Študijski proces prihodnji teden po hibridnem modelu. Sproščajo se vsa športna tekmovanja in treningi

Prihodnji teden se po več mesecih študija na daljavo na fakultete vračajo tudi študenti. Na univerzah bo študijski proces potekal v hibridni obliki, kar pomeni v živo ob upoštevanju priporočil NIJZ in na daljavo. Študenti bodo razdeljeni na manjše skupine, del jih bo obiskoval predavanja v živo, del pa jih bo poslušal preko spleta.
covid 1 pixabay

V prihodnjem tednu v skladu z načrtom sproščanja ukrepov odpirajo svoja vrata vsi visokošolski zavodi, kar bo študentom omogočilo, da po neobičajnem študijskem letu vendarle uspešno dokončajo študij. Tudi letošnja generacija več kot 60.600 študentov je začela novo študijsko leto zaradi covida-19 precej drugače kot v prejšnjih letih.

Študijsko leto se je oktobra začelo v hibridni obliki, a so morale fakultete zaradi slabšanja razmer svoja vrata kmalu zapreti. Izobraževanje se je nato preselilo na splet, vsebine z nujno navzočnostjo študentov, denimo laboratorijske vaje, so še naprej potekale na samih fakultetah.

Februarja je univerzam spet dovoljeno izvajanje izpitov in seminarjev do 10 študentov, z nadaljnjim sproščanjem ukrepov pa je študentom v okviru hibridnega modela omogočena vrnitev v predavalnice ob upoštevanju priporočil in smernic zdravstvene stroke. Študenti, ki iz različnih razlogov študiju v živo ne bodo mogli prisostvovati, bodo še vedno lahko študirali na daljavo. Glede na to, da je v državi še vedno razglašena epidemija covida-19, je dosledno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še vedno nujno potrebno.

Tako bodo na ljubljanski univerzi pri izvajanju procesa v živo dosledno upoštevali zadostno razdaljo najmanj metra in pol, obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih za predavatelje in študente tudi za cepljene in v primeru pregrade iz pleksi stekla ter redno prezračevanje prostorov, so za STA sporočili z univerze. Prav tako bodo predvideli varne poti ter vhode in izhode s čim manj osebnimi stiki na hodnikih in v sanitarijah.

Izvedba pedagoškega procesa tudi za mariborsko univerzo ne pomeni večjih sprememb, saj se bodo aktivnosti tudi v prihodnje izvajale na daljavo, fakultete pa bodo tiste učne enote in posamezne dele študijskih programov, ki jih na daljavo niso mogle izvesti, izvajale v živo ali po hibridnem modelu, so za STA navedli na univerzi.

Primorska univerza že sedaj v živo izvaja vaje, laboratorijsko delo, terenske vaje, predmete s področja športa, izpite in seminarje. Ker se bo del študijskega procesa odvijal v prostorih fakultet, bo treba upoštevati tudi namestitvene vidike, ki jih bo v maju in juniju za veliko študentov težje zagotoviti, opozarjajo na univerzi.

Poleg obveznega testiranja zaposlenih na univerzi je priporočeno testiranje na covid-19 tudi za študente, predvsem za tiste, ki sodelujejo v pedagoškem procesu v prostorih univerze. Posodobljena navodila NIJZ sicer predvidevajo tudi protokol ukrepanja, če bi bilo hitro testiranje pred vstopom v izobraževalni zavod ali študentski dom obvezno. Prihodnji teden se namreč odpirajo tudi študentski domovi.

Od ponedeljka se sproščajo vsa športna tekmovanja in treningi

Vlada je 21. aprila sprejela nov odlok za šport v času epidemije covida-19, po katerem se od ponedeljka sproščajo vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih. Odlok se bo uporabljal do vključno 2. maja, potem bo vlada vnovič preverila ukrepe glede na zdravstveno stanje.

Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj v uradnih tekmovalnih sistemih, a še vedno brez prisotnosti gledalcev. Dovoljeni bodo tudi treningi vsem športnikom po zakonu o športu ne glede na starosti in kakovost, vendar le v obliki t. i. mehurčkov v zaprtih oziroma fizično ločenih skupinah.

Omogočena bo samostojna ali strokovno vodena individualna športno-rekreativna dejavnost ter športna vadba v vadbenih skupinah do deset vadečih.

Za rekreacijo in športne programe se bodo lahko uporabljali vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa zakon o športu: športni centri, športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.

Dovolilo se bo tudi izvajanje javnoveljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu, ki so vpisani v razvid po zakonu o športu, prav tako z omejitvijo do desetih oseb.

Odlok o začasnih omejitvah športnih aktivnosti nalaga tudi testiranja športnikom in članom njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, ter za organizacijsko osebje, nujno za izvedbo tekmovanj. Morajo se testirati z enim izmed dveh načinov; s hitrim ali PCR testom na 48 ur. Prav tako se morajo testirati strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, vendar enkrat tedensko s hitrim antigenskim testom.

Testiranja niso potrebna za tiste, ki imajo zdravniško potrdilo, da so preboleli koronavirus in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, in tiste, ki so bili cepljeni. Pri vseh dejavnostih bo treba upoštevati navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.