V četrtek je bilo aktivno okuženih 24 srednješolcev, 40 osnovnošolcev in štirje vrtčevski otroci

Končal se je prvi mesec šolskega leta 2020/2021. Pouk se odvija po zelenem B modelu, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli. Okužbe pa so sicer razpršene po vsej Sloveniji.
covid 1 pixabay

Naj spomnimo, da so na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v minulem mesecu vzpostavili interno aplikacijo beleženja, v katero ravnateljice in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol vpisujejo podatke o potrjenih primerih okužbe z virusom Covid-19 znotraj vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Največ, 176 okuženih, so beležili 17. septembra, na prvi dan oktobra pa jih je bilo 136.

Preberite tudi: Najvišji delež trenutno okuženih je v Črni, Mežica na tretjem mestu

Po prvem mesecu podatki kažejo, da je na današnji dan okuženih 0,03 odstotka vseh otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v karanteni pa 0,36 odstotka, so sporočili iz ministrstva.

Podatki za september, ki jih je objavilo ministrstvo, kažejo, da so v minulem mesecu največ okužb v enem dnevu med otroki in zaposlenimi skupaj zabeležili 16. in 28. septembra, in sicer po 20 novih okužb. Število novo potrjenih okužb med učenci osnovnih šol upada od 25. septembra, ko so jih potrdili sedem. Na prvi oktobrski dan so na novo potrdili eno okužbo pri osnovnošolcu. V srednjih šolah pa so največ novih okužb na en dan doslej potrdili v ponedeljek, in sicer šest. Sporadične pa so bile okužbe otrok v predšolski vzgoji. Nazadnje so eno okužbo potrdili v sredo.

Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju so največ okužb na en dan, in sicer deset, potrdili 7. septembra, šlo je za okužbe med zaposlenimi v osnovnih šolah. Zadnji dan septembra so potrdili dve okužbi med zaposlenimi v osnovnih šolah in tri med zaposlenimi v srednjih šolah. Na prvi oktobrski dan pa novih okužb niso zabeležili.

V četrtek je bilo po podatkih ministrstva za izobraževanje aktivno okuženih 24 srednješolcev, 40 osnovnošolcev in štirje vrtčevski otroci. Med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju je bilo na prvi oktobrski dan aktivno okuženih 16 srednješolskih učiteljev, 39 osnovnošolskih učiteljev ter 12 zaposlenih v predšolski vzgoji.

Preberi še:  Predstavniki AMZS obiskali Dravograd, kjer so prvi v Sloveniji začeli z izvajanjem novega projekta (FOTO)

Podatki o številu oddelkov, ki jim je bila odrejena karantena, kažejo, da je bilo septembra v karanteni največ oddelkov osnovnih šol. Največ, kar 60 jih je bilo v karanteni 17. septembra, dan prej in dan kasneje pa 58. V srednjih šolah je bilo največ oddelkov v karanteni 18. septembra, in sicer 47, od tedaj pa število srednješolskih oddelkov v karanteni upada. Na prvi oktobrski dan je bilo v osnovnih šolah v karanteni 20 oddelkov, v srednjih šolah pa 16 oddelkov.

Število oddelkov v karanteni sicer pada vse od 17. septembra, še kažejo podatki ministrstva.

Največ karanten za razrede so odredili 21. septembra, in sicer 16 razredom osnovnih šol. Na prvi oktobrski dan je bila karantena odrejena enemu osnovnošolskemu razredu. V srednjih šolah pa so največ karanten v enem dnevu odredili 11. septembra, in sicer 11 razredom.

Od sredine septembra upada tudi število šol in zavodov, v katerih pouk poteka na daljavo, kažejo podatki, ki jih je objavilo ministrstvo. Največ, in sicer 32, jih je bilo 19. septembra. V četrtek, na prvi oktobrski dan, je pouk na daljavo potekal v 15 osnovnih šolah in 12 srednjih šolah.

V Sloveniji je bilo po podatkih ministrstva 1. septembra 190.990 otrok vključenih v osnovno šolo in 73.900 dijakov. V državi deluje 455 matičnih osnovnih šol in 316 podružničnih šol, poleg teh pa tudi 114 srednjih šol, so še navedli na ministrstvu.

“Naše vodilo zato ostaja – vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol se še naprej izobražujejo v šolah oziroma v zavodih, po modelu B,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Po besedah zdravnice Eve Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sicer okužbe razpršene po vsej Sloveniji, največ jih je v osrednjeslovenski regiji, sledita ji mariborska in celjska regija.

Preberi še:  Na Koroškem v petek brez novih okužb. Z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 42 odstotkov Korošcev

Okužbe se za zdaj širijo predvsem lokalno, vnosa iz tujine pa ni veliko. “Prejšnji teden je bilo iz tujine vnesenih okoli 20 okužb, kar pomeni, da v epidemiološkem smislu vnosi iz tujine niso več pomembni,” je dejala v izjavi za medije.

V velikem številu primerov se okužba širi lokalno, tudi znotraj družin in v času odrejene karantene. V veliko primerih se ljudje okužijo, če so v stiku z obolelo osebo, v več primerih pa način okužbe ni jasen. “Zato je treba spraševati večkrat, po ovinkih in na različne načine,” je pojasnila Grilčeva.

Epidemiološke službe so po njenih besedah na robu zmogljivosti, “so nam pa v veliko pomoč klicni centri v Ljubljani in Celju ter pomoč študentov medicine, ki so nepogrešljivi”.

238 v četrtek okuženih ni ugodna številka, ni pa alarmantna. Takšno stanje je bilo za pričakovati, je pa težko za naprej povedati karkoli realnega,” je dejala. Vse je pozvala, naj se obnašajo čim bolj odgovorno in samozaščitno, vključno z nošenjem mask, higieno rok, ohranjanjem razdalje in izogibanjem večjemu številu ljudi. Vsak tak ukrep namreč pripomore k preprečevanju okužb,” je dodala.

Vir: STA, www.gov.si

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.