Search
Close this search box.

Nove podrobnosti glede plazu, ki je na Uršlji gori odnesel turnega smučarja (FOTO)

V soboto, 21. januarja 2023, smo poročali o plazu, ki se je sprožil na Uršlji gori in odnesel turnega smučarja.

V soboto se je sprožil plaz na severni strani Uršlje gore, v žlebu, levo od Velike Šmohorice, na nadmorski višini 1600 m.

Zaradi obremenitve smučarja z lastno težo, se je sprožil kložasti plaz in odnesel enega od štirih turnih smučarjev. Še enkrat več se je pokazalo, da pri plazu največ šteje tovariška prva pomoč, saj so poškodovanemu takoj priskočili na pomoč preostali trije kolegi. Nekaj sreče pa je bilo tudi v tem, da plaz smučarja ni zasul v celoti.

Reševalci GRS Koroške so poškodovanega smučarja oskrbeli, posadka helikopterja Slovenska vojska, pa ga je skupaj z reševalcem letalcem prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Drugi večji dogodek se je odvijal na Goteniškem Snežniku, kjer sta obnemogla planinca. Eden je dobil omrzline v noge in se poškodoval. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe – društvo Ljubljana, posadka helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS HNMP ekipo, ki pa zaradi vremenskih razmer ni mogla izvesti reševanja.

Gorski reševalci so v izjemno neugodnih razmerah, planinca rešili na klasičen način. Na pomoč so jim priskočili tudi domačini z motornimi sanmi in PGD Grčarice.

Obe reševanji sta se na srečo končali samo s poškodbami. Gorski reševalci objavljajo njihove reševalne akcije z namenom ozaveščanja, da vsi ki zahajate v hribe, dobro preverite razmere cilja, kamor ste namenjeni, predvsem pa, da še posebej v zimskih razmerah, ne precenite svojih psihofizičnih sposobnosti in razmer in s spoštovanjem izbirate svoje cilje, ter prisluhnete opozorilom Planinske zveze Slovenije, Združenje gorskih vodnikov Slovenije in ARSO vreme.

Gore ne izbirajo med izkušenimi in neizkušenimi, nesreče se dogajajo vsem, vseeno pa bi bilo dobro, da jih je čim manj.

Besedilo: Gorska reševalna zveza Slovenije

Dogodki

Več iz istega kraja

V soboto, 21. januarja 2023, smo poročali o plazu, ki se je sprožil na Uršlji gori in odnesel turnega smučarja.