Previdno s kurjenjem kresov!

fire-2197606_960_720
Vsako leto na predvečer prvega maja po Sloveniji zagori na stotine kresov. Kurjenje kresov si predstavljamo predvsem kot prijeten kulturni ali družabni dogodek, vendar pa lahko prinaša tudi nevarnost za nastanek požara v naravi. Da bi bilo kresovanje varno in prijetno ter da s kurjenjem ne bi povzročali nevarnosti požara, je Uprava za zaščito in reševanje pripravila nekaj koristnih napotkov.
Vsi, ki nameravajo v naravnem okolju kuriti kresove, naj upoštevajo naslednje:
–        prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi;
–        če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko, kovino);
–        kres mora biti ves čas pod nadzorom;
–        ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejših sunkih vetra je treba kurjenje prekiniti;
–        pri kurjenju kresov je prepovedano uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi;
–        po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. s peskom
ali  z zemljo).
Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z Zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci.
Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilce.
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.