Search
Close this search box.

Ne veste kakšen poklic si izbrati? Na enem mestu zbrana izobraževanja in zaposlovalci

Ravno ta konec tedna pa bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekal največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Ta bo v petek in soboto, 20. in 21. januarja 2023, že štirinajstič na enem mestu predstavil celovito paleto izobraževanj – od srednješolskih vse do dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov, številne poklice, informacije o štipendijah, ponujal pa bo tudi več kot 120 delovnih mest v okviru projekta Moja prva zaposlitev.

Generalna skupščina Združenih narodov je 24. januar razglasila za Mednarodni dan izobraževanja, v počastitev vloge izobraževanja za mir in razvoj. Ravno ta konec tedna pa bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekal največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Ta bo v petek in soboto, 20. in 21. januarja 2023, že štirinajstič na enem mestu predstavil celovito paleto izobraževanj – od srednješolskih vse do dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov, številne poklice, informacije o štipendijah,  ponujal pa bo tudi več kot 120 delovnih mest v okviru projekta Moja prva zaposlitev. 

Na enem mestu zbrana celotna vertikala izobraževanja in zaposlovalci

Natanko en mesec pred uradnimi informativnimi dnevi, ki bodo po vsej Sloveniji potekali 17. in 18. februarja, bodo mladi na 14. Informativi izobraževalne programe lahko spoznavali na enem mestu. Hkrati bodo lahko pridobili tudi različne, s poklici in izobraževanjem povezane, informacije. Informativa je edinstven (pred)informativni dan za učence, dijake, študente in njihove starše, da spoznajo, katere šole oz. fakultete jim ponujajo katere programe, jih med seboj primerjajo in se odločijo, katero izmed njih bodo obiskali na informativni dan ter kam bodo nato oddali prijavo za vpis. V letošnjem letu se predstavlja več kot 250 različnih izobraževalnih in drugih programov17 programov iz tujine, natančneje iz Avstrije, Hrvaške in Švice. Na voljo bo tudi skoraj 30 zaposlovalcev, ki bodo obiskovalcem skupaj ponudili več kot 120 zaposlitvenih, štipendijskih in drugih priložnosti.

Zaposlitveni sejem Moja prva zaposlitev

V letošnjem letu bo na Informativi že šestič potekal projekt zaposlovanja mladih Moja prva zaposlitev. Mladi bodo na prizorišču v dvorani C (Steklena dvorana) lahko stopili v neposreden stik s skoraj 30 delodajalci, ki nudijo več kot 120 zaposlitev, štipendije, praktična usposabljanja, projektno in študentsko delo ter prvo zaposlitev

Delodajalci bodo iskali kadre iz najrazličnejših panog, in sicer: letalskega inženiringa in mehanike, kontrolorje tehničnih pregledov motornih in preklopnih vozil, (pravne) svetovalce in revizorje na področju davčnih revizij, operaterje, viličariste in druge profile v papirni industriji, različne profile v logistični panogi, nabavnike, metodologe, telefonske anketarje, IT, vzdrževalce IT sistemov, razvijalce CRM in drugih aplikacij, programerje in inženirje s področja učinkovite rabe energije, vse vrste kadrov na področju opreme doma, nepremičnin, svetovanja, konstruktorje, tehnologe robotike, vzdrževalce, orodjarje v podjetju za izdelavo izdelkov iz alumija, gostinstvo, hostesna dela, asistente vodij gostinskih obratov, vodje restavracij ipd., različne poklice v vojski in policiji, turistične vodnike po zavarovanih območjih, zdravnike, medicinske sestre, radiologe, kuharje, podporno osebje v zdravstvu in številne druge. Za svetovanja in posredovanje pri iskanju dela pa bodo na voljo tudi kadrovske agencije, in sicer Zavod RS za zaposlovanje, Manpower, Trummer kadrovska agencija, E-Študentski servis in drugi.

Spremljevalni program

Tudi na letošnji Informativi bo potekal bogat spremljevalni program, ki bo mladim nudil informacije o nadaljnjem izobraževanju. Letos bo program potekal v kar treh predavalnicah. Na predavanjih v Mali predavalnici boste lahko izvedeli več o inženirskem poklicu in delu v Slovenski vojski. Na delavnicah se boste naučili več o design managementu, svojih poklicnih interesih, izzivih in priložnostih zase ter izvedeli, kako se učiti hitreje in si zapomniti več. Na okrogli mizi boste lahko poslušali pogovor o problemu mikroplastike in se udeležili delavnice o prostovoljstvu. V Predavalnici C boste izvedeli informacije o prijavno-vpisnem postopku, o študiju na Univerzi v Ljubljani, o tem kako izbrati pravi študij zase in kaj narediti v primeru, da na izbran študij nismo izbrani. Izvedeli boste tudi, zakaj in kako postati policist. Na interaktivnih delavnicah boste spoznali psihologijo in psihoterapijo, izvedeli več o debatnih tekmovanjih o podnebnih spremembah, o učenju in vzgoji z manj stresa ter se naučili postavljanja ciljev. V predavalnici na balkonu vam bo na voljo osebno svetovanje ter informacije o tem, kako izračunati svoje točke, o prijavi s posebnim statusom ter kaj narediti v primeru, da na želen študij niste sprejeti.

Nisi okej? Povej naprej! Destigmatizacija duševnih stisk med mladimi

V letošnjem letu se s projektom Nisi okej? Povej naprej. predstavlja tudi NIJZ, ki s konkretnim projektom razbija mite o duševnem zdravju. Ta bo na samostojnem razstavnem prostoru odgovoril na številna vprašanja in svetoval o virih pomoči pri stiskah in težavah na področju duševnega zdravja. Ker je o duševnih stiskah pomembno spregovoriti, vas vabijo, da obiščete njihove ambasadorje v času Informative v dvorani Kupola (A) Gospodarskega razstavišča. #nisiokejpovejnaprej #antistigma #NIJZ

Čista nula – čista vest – za 0 žrtev v cestnem prometu

Prometne nesreče so del našega vsakdana, in kar tretjina smrtnih žrtev na slovenskih cestah so posledica alkoholiziranih voznikov. V Zavodu Varna pot z akcijo Čista nula, čista vest in številnimi drugimi preventivnimi programi opozarjajo na problematiko alkohola in prepovedanih substanc, tudi med mladimi. Razbijajo mite, razrešujejo dileme in mlade na podlagi praktičnih prikazov/izkustvenih dejavnosti opolnomočijo za razvoj kritičnega razmišljanja, s katerim želijo doseči ničelno toleranco do vseh substanc. Obiščite razstavni prostor Zavoda varna pot v dvorani Kupola A v času Informative in tudi sami prispevajte svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ. Vsak od nas šteje.

14. Informativa bo potekala 20. in 21. januarja 2023 od 9. do 18. ure. Vstop bo za vse obiskovalce, ki jih je vsako leto okoli 25.000, brezplačen. Celoten program, seznam delodajalcev in razstavnih prostorov pa je na voljo na www.informativa.si

Besedilo: Lara Petkovšek

Dogodki

Ravno ta konec tedna pa bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekal največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev Informativa. Ta bo v petek in soboto, 20. in 21. januarja 2023, že štirinajstič na enem mestu predstavil celovito paleto izobraževanj – od srednješolskih vse do dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov, številne poklice, informacije o štipendijah, ponujal pa bo tudi več kot 120 delovnih mest v okviru projekta Moja prva zaposlitev.