Search
Close this search box.

50 mladih iz petih držav na obisku na Ravnah na Koroškem (FOTO)

Sredi meseca marca je bilo na Ravnah na Koroškem pestro in zabavno. Odvijala se je namreč 10 dnevna mladinska izmenjava, kjer so poleg slovenske mladine sodelovali še Slovaki, Italijani, Hrvati in Srbi.

V današnjem času je individualna mobilnost posameznikov precej dostopna, zlasti mladim Evropejcem, vendar učna mobilnost še pridobiva na popularnosti, ko gre za preplet druženja, učenja, izmenjave izkušenj in mreženje med mladimi, ki jih druži enaka tematika.

V preteklih dveh letih, v času epidemije Covid-19, pa nič več ni bilo tako samoumevno, ne potovanja, ne druženja. Vseeno so se organizatorji (oddelek za turizem in mladino ZKŠTM) odločili za drzno potezo in projekt izpeljali, kljub številnim vprašanjem in dvomom o uspešnosti izvedbe.

Mladi, ki so se v času med 18. in 27. marcem 2022 udeležili mladinske izmenjave na Ravnah na Koroškem v okviru Erasmus + projekta, so eno izmed svojih želj več kot uspešno dosegli. Ker se gre za podeželsko mladino, so namreč želeli izvesti učno mobilnost, kjer bi z drugimi mladimi debatirali in izmenjavali ideje ter izkušnje o tem, kaj lahko storijo sami, da bi razvili večjo prepoznavnost svojega okolja, se sami vključili v spremembe in posledično ostali na podeželju in še več, da bi se generacije, ki so se v preteklih letih, desetletjih odselile iz podeželja v urbana središča, pričele vračati. Stremijo potovati in spoznati tudi druge kraje in kulture, vendar globoko v sebi čutijo, da želijo sami prispevati za dobro svojega okolja, predvsem v razvoju ali izboljšavi kulturne, naravne in turistične ponudbe lastnega okolja in s tem pomagati sebi in novim generacijam, ki se, po njihovih besedah, nahajajo v precepu.

Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) je imel posluh za njihovo idejo ter jim v gostiteljskem smislu odprl svoja vrata, za povrh pa je celotno projektno zasnovo prijazno podprla slovenska nacionalna agencija MOVIT, predvsem v finančnem delu izvedbe, kot tudi v podpornem smislu.

Odlična koordinacija zaposlenih v oddelku turizma je pripeljala do več kot uspešno izpeljane mladinske izmenjave, saj se ta razen pisem zahvale prepozna tudi po iskrah v očeh, objemih in širokih nasmehov mladih.

“Mladinska izmenjava omogoča eni ali več skupinam mladih, da gostujejo pri skupini iz druge države in sodelujejo pri skupnem programu aktivnosti. Ti projekti vključujejo aktivno sodelovanje mladih in jim omogočajo, da odkrivajo različne družbene in kulturne stvarnosti in se jih začnejo zavedati, se učijo drug od drugega, razvijajo podjetniški duh in postajajo aktivni državljani,” kot je poudaril vodja in organizator mladinske izmenjave Tim Kolar-Erat iz oddelka za turizem in mladinske dejavnosti ZKŠTM.

Poleg formalno predvidenih delavnic so bili mladi deležni tudi medgeneracijskega druženja (peka potice in štrudlja v Koroškem medgeneracijskem centru), urjenja fizične kondicije ter tudi razvijanja občutka za sobivanje z živalmi.

Vseh 10 dni izmenjave so se na Ravnah, drugod v Mežiški dolini in tudi po Sloveniji odvijale delavnice na temonaravovarstva, kulture, dediščine, turizma, natančneje podeželje za novo generacijo mladih. Različna društva in organizacije, predvsem na Ravnah in v okolici so aktivno sodelovale pri organizaciji številnih delavnic mladinske izmenjave, mladi so se med drugim preizkusili v peki štrudla in potice v Koroškem medgeneracijskem centru, odkrivali muzeje in kulturno dediščino Raven (obisk muzeja železarstva (Štauharija), muzeja Ravne, Galerije Ravne, Gradu Ravne in Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika), se s pomočjo tabornikov naučili foto orientacije in kako preživeti v naravi, igrali Scoutball, prisluhnili delavnicam Kluba Koroških študentov, Ljudske univerze Ravne, Mladinskega sveta Ravne, Karete turizma, obiskali kino, imeli športni dan v športnem centru Ravne (tečaj potapljanja, tečaj juda, tečaj odbojke, doživetje v savni) ter dvakrat obiskali tudi druge kraje po Sloveniji – obisk Primorske in primerjava aktivnosti na podeželju na Primorskem (obisk naravnega rezervata Škocjanski Zatok, ogled Pirana, obisk vinske fontane v Marezigah) ter obisk Ljubljane (obisk turističnega sejma Alpe Adria, ogled Ljubljane, doživetje v pivnici Union) in še in še.

Veseli smo, da so mladi pridobili nabor izkušenj in idej, kako s svojo aktivno participacijo spreobrniti naravne, turistične in kulturne danosti podeželskega okolja v trajnostni razvoj turistične ponudbe na podeželju in s tem povzdigniti prepoznavnost podeželja na višjo raven. Odprte potenciale ohranjanja ali dodatnega razvoja podeželja predstavljajo zlasti naravna in kulturna dediščina podeželskega okolja. Da bi mladi potenciale lahko izkoristili, se preselili nazaj na podeželje, smo morali uporabiti inovativen pristop za razvoj podeželja. Z mladinsko izmenjavo so mladi pridobili nove ali izboljšali obstoječe kompetence in jih bodo tako lahko uporabili za nadaljnji razvoj domačega okolja in hkrati širšo kulturno, naravno in turistično ponudbo,” pa je ob koncu 10-dnevnega dogajanja povedal Tim Kolar-Erat.

Projekt bo uradno zaključen 30. aprila 2022, vodilni v ZKŠTM pa že danes vidijo potencial za izvedbo projektov tudi v prihodnje – že pridobljen projekt ”Podeželje za nas”, ki bo izveden v oktobru 2022, bo nadgradnja izvedenega ter prenos dobrih praks. Tekom izvedbe mladinske izmenjave so se porodile tudi nove ideje in predlogi za bodoče učne mobilnosti, ki bodo ZKŠTM zapeljale v sveže ideje mladine, nova sodelovanja ter ponovne mladinske aktivnosti. Kot pravi Tim Kolar-Erat jih je tokratna izkušnja navdihnila za nadaljnjo nadgradnjo mladinskega poslanstva. Tudi v prihodnje si želijo biti del progama Erasmus+, poleg tega pa so sprejeli tudi povabila drugih organizacij, da se udeležijo njihovih projektov kot projektni partnerji (obiskali so že projekte v Estoniji, Turčiji, na Islandiji …).

Besedilo: ZKŠTM

Dogodki

Sredi meseca marca je bilo na Ravnah na Koroškem pestro in zabavno. Odvijala se je namreč 10 dnevna mladinska izmenjava, kjer so poleg slovenske mladine sodelovali še Slovaki, Italijani, Hrvati in Srbi.