Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu policisti in redarji pešcem delili odsevnike (FOTO)

Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec so v sodelovanju z redarsko službo Mestne občine Slovenj Gradec, v okviru akcije »Bodi viden – bodi previden«, pešcem delili odsevnike, so sporočili iz PU Celje. Pešci pa so jih bili po njihovih navedbah zelo veseli.

S preventivno akcijo so želeli pešce spodbuditi k nošenju odsevnikov in svetlejših oblačil, ki v temnem delu dneva, povečajo vidnost. Pešci so namreč v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne, svetli del dneva pa krajši, pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah.

Jeseni in pozimi je še posebej pomembno, da pešci z aktivno uporabo odsevnih teles in površin na oblačilih in obutvi poskrbijo za svojo vidnost in s tem varnost, opozarja tudi Agencija za varnost prometa.

Za lastno varnost naj vsak pešec upošteva naslednje:

Pešec mora uporabljati prometne površine, namenjene hoji pešcev (pločniki, hodniki, prehodi, podhodi, nadhodi). Če ni zagotovljene površine za pešce, mora pešec hoditi ob levem robu vozišča v smeri hoje.

Med hojo naj pešec ne uporablja mobilnega telefona, saj po podatkih tujih raziskav le-ta pravočasnost in ustreznost reakcij pešca zmanjša do 60 %.

Pešec se mora vedno prepričati o varnem prečkanju ceste. Preden stopi na vozišče, je obvezen pogled levo, desno, levo.

Obvezna uporaba prehodov za pešce. Na semaforiziranih prehodih pešec počaka na zeleno luč za pešce (predhodno pogled levo, desno, levo), na nesemaforiziranih prehodih pa posebno pozornost nameni bližajočim se vozilom – pešec naj počaka, da se ta dejansko ustavijo iz obeh smeri (vzpostavitev očesnega kontakta z voznikom, dvig roke).

Vidnost je varnost! Ponoči, v mraku, ali ob zmanjšani vidljivosti mora pešec nositi odsevnik na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost naj poskrbi z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih teles (odsevni trakovi, kresničke, odsevne površine na oblačilih ali obutvi, uporaba svetilke). Kresničko obesimo za pas ali žep, da prosto niha ob telesu, saj jo le tako lahko obsvetijo avtomobilski žarometi. Podatki opazovanja pešcev, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla leta 2017, so pokazali, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek – kar 93% pešcev ni uporabljalo nobenega odsevnika. Le 1,2 % pešcev je imelo kresničko ali odsevni trak in 4,2% drugo odsevno površino.

Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje, poleg odsevnika, okoli vratu nositi tudi rumeno rutico. Odrasli, ki ob cesti spremljajo otroke, naj jih držijo za roko na zunanji strani, proč od ceste. Za namene spodbujanja varne mobilnosti otrok je Agencija pripravila učno gradivo z naslovom Učenec pešec.

Na avtocesti se ne smemo zadrževati izven vozila ob cestišču, saj je to izredno nevarno. V primeru izrednega dogodka poskrbimo za svojo varnost: vozilo ustavimo na odstavnem pasu z vsemi delujočimi utripalkami, oblečemo odsevni telovnik, zavarujemo mesto dogodka z varnostnim trikotnikom in se čimprej umaknemo na varno, za zaščitno ograjo ter pokličimo pomoč.

Vir: Agencija za varnost prometa, PU Celje

Dogodki

Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec so v sodelovanju z redarsko službo Mestne občine Slovenj Gradec, v okviru akcije »Bodi viden – bodi previden«, pešcem delili odsevnike, so sporočili iz PU Celje. Pešci pa so jih bili po njihovih navedbah zelo veseli.