Search
Close this search box.

Nataša Pirc Musar z okoli 54 odstotki glasov zmagovalka predsedniških volitev. Kako smo izbrali Korošci?

Kot kažejo delni neuradni izidi po 99,99 odstotkih preštetih glasovnicah z današnjega glasovanja, je za Pirc Musarjevo glasovalo 477.953 volivk in volivcev, za Logarja pa 409.203.

Današnjega drugega kroga volitev se je po zadnjih neuradnih podatkih udeležilo 53% odstotka volivcev, ki so oddali 898.007 glasovnic. Veljavnih glasovnic je bilo 888.160, neveljavnih pa 9.847.

Nataša Pirc Musar

307728410_648844066814869_9052935114962651601_n
53.86%

Anže Logar

292001339_1084277689108144_8361633663970827383_n
46.14%

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije – na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih. Teden dni pozneje pa bodo prešteli še glasovnice iz tujine.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 29 novembra.

Novoizvoljena predsednica bo petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še prej bo zaprisegla pred državnim zborom.

Na tokratnih volitvah je Slovenija novo predsednico dobila v drugem krogu, saj v prvem krogu 23. oktobra nihče od sedmerice kandidatov ni dobil več kot 50 odstotkov glasov. Največ glasov je v prvem krogu sicer dobil Logar, za katerega je volilo 33,95 odstotka volivcev, za Pirc Musarjevo na drugem mestu pa je jih glasovalo 26,88 odstotka. Poleg njiju se je za položaj predsednika republike potegovalo še pet kandidatov, in sicer Milan Brglez, Vladimir Prebilič, Sabina Senčar, Janez Cigler Kralj in Miha Kordiš. 

Korošci smo v vseh treh volilnih okrajih (Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem in Radlje ob Dravi) po trenutnih podatkih izbrali Natašo Pirc Musar. 

Kako smo izbrali Korošci?

Največ glasov smo Nataši Pirc Musar namenili v volilnem okraju Ravne na Koroškem – 54,23%, sledi volilni okraj Slovenj Gradec s 53,12%. 

V volilni enoti Celje, pod katero spada tudi celotna Koroška, pa so volilci izbrali Anžeta Logarja s 50,56% glasov.

VO Ravne na Koroškem

Nataša Pirc Musar
54.23%
Anže Logar
45.77%

VO Radlje ob Dravi

Nataša Pirc Musar
52.39%
Anže Logar
47.61%

VO Slovenj Gradec

Nataša Pirc Musar
53.12%
Anže Logar
46.88%

Klakočar Zupančičeva verjame v tvorno sodelovanje s Pirc Musarjevo

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič se je ob objavi prvih delnih izidov drugega kroga predsedniških volitev pridružila najverjetnejši zmagovalki Nataši Pirc Musar v njenem štabu. Kot pravi, je izjemno počaščena, da je lahko “prva čestitala prvi predsednici republike”. Verjame v tvorno sodelovanje Pirc Musarjeve z zakonodajno vejo oblasti.

Klakočar Zupančičeva, sicer tudi podpredsednica Gibanja Svobode, je ob tem tudi zanikala, da bi bile med Gibanjem Svoboda in predsedniško kandidatko iskre. Po njenih besedah sta tako Milan Brglez, ki ga je Gibanje Svoboda podprlo v prvem krogu predsedniških volitev, kot Pirc Musarjeva izjemna človeka in strokovnjaka vsak na svojem področju, da si oba “zaslužita vse spoštovanje, tudi zato, ker sta se spustila v to bitko, ki je včasih lahko tudi težka za kandidate”. “Izražam svoje občudovanje in spoštovanje do obeh in verjamem, da bosta oba sedaj vsak na svojem področju delala vse najboljše za Slovenijo, gospod Brglez kot evropski poslanec in gospa Pirc Musar kot predsednica republike Slovenije,” je dejala.

Predsednica DZ od najverjetnejše bodoče predsednice republike pričakuje tvorno sodelovanje s poslanskimi skupinami. Spomnila je na izjavo Pirc Musarjeve, da bi se rada srečala tudi s predsedniki vseh parlamentarnih strank. “Verjamem, da se bo trudila za nek konsenz, verjamem pa tudi, da bo, če bo treba tudi ostro, opozarjala, če bo oblast skrenila s tiste poti, na kakršni mora biti demokratična, moderna ustavna država,” je dejala.

Klakočar Zupančičeva verjame, da bo sodelovanje s predsednico republike tvorno za celotno zakonodajno in tudi za izvršilno vejo oblasti. “Verjamem, da bomo naredili Slovenijo boljšo, prijaznejšo, strpnejšo, vključujočo in uspešno,” je še dodala.

Na vprašanje, kaj pričakuje od kandidata Anžeta Logarja, ki se v primeru današnjega poraza na volitvah vrača v parlament, pa je Klakočar Zupančičeva dejala, da je vesela, da se vrača v parlament, “v svoji predsedniški kampanji je zagovarjal vrednote, kot so spoštovanje, vključevanje drugače mislečih, spoštovanje ustavnosti in zakonitosti, spoštovanje ustavne države, spoštovanje ustavnega sodišča, sloga in združevanje”. “Seveda od njega pričakujem, da bo vse te vrednote, ki jih je naštel, dosledno uveljavljal kot poslanec poslanske skupine SDS,” je dejala predsednica DZ.

Kot je še dodala, je vesela, da se je Slovenija odzvala pozivu “gremo na volitve”. “Prav je, da so šli ljudje na volišča, da so izrazili svojo voljo,” je navedla.

Pirc Musarjeva je po delnih neuradnih rezultatih današnjih volitev v drugem krogu premagala protikandidata Anžeta Logarja, po preštetih 95 odstotkih glasovnic je prejela dobrih 54 odstotkov glasov.

Podatki so nazadnje posodobljeni ob 21.50. uri

Dogodki