študij

Ne veste kakšen poklic si izbrati? Na enem mestu zbrana izobraževanja in zaposlovalci

Ravno ta konec tedna pa bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekal največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Ta bo v petek in soboto, 20. in 21. januarja 2023, že štirinajstič na enem mestu predstavil celovito paleto izobraževanj – od srednješolskih vse do dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov, številne poklice, informacije o štipendijah, ponujal pa bo tudi več kot 120 delovnih mest v okviru projekta Moja prva zaposlitev.

Preberi »

Zbogom univerza – pozdravljena prva zaposlitev

Zbogom univerza in pozdravljena prva zaposlitev – no, vsaj načrt je za zdaj tak. Prehod iz študentskega življenja v redno zaposlitev je precejšen preskok, ki mnoge mlade navdaja z mešanimi občutki. Na eni strani boste morali sedaj, ko ste se zaposlili za nedoločen čas, žrtvovati četrtkove študentske žur(k)e, po drugi strani pa že razmišljate, kaj vse si boste lahko privoščili s prvo plačo.

Preberi »

Študenti lahko še danes oddajo vlogo za bivanje v študentskem domu

Danes se izteče rok za oddajo prošnje za podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov v študentskih in dijaških domovih ter pri zasebnikih v prihodnjem študijskem letu. Rok velja tudi za oddajo prošnje za sprejem za študente, ki želijo biti uvrščeni na prvo prednostno listo. Študentje morajo vlogo oddati na spletnem portalu eVŠ.

Preberi »

Vlada dodelila koncesije 12 zasebnim visokošolskim zavodom

Vlada je na današnji seji izdala odločbe o dodelitvi koncesij po razpisu za dodelitev koncesij v visokem šolstvu za izvajanje študijskih programov prve in druge stopnje. Odločbe je izdala 12 zasebnim visokošolskim zavodom, so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Preberi »

V tekočem študijskem letu vpisanih osem odstotkov več študentov

Za študente se v teh dneh začenja najbolj naporen del leta, ki je izpitno obdobje. Po izpitih v spomladanskem in jesenskem roku pa bo jasno, koliko od skoraj 82.700 študentov, vpisanih v terciarno izobraževanje v tem študijskem letu, to je skoraj osem odstotkov več kot v prejšnjem študijskem letu, bo napredovalo v višji letnik ali končalo študij.

Preberi »

Smernice priporočajo kombinirano izvedbo študijske dejavnosti, izvedbo študija na daljavo pa le izjemoma

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Univerzo v Ljubljani, Univerzo v Mariboru, Univerzo na Primorskem, Univerzo v Novi Gorici, s Študentsko organizacijo Slovenije, s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture v Sloveniji in z Visokošolskim sindikatom Slovenije, pripravili smernice za zimski semester študijskega leta 2020/21.

Preberi »

Štipendistom, ki zaradi epidemije niso dokončali izobraževanja, bo štipendija prihodnje leto mirovala

Dijakom in študentom, ki zaradi posledic epidemije letos niso uspeli napredovati v višji letnik ali zaključiti izobraževanja, bo štipendija v prihodnjem letu mirovala. Odločba o mirovanju štipendijskega razmerja bo izdana po uradni dolžnosti, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo. Navedene spremembe veljajo za vsa štipendijska razmerja.

Preberi »

Univerze se pripravljajo na različne scenarije pedagoškega procesa jeseni

Univerze za novo študijsko leto pripravljajo različne scenarije poučevanja, odvisno od epidemioloških razmer. Že zdaj je jasno, da bo vsaj del študijskega procesa potekal v virtualnem okolju, kar pomeni, da bo treba takšno delo tudi zakonsko določiti. Ob tem je slišati tudi pozive po ohranitvi visokošolskega študijskega procesa v živo.

Preberi »