V ZD Velenje brez dežurnega zdravnika. Občani ogorčeni. Župan Dermol: “Katastrofa!” Kaj pravijo v ZD?

5. junija 2022, je v Zdravstvenem domu Velenje zaradi nenadnega obolenja prišlo do odsotnosti dežurnega zdravnika. Kot poročajo na portalu Velenjcan.si je na socialnem omrežju Facebook nastala objava občana Tomaža Jenšterleta, ki je dvignila prah. Odzval se je tudi župan.

Kot poroča portal Velenjcan.si, je pomanjkanje zdravniškega kadra težava s katero se trenutno sooča, ne le ZD Velenje, temveč celotno slovensko zdravstvo. »Zdravnikov na žalost ni in ni pričakovati, da jih bo še več. Potrebno bo izobraziti ljudi, da preveč obiskujejo zdravnika in posledično slabšajo dostopnost tistim, ki zdravnika ‘resnično’ potrebujejo,« so bili ostri v ZD Velenje. Dodajajo, da naj bi takšno nedosegljivost zdravnika redno izkušalo kar 70 odstotkov slovenskega zdravstva, pri njih pa se je to zgodilo prvič. Pravijo, da se zaradi omenjenih okoliščin, kaj takšnega lahko vedno ponovi.

Občan Tomaž Jenšterle je na ta dan v velenjski dežurni ambulanti iskal medicinsko pomoč za svojega poškodovanega otroka. Nad zaprtimi vrati ambulante je bil šokiran, je zapisal na socialnem omrežju. V objavi je neposredno označil Mestno občino Velenje in nad vodstvo navrgel nekaj grobih očitkov. Pod objavo se je nabralo kar nekaj negativnih odzivov občanov, delilo pa jo je več kot 100 ljudi. Na enega izmed komentarjev, se je odzval tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, v katerem je izrazil strinjanje, da je takšna situacija nedopustna in da s strani ZD Velenje pričakuje pojasnilo, preden se razpravlja o odgovornosti.

V ZD Velenje poudarjajo, da je ekipa nujne medicinske pomoči, ki urigira v primeru življenja ogrožujočih stanj, s klicem na 112, bila vseskozi prisotna, a pri dežurnem zdravniku ta dan na žalost niso našli zamenjave. Navajajo, da za obveščanje javnosti v tistem trenutku, razen preko objavljenega sporočila na vratih dežurne ambulante, ni bilo časa. »Obvestili pa smo vse sosednje zdravstvene ustanove o našem problemu in jih prosili za pomoč ob preusmeritvah pacientov. Vse so se prijazno odzvale in nam pomagale,« so dodali.

V zdravstvenem domu so iz portala Velenjcan.si povprašali tudi po očitkih občanov glede njihove ‘slabe dosegljivosti’, tako na telefon kot tudi terminsko. »Od oktobra 2020 smo poleg telefonov v Klicnem centru, dosegljivi tudi osebno in po spletni strani, ki ažurno v rednem delovnem času ambulante opravijo triažo in aktivno nazaj kontaktirajo svoje paciente in jim zagotovijo želeno zdravstveno storitev. Mnenje, da smo nedosegljivi je mnenje nepoučenih o novem sistemu dostopa do OIZ. Tako občina, kot mi obveščamo ljudi o dosegljivosti. MZ je v prejšnjem mandatu analiziralo ZD Velenje in je načrtovalo uvedbo sistema dosegljivosti, kot je pri nas,« so odgovorili.

Zanimalo jih je tudi, kakšna je trenutna epidemiološka slika v Velenju in kaj lahko pričakujemo v prihajajočem letnem času. »Trenutno stanje ni nič posebnega, je enako kot leta pred COVID-19. Epidemiološko gledano ne vemo, kaj nas čaka jeseni. Pričakujemo kar nekaj sprememb, ki pa jih bomo glede na situacijo reševali v dogovoru z Ministrstvom za zdravje, RSKji, strokovnimi navodili, NIJZ, z občino, ZZZS in mogoče Regije Saša,« so pojasnili.

Celoten izviren članek si lahko preberete TUKAJ.

AVTOR BESEDILA: Velenjcan.si

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije