Search
Close this search box.

V Mežiški dolini dostopnejša nujna medicinska pomoč, dodatni program začasen

Zdravstveno reševalni center Koroške, ki v regiji med drugim izvaja nujno medicinsko pomoč, je po več letih prizadevanj pridobil možnost vzpostaviti dodatno ekipo za hitrejše posredovanje v Mežiški dolini. Med glavnimi razlogi za priznanje dodatne ekipe je bila lanska ujma, program pa so za zdaj dobili začasno, do konca letošnjega leta.

“Če želimo, da bo tudi na periferiji nenadno življenjsko ogrožen pacient imel možnost preživetja, hitrejšega okrevanja in manjšo verjetnost trajnih negativnih posledic, mu mora sistem nujne medicinske pomoči omogočiti dostopno, hitro in kakovostno nujno medicinsko pomoč,” je za STA poudarila direktorica Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) Marijana Kašnik.

Zato si je ZRCK vrsto let prizadeval, da v Zgornji Mežiški dolini vzpostavi dodatno dislocirano mobilno enoto nujnega reševalnega vozila, ki je sestavljeno iz diplomiranega zdravstvenika in zdravstvenega reševalca, oba z licenco za delo v nujni medicinski pomoči.

“To nam je končno uspelo. Med glavnimi razlogi za priznanje dodatne ekipe je bila lanska ujma, saj nam je ta program trenutno priznan le začasno, in sicer do 31. decembra 2024. Verjamemo pa, da bodo tehtni argumenti prevladali in se bo časovnica spremenila v status ‘stalno’,” je navedla Kašnik.

Pridobitev je po njenih beseda izjemnega pomena za prebivalce celotne Mežiške doline, še posebej pa za prebivalce Črne na Koroškem in Mežice.

“Z mobilno enoto nujne medicinske pomoči, ki ima izhodiščno lokacijo v Mežici, smo pomembno skrajšali dostopni čas v Zgornji Mežiški dolini. V preteklosti smo se namreč soočali z zelo dolgimi dostopnimi časi. To pomeni, da je mobilna enota nujne medicinske pomoči od aktivacije do prihoda ekipe na kraj dogodka potrebovala tudi 30 minut,” je opozorila.

Dodatno ekipo so vzpostavili 30. oktobra lani. Sprva je ekipa imela izhodiščno lokacijo v Mežici le čez dan, ponoči pa je posredovala z Raven na Koroškem. V začetku namreč še niso imeli ustrezne lokacije za člane mobilne enote in nujno reševalno vozilo.

Začasno je gostovanje v svojih prostorih ponudilo tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo, s pomočjo občine pa so nato uspeli urediti ustrezne prostore na Leški cesti, in sicer v prostorih Društva upokojencev Mežica.

Tako od 28. decembra lani dalje mobilna enota nujnega reševalnega vozila deluje z izhodiščne lokacije v Mežica tudi v nočnem času, vse dni v tednu. ZRCK za delovanje te mobilne enote mesečno prejme dobrih 43.500 evrov, pridobitev pa poleg boljše dostopnost za prebivalce pomeni tudi kadrovsko okrepitev za ZRCK.

Po preliminarnih podatkih so ekipe ZRCK lani izvedle 5349 nujnih intervencij, kar je 88 nujnih intervencij več kot leto prej. Izobrazili so tudi 251 prvih posredovalcev, nabavili novo urgentno reševalno vozilo in novo sanitetno vozilo.

Marca lani se je Koroška priključila Dispečerski službi zdravstva Slovenije. To pomeni, da so od takrat dalje koroške ekipe nujne medicinske pomoči aktivirane iz mariborskega dispečerskega centra, dispečerska služba ZRCK pa se je reorganizirala. Za uporabnike je sicer vse ostalo enako, v nujnih primerih še vedno kličejo na 112.

Vir: STA

Dogodki

Zdravstveno reševalni center Koroške, ki v regiji med drugim izvaja nujno medicinsko pomoč, je po več letih prizadevanj pridobil možnost vzpostaviti dodatno ekipo za hitrejše posredovanje v Mežiški dolini. Med glavnimi razlogi za priznanje dodatne ekipe je bila lanska ujma, program pa so za zdaj dobili začasno, do konca letošnjega leta.