Search
Close this search box.

Pričakovati nadaljnje pogovore in napore za menjavo Janševe vlade (ozadje)

V prihodnjem tednu je pričakovati nadaljnje pogovore za morebitno novo vlado ter prepričevanje poslancev SMC in DeSUS, da bi se ji pridružili. Opozicijske stranke, vključene v KUL, bodo za mandatarja podprle tistega, ki bo zbral potrebno večino. Več možnosti naj bi imel prvak DeSUS Karl Erjavec, a so se mu - vsaj za zdaj - uprli lastni poslanci.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vključene v KUL, so se v petek sestale tako z Jožetom P. Damijanom kot predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, ki sta možna kandidata za mandatarja morebitne nove vlade. Pripravljeni so se pogovarjati tudi s kom tretjim, je na sobotni konferenci SD povedala predsednica te stranke Tanja Fajon. V KUL bodo namreč za mandatarja podprli tistega, ki bo uspel zbrati več. oz. 46 poslanskih glasov.

Ker jih imajo stranke, ki so doslej pristopile v KUL, vsaj sedem premalo, prepričujejo poslance SMC in DeSUS, da bi se jim pridružili. A kljub številnim ugibanjem o morebitnih prestopih kaže, da vsaj za zdaj še ne dovolj uspešno.

Erjavčevo namero za mandatarstvo za zdaj zaustavili njegovi lastni poslanci

Predstavniki strank KUL in Damijan so v zadnjih tednih večkrat poudarili, da je za morebitno novo vlado ključen kongres DeSUS. Takoj zatem, ko je Erjavec 5. decembra vnovič prevzel vodenje stranke, so se potrdila ugibanja, da utegne biti kandidat za mandatarja. Kot kažejo nekatere izjave predstavnikov KUL, so najverjetneje računali, da tako v novo vlado nedvomno pridobijo poslance DeSUS. Tudi Fajonova je v petek dejala, da bi jo presenetilo, če poslanci nazadnje, ko bi prišlo do glasovanja, ne bi izrekli podpore svojemu predsedniku.

A so štirje od petih poslancev DeSUS potem, ko je Erjavec le dva dneva po kongresu vodstvu stranke in poslanski skupini predlagal odhod iz Janševe vlade, stopili na zavoro. Čeprav o tem odločajo organi stranke, so se namreč že pred kongresom dogovorili, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije.

Erjavcu so zamerili zlasti način, na kakršnega je po kongresu pristopil. Za to se je tudi opravičil, je po četrtkovem srečanju vodstva stranke s poslansko skupino povedal njen vodja Franc Jurša. Sporočil je še, da za zdaj DeSUS ostaja v Janševi koaliciji, so se pa dogovorili za morebitno povezovanje s poslansko skupino SMC.

Poslanec Robert Polnar je v petek potrdil neuradne informacije, da imajo štirje poslanci DeSUS – poleg njega še Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič – pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine. Če se “te stvari ne bodo umirile”, imajo namen ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev. Poslanec Jurij Lep pa je naklonjen odhodu v novo vlado.

Kdaj se bodo izkristalizirale odločitve v DeSUS, ni povsem jasno. Prihodnji teden, morda v četrtek ali petek, utegneta zasedati izvršni odbor in svet stranke, ki bi odločala o morebitnem povezovanju poslanskih skupin DeSUS in SMC. Če bo vodstvo DeSUS do takrat pripravilo tudi sklepe glede odhoda iz Janševe koalicije, pa še ni znano.

Poslanci DeSUS sicer večkrat poudarijo, da jih v koaliciji moti odpiranje ideoloških vprašanj oz. zadev, ki razburjajo javnost. Gre zlasti za nekatere premierjeve tvite oz. poteze. Na drugi strani pa so zadovoljni z uresničevanjem zavez iz koalicijskega sporazuma, tudi kar zadeva upokojence. V prihodnjih dneh bodo denimo poslanci opravili prvo obravnavo predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki sodi med glavne prioritete vlade in zahteve DeSUS.

Veliko špekulacij glede prestopa poslancev SMC; po trditvah Sluge so enotni

Veliko je tudi špekulacij glede morebitnih prestopov poslancev SMC. Vodja poslanske skupine Janja Sluga je v petek v izjavi v DZ povedala, da se o scenariju, po katerem bi del njihovih poslancev podprl morebitno konstruktivno nezaupnico in za mandatarja podprl Erjavca, še niso pogovarjali, zato je to trenutno “račun brez krčmarja”. Obenem je zagotovila, da je njihova poslanska skupina enotna.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je na vprašanje, ali bi SMC vstopil v KUL, če bi jo vodil Erjavec, že odgovoril, da sta zanj v igri le dve možnosti – ali se dogovorijo za nadaljevanje dela aktualne vlade brez “motečih vložkov” ali pa gredo na predčasne volitve.

V zadnjih dneh so politiki z vseh strani pozvali, naj se zadeve razjasnijo čim prej. Tako sta pred nekaj dnevi tudi prvak LMŠ Marjan Šarec in vodja poslancev SD Matjaž Han izpostavila, da bi moralo biti že letos jasno, ali imajo potrebno večino za novo vlado. K razčiščenju politične negotovosti je pozval tudi predsednik republike Borut Pahor.

Ali bodo ključne odločitve padle že v prihodnjem tednu, je težko napovedati. Stranke KUL naj bi sicer poslancem SMC in DeSUS dale rok, do katerega naj se odločijo, ali želijo v novo vlado ali ne. Po nekaterih neuradnih informacijah pa utegnejo vložiti konstruktivno nezaupnico tudi v primeru, da ne bi imele vnaprej zagotovljenih 46 poslanskih glasov oz. podpisov. Glasovanje o mandatarju je namreč tajno.

Piše Tadeja Vrtovec

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jack
Jack
3 let nazaj

Erjavca za mandatarja!?? Buuuhahahahahahahaha! Se vam je zmešalo!? Ta še vaškega odbora ne bi znal voditi

Dogodki

V prihodnjem tednu je pričakovati nadaljnje pogovore za morebitno novo vlado ter prepričevanje poslancev SMC in DeSUS, da bi se ji pridružili. Opozicijske stranke, vključene v KUL, bodo za mandatarja podprle tistega, ki bo zbral potrebno večino. Več možnosti naj bi imel prvak DeSUS Karl Erjavec, a so se mu - vsaj za zdaj - uprli lastni poslanci.