Vlada danes o predlogu sedmega protikoronskega zakona

Vlada bo danes na Brdu pri Kranju sprejemala predlog sedmega protikoronskega zakona. Sprva je bilo načrtovano, da bo predlog sprejela že v sredo, vendar takrat predloga ni obravnavala, saj predsednik DeSUS Karl Erjavec ni prišel na sestanek predsednikov koalicijskih strank, predlog pa ob več odprtih vprašanjih tako ni bil usklajen.

Vlada je osnutek predloga zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejela prejšnjo sredo in napovedala, da bo predlog sedmega protikoronskega zakona dokončno oblikovala na eni od prihodnjih sej.

Z novim protikoronskim zakonom naj bi se med drugim pomagalo socialno šibkim, zdravstvu, gasilcem in prevoznikom ter se zagotovilo vse potrebno za množično cepljenje proti covidu-19. Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, so predvidene spremembe v smeri hitrejšega prejema pomoči in večje dostopnosti.

Delodajalcem pri uveljavljanju subvencioniranja čakanja na delo ne bo treba več dokazovati, da imajo poravnane vse dajatve. Država naj bi financirala tudi nakupe hitrih testov v podjetjih. Predvidena je tudi rešitev za najemnike poslovnih prostorov v zasebni lasti.

Zakon naj bi prinesel tudi solidarnostni dodatek za upokojence in družine z najnižjimi prejemki. Vrača se mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence. Trgovine pa bodo lahko izjemoma odprte dve nedelji, 27. decembra in 3. januarja.

V paketu pa ne bo zamrznitve minimalne plače s 1. januarjem, je v petek za Odmeve na TV Slovenija povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Zamrznitev želijo delodajalci, vlada je predlog najprej umestila v osnutek, po ostrem nasprotovanju sindikatov pa ga v različici, ki jo je obravnaval Ekonomsko-socialni svet, ni bilo.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije