V Košakih obžalujejo neustrezno ravnanje z živalmi na posnetkih

V mariborski tovarni mesnih izdelkov Košaki poudarjajo, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. Ob objavi posnetkov slabega ravnanja s prašiči in govedom v njihovi klavnici zato obžalujejo, da pri tem niso "vedno v celoti uspešni".
VIDEO Dogajanje v mariborski klavnici Zaposleni živali tepejo, vpijejo nanje in jih suvajo s palicami - POZOR, nazorna vsebina! - Koroške Novice – Google Chrome 16.12.2021 153002

V Košakih so za STA spomnili na svojo 150-letno tradicijo. “V družbi si nenehoma prizadevamo za to, da spoštujemo nacionalne predpise in predpise Evropske unije, k temu pa nas zavezujejo tudi standardi kakovosti, ki jih imamo vpeljane za zagotavljanje neoporečnosti in varnosti živil,” so zapisali.

Preberite tudi: VIDEO: Dogajanje v mariborski klavnici: Zaposleni živali tepejo, vpijejo nanje in jih suvajo s palicami – POZOR, nazorna vsebina!

Kot so zatrdili, tekoče izvajajo nadzore sodelavcev, prav tako pa sledenje predpisom zagotavljajo inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki da so vedno prisotni ob zakolu živine.

“Iz objavljenega posnetka je razvidno, da v naših prizadevanjih nismo vedno v celoti uspešni, kar seveda obžalujemo,” so poudarili. Ob tem so navedli, da z rednimi izobraževanji in preizkusi znanj skrbijo, da sodelavci, ki ravnajo z živalmi, posedujejo ustrezna znanja in spretnosti za to. “V zadnjem letu smo tako iz tega področja izvedli 16 internih in tri zunanja izobraževanja sodelavcev. V primeru, ko ugotovimo neustrezno ravnanje sodelavcev, tudi ustrezno sankcioniramo,” so pojasnili.

Kot so podčrtali, pa tudi predstavniki društva AETP, “ki so izpostavili domnevno sporno ravnanje”, ugotavljajo, “da iz posnetkov ne izhajajo večje nepravilnosti in proces poteka po ustaljenih postopkih in praksah, ki jih nalaga zakonodaja Evropske unije in podrejeno tudi domači predpisi”.

Društvo AETP (Animal Enterprise Transparency Project), ki preko medijskih kampanj uvaja transparentnost v slovensko živinorejo in z njo povezano industrijo, je ob objavi posnetkov zapisalo, da mesarji v Košakih na klavni liniji domače živali tepejo, nanje kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami ter da tudi omama pred izkrvavitvijo do živali ni nič bolj prizanesljiva”.

Mariborsko Tovarno mesnih izdelkov Košaki z okoli 100 zaposlenimi sicer zadnjih nekaj let lastniško obvladuje podlehniška mesarija Žerak. Lansko leto je zaključila z 10,7 milijona evrov prihodkov, kar je dobrih pet odstotkov manj kot leto prej. Ob tem je vknjižila 38.000 evrov dobička.

Tokratni posnetki slabega ravnanja z živalmi niso prvi, že poleti so namreč zaokrožili tovrstni posnetki s farme Ljutomerčan v Ljutomeru.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.