Search
Close this search box.

V Dravogradu evakuirali 110 ljudi

V Dravogradu je trenutno stanje nespremenjeno, številne zaprte ceste, plazovi, podrti mostovi, območja brez elektrike, pitne vode.

Župan Občine Dravograd Anton Preksavec je zapisal: “Nov dan je pred nami in s tem nove bitke.”

Trenutno stanje v Občini Dravograd je nespremenjeno, številne zaprte ceste, plazovi, podrti mostovi, območja brez elektrike, pitne vode.

Dežurne ekipe gasilcev so delale celo noč skupaj z pogodbenimi izvajalci. Evakuiranih je 110 oseb iz ogroženih območij, za katere so poiskali ustrezno namestitev. Pri tem se zahvaljujejo OŠ Dravograd, ki jim je odprla kuhinjo v kateri pripravljajo obroke za vse začasno razseljene.

Številni deli občine so odrezani od sveta, glavna cesta proti Mariboru, Slovenj Gradcu in Ravnam je zaprta.

V Občini Dravograd so tudi poskrbeli za številne turiste, ki so zaradi razmer obtičali v Dravogradu, saj svojo pot niso mogli nadaljevati naprej.

Župan se je zahvalil tudi zaposlenim v DSO Črneče in domu sv. Eme za neumorno delo in skrb za varovance. Za prebivalce naselja Meža- bloki bodo uredili elektriko pri stavbi Jkp Dravograd za polnjene mobilnih telefonov.

Danes bodo opravili tudi pregled plazu pod Uncem, Hribernikom in na Podgradu, da lahko sprejmejo odločitev glede evakuiranih oseb.

“Če strnem vtise lahko mirno zapišem, da smo doživeli apokalipso, ki pa jo poizkušamo obvladovati z našimi gasilci in pogodbenimi izvajalci ter ostalimi prostovoljci. Enostavno nimam besed, s katerimi bi lahko izrazil primerno zahvalo. Hvala tudi podjetju Spar, ki nam je doniralo hrano za gasilce in evakuirane osebe. Skratka HVALA vsem za vso pomoč. Gremo skupaj naprej, besede poraz ne poznamo.” je zaključil župan.

Trenutno je odprta trgovina Spar in Mercator v Dravogradu, ter pekarna Pek Matjaž, vendar prosijo občanke in občane za racionalne nakupe.

“Velika težava je tudi zdravniška oskrba, ker smo odrezani proti Slovenj Gradcu. Imeli smo že nekaj nujnih primerov, v katerih so gasilci dobesedno nosili ljudi čez podrte objekte,” je opisal župan. Ponekod so težave pri oskrbi s pitno vodo, tako da občanom gasilci pomagajo s cisternami, ponekod je prekinjena dobava električne energije. Zaprte so nekatere trgovine, dostavne poti so namreč prekinjene.

Drava je v petek v Dravogradu prestopila bregove in delno ogrožala objekte ob reki, ni pa njen pretok kritičen. Glavnino problema prestavljata narasli Meža in Mislinja z vsemi pritoki.

Dežurne ekipe gasilcev so po županovih navedbah delale tudi vso minulo noč skupaj z pogodbenimi izvajalci. Občina je zaprosila tudi za pomoč vojske.

S Policijske uprave (PU) Celje pa so sporočili, da so policisti policijske postaje Dravograd zaradi izpada telekomunikacijskega omrežja do nadaljnjega dosegljivi na telefonskih številkah 030 608 928 in 041 754 409.

Prestop meje na mejnih prehodih Holmec in Vič za izstop iz Slovenije je trenutno možen le za relacije proti Wolfsbergu, Völkermarktu in Griffnu. Vstop v Slovenijo je na obeh mejnih prehodih trenutno možen le za domačine, so še navedli na PU Celje.

Vir: FB Tone Preksavec in STA

Ste v vaš objektiv ujeli zanimiv posnetek? Pošljite ga nam!

Dogodki

V Dravogradu je trenutno stanje nespremenjeno, številne zaprte ceste, plazovi, podrti mostovi, območja brez elektrike, pitne vode.