Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu potrebna sredstva za sanacijo po ujmi ocenjujejo na 55 milijonov evrov

V Mestni občini Slovenj Gradec potrebna sredstva za sanacijo posledic avgustovske ujme ocenjujejo na 55 milijonov evrov. V občini se je ob ujmi sprožilo 168 plazov, od tega jih približno 50 neposredno grozi hišam in cestam. Zaradi poškodovanih cest pa del šolskih prevozov poteka izven običajnih poti, deloma tudi čez občino Šoštanj.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler meni, da je pri škodi po ujmi veliko bolj pravilno, če govorimo o stroških potrebne sanacije. Kot primer je navedel lokacijo v Pamečah, kjer je razpoka na hribu dolga okoli 50 metrov, potencialni plaz pa grozi okoli 10 hišam. Ker se plaz doslej ni sprožil, škode trenutno ni, je pa zaradi grožnje plazu potrebna sanacija, ki jo na občini ocenjujejo v vrednosti od dveh do treh milijonov evrov.

V slovenjgraški občini je sicer zaradi posledic ujme izseljena ena družina v Suhem Dolu, ki bo verjetno tudi trajno izseljena, stanje plazu pa spremljajo, je ob robu obiska varuha človekovih pravic v sredo v Slovenj Gradcu povedal župan Klugler. Kar nekaj družinam v občini pa so, kot je dodal, geologi dali priporočilo, da se ob deževju izselijo.

Ker se na občino obračajo občani in sprašujejo, zakaj ta nič ne stori glede plazov, pa je župan pojasnil, da je občina opravila sanacije v okviru intervencijskih del, kar sama lahko naredi. Za trajno sanacijo plazov pa je po njegovih pojasnili treba narediti več, a da za to ni zadolžena občina. Med drugim je treba pripraviti projektno dokumentacijo in geomehanske meritve ter plaz trajno sanirati.

Župan upa, da bo čim prej pripravljen in sprejet zakon o obnovi in razvoju, v katerem pričakuje jasne odgovore glede upravičenih stroškov in nadaljnjih pristopov k obnovi. Meni, da samo sanacija po ujmi ne bo dovolj, potreben bo tudi razvoj, ker je v tem času marsikaj zelo nazadovalo, med drugim turizem.

V ujmi so bili poškodovani tudi številni odseki lokalnih cest, zaradi česar je občina prilagodila organizacijo šolskih prevozov. Slovenjgraška občina za osnovnošolce organizira 15 sklopov šolskih prevozov, od tega so morali petim sklopom popolnoma spremeniti trase. Najdaljša sprememba je dolga kar 21 kilometrov, šolarji pa se morajo trenutno v šolo deloma voziti tudi po cestah občine Šoštanj, kar zanje pomeni tudi, da za prevoze v šolo porabijo več časa kot prej.

Hkrati je zaradi posledic ujme morala občina uvesti tudi eno novo relacijo prevozov, je pojasnil župan, ki upa, da bodo lokalne ceste uspeli čim prej sanirati. “Smo v fazi priprave projektne dokumentacije. In ko bomo imeli pripravljeno dokumentacijo, bomo pristopili k sanaciji tudi teh odsekov cest,” je še dejal. Nekatere odseke so že začeli sanirati, druge še bodo, župan pa upa, da bodo v roku meseca ali dveh vzpostavili prevoznost cest.

V ocenjenih potrebnih sredstvih za sanacijo posledic avgustovske ujme, ki za slovenjgraško občino znašajo 55 milijonov evrov, so zajete ocene za popolnoma ali delno poškodovane stanovanjske objekte, gospodarske objekte kmetij, druge pomožne objekte, poškodovane poslovne objekte, šole in vrtce, za poškodovane druge javne objekte, občinske ceste, mostove, vodovodno in kanalizacijsko omrežje, gozdne ceste in plazišča.

Dogodki

V Mestni občini Slovenj Gradec potrebna sredstva za sanacijo posledic avgustovske ujme ocenjujejo na 55 milijonov evrov. V občini se je ob ujmi sprožilo 168 plazov, od tega jih približno 50 neposredno grozi hišam in cestam. Zaradi poškodovanih cest pa del šolskih prevozov poteka izven običajnih poti, deloma tudi čez občino Šoštanj.