Search
Close this search box.

VIDEO: Dogajanje v mariborski klavnici: Zaposleni živali tepejo, vpijejo nanje in jih suvajo s palicami – POZOR, nazorna vsebina!

Slovensko Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project) je objavilo nov videoposnetek in fotografije, ki so bile posnete v mariborskem podjetju za proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov Košaki.

V letu 2020 je iniciativa aktivistov skrito dokumentirala razmere v sodobni slovenski klavnici. Podjetje Košaki TMI, ki klavnico upravlja, se javnosti predstavlja s sloganom “Ustvarjeno s polno mero ljubezni”. Posnetki pa nasprotno prikazujejo veliko vznemirjenost, strah in stres domačih živali v celotnem procesu zakola, še posebej pri pregonu po klavni liniji in med procesom omamljanja. Posnete klavniške prakse so v veliki meri povsem legalne, vendar daleč od slike klanja, ki ga industrija propagira, so navedli na spletni strani društva.

VIDEO: Klanje z ljubeznijo, Slovenija, 2020 (Posnetki so res nazorni)

Na posnetku, ki ga je anonimna skupina aktivistov posnela naskrivaj, lahko vidite prašiče in bike, ki so deležni vse kaj drugega kot “ljubezni”. Spustijo jih namreč tudi v plinsko komoro, jih mrtve obesijo, biku v lobanjo zapičijo sredstvo za omamljanje. Zaposleni pa živali “mučijo”, jih brcajo in nad njimi preklinjajo.

»Mesarji namreč na klavni liniji domače živali tepejo, na njih kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami, celo po obrazu. Omama pred izkrvavitvijo do živali ni nič bolj prizanesljiva: prašiče se z elektrošoki spodi v plinsko komoro, kjer se v agoniji zadušijo, manjši pujski pa so omamljeni kar z udarcem po glavi. Po postopku omame – uspešne ali pa tudi ne –, se vse prašiče z nožem vbode v vrat. Na klavni liniji za govedo se bike (tudi krave, telice, teličke) po vrsti, prav tako s pomočjo elektrošokov, nažene v kletko za omamljanje, kjer so imobilizirani in lahko vidijo ter vonjajo, kakšna smrt jih bo kmalu doletela. Nato jim operater s strelno napravo v čelo zabije penetrirni klin in če gre vse po sreči, biki nemudoma izgubijo zavest. Nato se jih dvigne za eno nogo, da jim klavec prereže vrat. Vendar, kot kažejo posnetki, veliko bikom opisan način omame povzroči le hudo boleče in paralizirajoče poškodbe lobanje, tako da izkrvavitev doživijo pri zavesti,« so ob ponsetku zaapisali v društvu AETP.

Poudarjamo, da so opisane klavniške prakse (z izjemo brcanja živali in neustrezne aplikacije električnih sunkov) na podlagi evropske uredbe povsem legalne. Izkrvavitev prašičev po uporabi plinske komore z visoko koncentracijo CO2 celo velja za enega najmanj bolečih načinov usmrtitve živali,” so še dodali.

V AETP so zapisali še, da ob dejstvu, da “zakonodaja posnete klavniške prakse podpira oziroma omogoča, obstaja utemeljen sum, da podobno obratujejo tudi druge klavnice po Sloveniji”.

Vendar, kot kažejo posnetki, je ta način omame daleč od predstav splošne javnosti, ki ji mesna industrija daje misliti, da prašiči v plinskih komorah mirno zaspijo. Nasprotno, vse živali so vidno prestrašene in se upirajo pregonu v prostore, kjer poteka zakol. Koncept humanega klanja, ki ga industrija rada propagira, je torej povsem izmišljen, saj nobena žival ne gre prostodušno v smrt,” navajajo v društvu.

AETP (Animal Enterprise Transparency Project oz. Projekt transparentnosti živalskih obratov) je slovensko društvo, ki preko medijskih kampanj uvaja transparentnost v slovensko živinorejo in z njo povezano industrijo. Z objavo na skrivaj pridobljenih posnetkov rabe in zlorabe domačih živali javnosti odpiramo vpogled v zakulisje živalskih obratov in tako omogočamo informiran javni diskurz o reji živali. Društvo ne deluje v sklopu kakšnega mednarodnega projekta in ni podprto z davkoplačevalskim denarjem.

Več posnetkov društva najdete TUKAJ ali na njihovi spletni strani https://aetp.si/.

Mariborsko Tovarno mesnih izdelkov Košaki z okoli 100 zaposlenimi sicer zadnjih nekaj let lastniško obvladuje podlehniška mesarija Žerak. Lansko leto je zaključila z 10,7 milijona evrov prihodkov, kar je za dobrih pet odstotkov manj kot leto prej. Ob tem je vknjižila 38.000 evrov dobička, poroča STA.

Sicer pa so poleti zaokrožili tudi posnetki spornega ravnanja z živalmi na farmi Ljutomerčan. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je tedaj pristopila k preverjanju pristnosti posnetkov in ugotavljanju dejanskega stanja na terenu, inšpektorji pa v času nadzora, ki je trajal več dni, niso ugotovili večjih nepravilnosti.

Preberite tudi odziv podjetja: V Košakih obžalujejo neustrezno ravnanje z živalmi na posnetkih

Vir: Društvo AETP, STA

Dogodki

Slovensko Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project) je objavilo nov videoposnetek in fotografije, ki so bile posnete v mariborskem podjetju za proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov Košaki.