, skoraj povsem rdeče, kar pomeni nekoliko boljše epidemiološko stanje. Tudi Madžarska je skoraj povsem rdeča, z izjemo ene regije, ki je oranžna.

Položaj v Italiji, Franciji in Španiji je občutno boljši. Njihove regije so v najslabšem primeru obarvane oranžno, nekatere pa so tudi v zelenem območju, kar pomeni zelo dobro epidemiološko sliko. Oranžni sta tudi Portugalska in Švedska. “Semaforska” pa je Poljska, ki ima tako nekaj zelenih regij kot tudi oranžnih in rdečih.

Vir: STA, NIJZ, Sledilnik za covid-19, Vlada RS