Search
Close this search box.

Z didaktično igro do večje osveščenosti o ravnanju v okolju s težkimi kovinami

Sodelavci ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nadgradili poučno družabno igro Srečna dolina, s katero osveščajo otroke in njihove starše v Zgornji Mežiški dolini o tem, kako zmanjšati izpostavljenost otrok težkim kovinam. Te so tam v okolju prisotne že od nekdaj zaradi preteklega rudarjenja.

Didaktična igra, s katero so sodelavci NIJZ tudi obiskali vse vrtce v Mežici, Žerjavu in Črni na Koroškem, je nastala v sklopu programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini. Igra opozarja na specifiko obremenjenosti okolja s težkimi kovinami in prilagajanju življenja v takšnem okolju, so sporočili iz NIJZ.

Igra je nastala že pred leti, v letošnjem letu pa so ji dodali novo kocko, ki je opremljena s QR kodo, preko katere lahko odrasli najdejo podrobnejše vsebine za zmanjševanje izpostavljenosti otrok težkim kovinam.

Skozi zgodbo in igralno podlago otroci spoznajo preventivne ukrepe, kako “premagati” svinec z ustreznim ravnanjem v domačem okolju, z uživanjem varovalne prehrane z zadosti kalcija, železa in vitamina C, z umivanjem rok, mokrim čiščenjem okolja in odstranjevanjem prahu.

Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini se sicer z letom 2022 izteka, a se glede na nekatere napovedi obeta nov.

Okolje Zgornje Mežiške doline je s težkimi kovinami obremenjeno predvsem zaradi ostankov preteklega več kot 300-letnega rudarjenja v mežiškem rudniku svinca in cinka, poleg tega v dolini še danes deluje s svincem povezana industrija.

Država se je sanacije doline lotila sistemsko in konec leta 2007 sprejela odlok, v katerem je kot cilj določila med drugim tudi znižanje vrednosti svinca v krvi otrok pod 100 mikrogramov na liter krvi v vsaj 95 odstotkih primerov.