Search
Close this search box.

Radeljski župan zaradi prejemanja podkupnine obsojen na pogojno kazen, sledi pritožba

Župan Občine Radlje ob Dravi je bil včeraj spoznan za krivega jemanja podkupnine.

Okrožno sodišče v Mariboru je razsodilo, da je župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik kriv jemanja podkupnine, ko je od direktorja zavoda Domania Alena Dominića kot pogoj za podpis koncesijske pogodbe zahteval odkup delov stavbe v občinski lasti. Izrečena mu je bila pogojna zaporna kazen eno leto in pet mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, na katero se bo njegova obramba pritožila.

Po poročanju STA, je Mariborsko okrožno sodišče poleg pogojne zaporne kazni radeljskemu županu naložilo naložilo tudi 6.800 evrov stranske denarne kazni in plačilo stroškov postopka, ki bodo določeni ločeno. Sodba še ni pravnomočna, saj je po izreku kazni Bukovnikova zagovornica Irma Pavlinič Krebs nemudoma napovedala pritožbo.

Spomnimo: vse skupaj se je začelo leta 2016, ko je Občina Radlje ob Dravi z razpisom iskala koncesionarja za izvajanje storitve pomoč na domu. Julija 2016 je bil izbran zavod Domania iz Puconcev, ki je podpisano koncesijsko pogodbo že poslal na občino, ta pa je ni podpisala, saj naj bi župan podpis pogojeval z nakupom več poslovnih prostorov v stavbi na Mariborski cesti 4 v Radljah ob Dravi v skupni vrednosti 90 tisoč evrov.

VEČ O TEM SI LAHKO PREBERETE TUKAJ.

“Ocenjujem, da je bila glede na dokazni postopek obtožba v celoti neutemeljena, zato se bomo na sodbo pritožili,” je odločitev sodšiča za medije pokomentiral župan Občine Radlje ob Dravi, ki še naprej zatrjujejo, da očitanega dejanja ni storil.

A sodnica Maša Blažeka je verjela oškodovancu Alenu Dominiću, čigar izpoved je bila kljub temu, da se ni več natančno spomnil vseh sestankov, med drugim podprta z elektronskimi sporočili med vpletenimi.

“Iz njih izhaja, da ste se, ko je oškodovanec jasno povedal, da ne bo odkupil nepremičnine, ostro odzvali in zahtevali odstop od pogodbe in tako kot župan izkoristili oblastno funkcijo in zlorabili svojo oblast. Pri tem je treba poudariti, da je v naravi korupcijskih kaznivih dejanj, da se izvršujejo prikrito in tudi ni potrebno, da obstaja izrecni dogovor ali sporazum, ampak zadostuje, da storilec kaznivega dejanja jemanja podkupnine da vedeti, da bo posel sklenjen, če bo podkupnina dana,” je razložila sodnica in poudarila, da bi z omenjeno prodajo prostorov kot zemljiškoknjižna lastnica imela korist le občina, ki je bila takrat tudi zelo zadolžena.

Tožilstvo je za Bukovnika sicer zahtevalo precej višjo kazen od dosojene, in sicer eno leto in osem mesecev zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let ter skoraj enkrat višjo denarno kazen od izrečene, v višini 12 tisoč evrov.

Vir: STA

Dogodki