Search
Close this search box.

Spoznajte Ripple in XRP, kriptovaluto za banke

Ripple je omrežje za prenos denarja, zasnovano za potrebe industrije finančnih storitev. Kriptovaluta XRP, ki je prilagojena za delovanje v omrežju Ripple, se po tržni kapitalizaciji stalno uvršča med pet največjih kriptovalut.

Kljub svojim ambicijam je Ripple trenutno zapleten v pravne težave z Ameriško komisijo za vrednostne papirje in borzo (Securities and Exchange Commission – SEC), čeprav to skorajda ni preprečilo, da bi vrednost XRP strmo naraščala skupaj z drugimi kriptovalutami.

Kaj je Ripple?

Ripple je sistem za poravnavo plačil in omrežje za izmenjavo valut, ki lahko obdeluje transakcije po vsem svetu. Ideja je, da Ripple služi kot zaupanja vreden posrednik med dvema strankama v transakciji, saj lahko omrežje hitro potrdi, da je izmenjava potekala pravilno. Ripple lahko omogoča izmenjavo različnih fiat valut, kriptovalut, kot je Bitcoin, in celo blaga, kot je zlato.

“Ripple je bil že od samega začetka zasnovan tako, da bi v bistvu nadomestil SWIFT [vodilno omrežje za prenos denarja] ali kako drugače nadomestil raven poravnave med večjimi finančnimi institucijami,” pravi Pat White, izvršni direktor podjetja Bitwave.

Ko uporabniki v omrežju opravijo transakcijo, omrežje odšteje majhen znesek kriptovalute XRP kot provizijo.

“Standardna provizija za izvajanje transakcij na Ripplu znaša 0,00001 XRP, kar je minimalno v primerjavi z visokimi provizijami, ki jih banke zaračunavajo za izvajanje čezmejnih plačil,” pravi El Lee, član uprave družbe Onchain Custodian. Konec aprila 2021 je cena žetona XRP znašala 1,38 dolarja, kar pomeni, da provizija za transakcijo znaša le 0,0000138 dolarja.

Kaj je XRP?

XRP je kriptovaluta, ki deluje na XRP Ledger, blokovni verigi, ki so jo zasnovali Jed McCaleb, Arthur Britto in David Schwartz. McCaleb in Britto sta nato ustanovila podjetje Ripple in uporabila XRP za omogočanje transakcij v omrežju. XRP lahko kupite kot naložbo, kot kovanec za zamenjavo za druge kriptovalute ali kot način financiranja transakcij v omrežju Ripple. Pomembno je, da blokovna veriga XRP deluje nekoliko drugače kot večina drugih kriptovalut. Druge kriptovalute odpirajo svoje transakcijske knjige in postopke preverjanja vsem, ki lahko hitro rešijo zapletene enačbe, vendar so transakcije varne, saj se mora večina imetnikov knjig strinjati s preverjanjem, da se le-ti lahko dodajo.

Namesto tega je omrežje Ripple XRP nekoliko centralizirano: čeprav lahko vsakdo prenese njegovo programsko opremo za preverjanje, vzdržuje tako imenovane edinstvene sezname vozlišč, ki jih lahko uporabniki izberejo za preverjanje svojih transakcij glede na to, kateri udeleženci so po njihovem mnenju najmanj verjetni, da jih bodo ogoljufali. Na privzetem seznamu je trenutno 35 zaupanja vrednih potrjevalcev. Ripple odloča, katere validatorje bo odobril za ta seznam, in sestavlja šest teh validacijskih vozlišč. Vendar se lahko uporabniki iz tega privzetega seznama izločijo in hipotetično iz svojih transakcij popolnoma odstranijo validatorje, ki jih podpira Ripple, ter namesto tega sestavijo lastne sezname zaupanja vrednih validatorjev. To bi omrežju omogočilo, da še naprej potrjuje transakcije, tudi če podjetje Ripple ne bi bilo vključeno ali celo ne bi še naprej obstajalo.

Ko prihajajo nove transakcije, validatorji vsake tri do pet sekund posodobijo svoje glavne knjige in preverijo, ali se ujemajo z drugimi glavnimi knjigami. Če pride do neujemanja, se ustavijo in ugotovijo, kaj je šlo narobe. To Ripplu omogoča varno in učinkovito potrjevanje transakcij, kar mu daje prednost pred drugimi kriptovalutami, kot je Bitcoin.

“Potrjevanje transakcij v Bitcoinu lahko traja več minut ali ur in je običajno povezano z visokimi stroški transakcij,” pravi Lee. “Transakcije XRP so potrjene v štirih do petih sekundah, stroški pa so veliko nižji.”

Kako rudariti XRP

“Rudarjenje” je porazdeljeni sistem preverjanja, ki ga uporablja večina kriptovalut, ki temeljijo na blokovni verigi. Omogoča transakcije in hkrati zagotavlja mehanizem, s katerim se v sistem kriptovalut uvede nova valuta – običajno kot nagrada preveriteljem za njihovo delo v podporo omrežju. Bitcoin ima na primer omejitev skupne ponudbe 21 milijonov žetonov, ki se postopoma sproščajo, ko se preverja vedno več transakcij, XRP pa je bil “predhodno izkopan”, kar pomeni, da je bilo v XRP Ledgerju ustvarjenih 100 milijard žetonov, ki se nato redno javno objavljajo. Ripple ima v lasti približno 6 % tega deleža kot spodbudo, da bi pomagal kriptovaluti rasti in uspeti v daljšem časovnem obdobju. Približno 48 % jih je v rezervi za redno sproščanje na trg prek prodaje.

Razumljivo je, da je to vzbudilo zaskrbljenost, da bi se lahko naenkrat sprostilo veliko XRP, kar bi zmanjšalo vrednost drugih XRP, ki so že v obtoku, saj je del vrednosti vsake valute njeno primerjalno pomanjkanje.

“Družba je poskušala zmanjšati negotovost z uvedbo več mehanizmov (zaupanje, predvidljivo sproščanje itd.),” pravi Tim Enneking, direktor družbe Digital Capital Management. To razlikovanje med rudarjenjem in prehodnim rudarjenjem je lahko tudi razlog za spor z Ameriško komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC), saj SEC morda XRP ne obravnava toliko kot valuto, temveč bolj kot vrednostni papir, kot je delnica, za katero veljajo drugačni, strožji predpisi.

Prednosti Rippla

  • Hitra poravnava. Potrditve transakcij so izjemno hitre. Običajno trajajo od štiri do pet sekund, v primerjavi z bankami, ki za dokončanje bančnega nakazila potrebujejo dneve in transakcijami Bitcoin, ki za potrditve potrebujejo minute ali celo ure.
  • Zelo nizke provizije. Strošek izvedbe transakcije v omrežju Ripple je le 0,0001 XRP, kar je po trenutnem tečaju majhen delček centa.
  • Vsestransko menjalno omrežje. Ripplovo omrežje ne obdeluje le transakcij z XRP, temveč se lahko uporablja tudi za druge fiat valute, kriptovalute in blago.
  • Uporabljajo ga velike finančne institucije. Tudi velika podjetja lahko Ripple uporabljajo kot platformo za transakcije. Santandar, Axis Bank in Yes Bank so le nekatere banke, ki uporabljajo to omrežje, kar dokazuje, da ga je institucionalni trg že sprejel v večji meri kot večino kriptovalut.

Slabosti Rippla

  • Nekoliko centralizirano. Eden od razlogov za priljubljenost kriptovalut je, da so decentralizirane, saj so odvzele nadzor velikim bankam in vladam. Sistem Ripple je lahko nekoliko centraliziran zaradi privzetega seznama validatorjev, kar je v nasprotju s to filozofijo.
  • Velika zaloga predhodno izkopanih XRP. Čeprav je večina zalog Rippla, ki ni v obtoku, shranjena v depozitu, je mogoče, da se ob neprimernem času pojavijo večje količine, kar bi lahko vplivalo na vrednost XRP.
  • Nedavni ukrepi SEC proti XRP. Leta 2020 je SEC vložila tožbo proti Ripplu, češ da bi moralo podjetje XRP registrirati kot vrednostni papir, saj se lahko samo odloči, kdaj ga bo izdalo. Dokler ta težava ne bo odpravljena, lahko upočasni institucionalno uporabo tega sistema. Tudi več borz je prenehalo ponujati XRP.

Kako lahko uporabite Ripple in XRP

XRP lahko uporabljate kot katero koli drugo digitalno valuto, bodisi za transakcije bodisi kot potencialno naložbo. Omrežje Ripple lahko uporabljate tudi za druge vrste transakcij, na primer za izmenjavo valut.

Če na primer želite zamenjati ameriške dolarje za evre, lahko v omrežju Ripple najprej zamenjate ameriške dolarje za XRP in jih nato uporabite za nakup evrov, namesto da bi menjavo valute opravili neposredno prek banke ali menjalnice. To je lahko veliko hitrejši in cenejši način kot plačevanje visokih provizij, ki jih lahko zaračunajo banke in organizacije za denarna nakazila.

Bi morali kupiti XRP?

Medtem ko se nekaterim vizija in prednosti XRP zdijo prepričljive, Whitea skrbi, da bi lahko tožba SEC povzročila težave tistim, ki želijo kupiti XRP. “Postavljajo se kot poravnalni sistem za regulirana podjetja, vendar so tudi v sporu z ameriško komisijo za vrednostne papirje in trge. Nobena od strank, ki bi jih radi vključili, ne more začeti uporabljati XRP, dokler Ripple ne razreši svojih pravnih težav,” pravi.

Enneking ob vsej tej negotovosti opozarja, da je XRP lahko tvegana igra, ki ni za ljudi s slabim srcem. Čeprav si je od takrat cena več kot opomogla, je “zaradi napovedi SEC, cena XRP padla,” ugotavlja, zaradi česar je ta kriptovaluta še posebej nestanovitna naložba, dokler se zadeve s SEC ne uredijo. Če verjamete, da bo Ripple zmagal proti SEC in še naprej prevzemal vlogo plačilnega sistema, se vam morda splača kupiti XRP. Prepričajte se le, da gre za denar, ki si ga lahko privoščite izgubiti.

Kriptomat je polno licenciran in varen dom za Bitcoin navdušence in kripto vlagatelje v Evropi in po vsem svetu. Kriptomat spletna platforma in mobilne aplikacije so začele delovati leta 2018 in ponujajo datoteke z napotki, navodila in poglobljene informacije v več kot 20 jezikih. Skupaj z ISO 27001 varnostnim certifikatom in naprednimi pogrami kot so opozorila o cenah, avtomatiziranim trgovanjem in povprečenjem stroškov, ni presenetljivo, da je ta enostavna platforma najboljša izbira za kripto kupce in vlagatelje v Evropi in po svetu.

Dogodki