V Mislinji bodo opazovali nočne metulje

FOTO: Društvo narava Pohorja - Matjaž Jež
Društvo narava Pohorja vabi na opazovanje nočnih metuljev v sklopu šestnajstih Evropskih noči nočnih metuljev.

Društvo narava Pohorja bo letos ponovno organiziralo opazovanje nočnih metuljev v Mislinji, in sicer v ponedeljek, 5. 8. 2019, pri šolskem vrtu. Začnejo ob 20.45, opazovanje pa poteka do 24h. 

Opazovanje nočnih metuljev izvajajo v sklopu Evropskega leta nočnih metuljev, ki letos poteka že šestnajstič. Koordinacijo na Evropski ravni vodita Madžarska lepidopterološka zveza in Entomološko združenje iz Švice, v Sloveniji pa delo koordinira Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije. 

Društvo narava Pohorja – Matjaž Jež : “Jamamaj ali svilni prelec izvira iz Kitajske, pri nas pa si je izboril domovinsko pravico že pred dobrim stoletjem”.

Člani Društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije sicer raziskujejo metulje Slovenije v skladu z določili etičnega kodeksa. Njihovo terensko delo ni namenjeno zbiranju oziroma lovu metuljev za osebne zbirke, temveč je usmerjeno v proučevanje razširjenosti, biologije in ekologije predstavnikov te skupine žuželk. Zbrana opažanja so tudi podlaga za ocenjevanje stopnje ogroženosti posameznih vrst in njihovih življenjskih prostorov, kar je lahko izhodišče za pripravo predlogov ukrepov za njihovo ohranitev. Z rezultati tovrstnih raziskovanj seznanjajo pristojne službe za varstvo narave, pa tudi druge javnosti. V sodelovanju z drugimi društvi s področja naravoslovja in varstva narave skušajo okrepiti prizadevanja za ohranitev najbolj ogroženih in naravovarstveno najvrednejših delov naše narave.

Udeležencem predlagajo, da imajo s seboj primerno opremo, baterijsko svetilko, odvračalo proti žuželkam in primerna oblačila. Za tiste, ki jih nočni metulji bolj zanimajo, je dobrodošel tudi fotoaparat in beležka. 

V primeru slabega vremena (dež, močan veter) opazovanje nočnih metuljev žal odpade. Več informacij o dogodku lahko dobite TUKAJ.

Vir: Občina Mislinja

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila